Uppdaterad
Att välja värmesystem för villan kan vid första anblicken verka svårt. Här är guiden för dig som vill veta mer om värmepumpar – och få tips om vilken värmepump som är bäst utifrån ditt hus förutsättningar.
Står du i startgroparna till att bygga hus och funderar över vilken typ av värmepump du ska välja och hur stor värmepump som behövs? Eller vill du få ner dina elkostnader genom att installera en värmepump i ditt hus? I så fall kan vår guide göra det enklare för dig att hitta rätt värmepump.
En värmepump är en teknisk anordning som används för uppvärmning. Det finns olika typer av värmepumpar, men vad som utmärker dem är att de utvinner energi från förnyelsebara energikällor, till exempel luft. En värmepump brukar kunna minska energiförbrukningen drastiskt jämfört med direktverkande el eller vattenburen elpanna. På så vis är värmepumpen ett bra val både för miljö och plånbok.
Låt oss göra en djupdykning i värmepumparnas värld och se på de vanligaste varianter som finns och hur de fungerar.
En luft-luftvärmepump omvandlar energin i utomhusluften till värme som den sprider inomhus. Det är den enklaste och billigaste varianten av värmepump. Den består av två anordningar – en fläkt som monteras på utsidan av huset och en del som monteras inomhus som sprider varm luft. Denna variant kallas även komfortvärmepump och kan också användas till luftkonditionering för att kyla ditt hem på sommaren.
En energieffektiv värmepump som passar för mindre hus, stugor och garage på upp till 100 m².
En luft-luftvärmepump med hög energieffektivitet för hus upp till 130 m², vilket ger dig en hög besparing.
En luft-vattenvärmepump omvandlar värmeenergin i utomhusluften till värme som den överför till vattenburen värme, alltså varmvattendrivna element eller golvvärme i huset. Den består vanligen av en utedel och en inomhusdel, men i vissa modeller kan utedelen kopplas direkt till vattenbärande rör.
Med en smart värmepump som den här behöver du nästan inte göra något själv, då den kan justera många inställningar automatiskt. När du väl behöver ändra något manuellt så gör du det väldigt enkelt med din telefon eller surfplatta.
Detta är en mycket modern värmepump med användarvänlig touchpanel och hög energiklassning.
En frånluftsvärmepump återvinner den värme som går ut från huset via ventilationen och överför den till husets värmesystem. Det är ett relativt billigt system som inte kräver mycket utrymme och passar därför extra bra för mindre hus. En frånluftsvärmepump är enkel att sköta och installera – men den kräver ett mekaniskt ventilationssystem, alltså samlade ventilationskanaler och fläktdriven ventilation.
En frånluftsvärmepump som värmer upp till 200 m². Du styr enkelt med hjälp av den användarvänliga färgdisplayen.
Att ha varmvattnet klart och precis rätt temperatur inomhus kan inte bli enklare än med den här värmepumpen, då den låter dig schemalägga dessa saker precis när det passar dig.
Letar du efter en värmepump som är lätt att placera och byta ut? Då kan det här vara något för dig. Den går dessutom att styra med en app, så handhavandet är busenkelt.
En bergvärmepump skapar energi ur värmen från berggrunden. När bergvärme installeras borras ett 90 till 200 meter djupt hål ner till berggrunden. I hålet sänks ett rör ned där sedan vätska cirkulerar. Vätskan värms i sin tur upp några grader av berggrunden och leds in i värmepumpen. När det sker utvinner bergvärmepumpen värmeenergi som överförs till husets vattenburna uppvärmningssystem. En bergvärmepump drivs av el, men behöver endast använda en lite mängd el för att utvinna energi som den sedan överför till husets värmesystem.
En komplett värmepump för uppvärmning av villor och radhus upp till 180 m². Utrustad med en varmvattenberedare på 180 liter som är isolerad med miljövänlig cellplast för minimala värmeförluster. Den anpassar sig automatiskt till det effektbehov huset har under årets gång.
Just den här värmepumpen är extra lätt att placera, då den går att justera i höjdled mellan 1,65 m och 1,9 meter. Den har också ett snyggt utförande i rostfritt stål och en användarvänlig kontrollpanel.
En smart funktion med den här värmepumpen är att den kan värma varmvattnet till 65 grader, vilket gör att du får ett något varmare badvatten och även varmare element.
En värmepump sparar inte bara pengar genom att du sänker dina uppvärmningskostnader, du sparar också på miljön eftersom din värmepump använder förnyelsebara energikällor för att värma upp ditt hus. Har du direktverkande el i ditt hus kan en installation av till exempel en luftvärmepump reducera dina värmekostnader med upp till 50 procent.
Med en luft-vattenvärmepump kan du spara upp till 70 procent energi jämfört med traditionella lösningar.
Ser man på bergvärme finns fördelar såsom att den inte har några avgifter på energiuttaget, det är hög driftsäkerhet året runt och det finns stabil tillgång på energi. Jämfört med kostnaden för uppvärmning med el brukar man räkna att bergvärme minskar uppvärmningskostnaden med ungefär 80 procent.
Det finns inte ett svar på den frågan. För att välja rätt värmesystem finns det några saker att tänka på. Till att börja med ska du utgå från ditt hus när du väljer värmepump. Husets storlek och förutsättningar är avgörande för att veta vilken värmepump som är bäst. I ett mindre hus eller utrymme kan det räcka med en frånluftsvärmepump eller luft-luftvärmepump, medan i ett större hus med högre energiförbrukning kan det snabbt löna sig att välja en bergvärmepump.
En annan viktig poäng är att en luft-luftvärmepump sprider värmen via inomhusluften och kräver därför inget vattenburet uppvärmningssystem. De är också populära i garage, uterum, sommarstugan eller andra utrymmen som är i behov av underhållsvärme för att skydda mot frys- och fuktskador. En luft-luftvärmepump är klart vanligast när man ska ersätta direktverkande el. Den lämpar sig också bäst i mindre hus på 100–150 kvadratmeter och är mest effektiv i hus med öppen planlösning för att den varma luften ska kunna cirkulera fritt. I större hus kan det behövas två inomhusdelar, till exempel en på nedervåningen och en på övervåningen. Eftersom luft-luftvärmepumpen sprider värme i luften kan den inte användas för att värma vatten. Värt att tänka på är att utomhusdelen helst inte ska placeras nära ett sovrum eftersom fläkten kan upplevas som störande.
Har du i stället ett vattenburet uppvärmningssystem kan du välja mellan luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump eller bergvärmepump. Men även dessa kräver vissa förutsättningar, där frånluftsvärmepumpen kräver mekanisk ventilation och bergvärmepumpen kräver att man borrar i berggrunden.
Bygger du nytt hus ligger valet vanligen mellan bergvärmepump och luft-vattenvärmepump, ibland även frånluftsvärmepump. Men var du bor i Sverige kan också påverka vilken värmepump du ska välja. I södra eller mellersta Sverige kan det löna sig med en luft-vattenvärmepump då det tar lång tid att tjäna in kostnaden för bergvärme. En luft-vattenvärmepump kan också mer än halvera elanvändningen till värme och varmvatten i ett eluppvärmt hus, om du bor där det inte blir kallare än ungefär -15 grader ute då den då är mest effektiv. Även här finns problematiken med störande ljud från fläkten, men det finns modeller som är tystare medan andra avger mer ljud.
En värmepump kräver både installation och teknisk anordning, och det är olika kostnader beroende på vilken värmepump du väljer. Priset skiljer sig mellan olika modeller, märken och återförsäljare. Gemensamt är att en värmepump till villan ändå innebär en betydande kostnad. Men eftersom en värmepump leder till lägre energiåtgång på sikt kan du se det som en investering för framtiden som återbetalas i form av lägre elkostnader över tid.
Bergvärmepumpen är dyrast i startkostnad. Förutom själva pumpen tillkommer borrning, installation och driftsättning. Det gör att återbetalningstiden blir lång, men i gengäld ger den billigast värme. Vad en borrning och installation för bergvärme kostar beror på markens förutsättningar, liksom var i Sverige du bor.
Med en luft-luftvärmepump tillkommer installation och driftsättning, förutom själva pumpen. Men det här är ändå ett förhållandevis billigt alternativ. Eftersom en luftvärmepump har en utomhusdel kan det vara bra att skydda den mot snö, is och regn med ett värmepumpsskydd i trä eller metall. Det gör också att den smälter in bättre i husets utsida. Du kan antingen bygga en själv eller köpa ett färdigt från ett byggvaruhus. Värt att notera är att en luft-vattenvärmepump är betydligt dyrare, vilket har att göra med att den ska kopplas in i husets vattendrivna värmesystem.
Det finns värmepumpar i alla prisklasser, men viktigt är att den ska vara effektiv just för ditt hus och ha rätt kapacitet.
Exempel på tillverkare av värmepumpar är Panasonic, Qlima, Nibe, Bosch, Toshiba och Mitsubishi. Värmepumpar finns att köpa hos e-handlare på nätet eller i butiker såsom Jula, Bauhaus och Byggmax.
Låt oss titta närmare på luftvärmepump vs frånluftsvärmepump vs bergvärmepump och i vilken typ av hus som de passar bättre i än andra.
Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.
Vi använder kakor för personligt innehåll och annonser samt för analys av vår trafik. Vi delar information om din användning av tjänsten med våra partners inom sociala medier, annonsering och trafikanalys. Våra partners kan kombinera denna data med information som du delat med dem.