Uppdaterad  

Din guide till HDR

Daniel Hessel

HDR ger dig ett rejält lyft i bilden. Men vad är HDR? Och vad behöver du för att dra nytta av det? Vi guidar dig igenom det hela.

Din guide till HDR

Allt du behöver veta om HDR

Den som har shoppat tv under de senaste tio åren har exponerats för begreppet HDR. De flesta har kanske förstått att det här är en finess man ”bör ha”, men där tar inte sällan kunskaperna slut. Vad är HDR? Låt oss reda ut den saken, en gång för alla.

Så vad är HDR? HDR står för High Dynamic Range. Det är en teknik som mycket kortfattat ger en mer ljusstark bild, samt finare kontrast mellan ljusa och mörka områden. Tekniken tar dessutom vara på färgerna i bilden på ett bättre sätt, med följden att bilden blir mer realistisk.

Det här kan låta flummigt, men jämför gärna samma videoklipp med och utan HDR på en tv, så ser du garanterat stor skillnad. För att göra det lite extra krångligt så finns det flera olika HDR-format. De flesta moderna tv-apparater har stöd för åtminstone ett av dem, inte sällan flera. Ju fler desto bättre, förstås.

I dagsläget finns det i huvudsak fem olika HDR-format: HDR10, Dolby Vision, HLG, HDR10+ och Technicolors variant Advanced HDR. Låt oss kika lite närmare på hur de skiljer sig åt:

HDR10

Det här är vaniljvarianten av HDR. I princip alla tv-apparater med HDR har stöd för HDR10, och det är det i särklass mest använda formatet. Att det blivit populärt beror bland annat på att det är ”open source” och att tv-tillverkarna slipper betala en licens för att använda det. Formatet backas även av stora intresseorganisationer som exempelvis UHD Alliance. 10:an i namnet kommer sig av att standarden bygger på 10-bitars färg. Ljusstyrkan ligger på maximalt 1 000 nits, vilket är en bra bit under vad många tv-apparater faktiskt klarar av. HDR10 är ett förhållandevis enkelt format som förvisso kräver liten bandbredd, men som samtidigt är en aning begränsat jämfört med mer sofistikerade format.

Dolby Vision

Dolby Vision är ett proprietärt HDR-format som – föga förvånande – har tagits fram av Dolby Labs. Det här formatet är faktiskt äldre än HDR10 men har många fördelar rent tekniskt. Bland annat så finns stöd för 12-bitarsfärg (vilket få tv-apparater är kapabla till idag) samt en ljusstyrka på hela 10 000 nits. Har du en riktigt bra tv så kommer HDR till sin rätt i betydligt högre utsträckning med den ljusstyrkan.

Dolby Vision använder sig av dynamisk metadata, vilket innebär att formatet kan justera varje enskild scen eller bildruta med optimala inställningar. Det är bandbreddskrävande, men levererar förstås mycket imponerande bild.

Såväl Netflix som Amazon Prime och Disney+ erbjuder ett växande stöd för Dolby Vision.

HDR10+

HDR10+ är en vidareutveckling av HDR10 som är tänkt att kunna ta fajten med Dolby Vision, utan att kosta tv-tillverkarna licenspengar. HDR10+ har precis som Dolby Vision stöd för dynamisk metadata och dessutom medger formatet en ljusstyrka på 4 000 nits (jämfört med HDR10:s 1 000 nits).

Stödet för formatet lämnar fortfarande en hel del i övrigt att önska. Men det är inte omöjligt att fler innehållsskapare och tillverkare hoppar på tåget.

HLG

Står för Hybrid Log-Gamma, och är resultatet av ett samarbete mellan det statliga brittiska tv-bolaget BBC och dess japanska motsvarighet NHK. Tanken med HLG är primärt att det ska användas vid livesändningar, men det fungerar förstås även med förinspelat material.

Advanced HDR

Technicolor har tagit fram sitt format Advanced HDR i samarbete med nederländska Philips, och det ska vara kompatibelt med alla slags tv-apparater (även de som inte har HDR-stöd). Innehållet ”skalas upp” till HDR på samma sätt som vissa 4K-tv-apparater kan skala upp 1080p-innehåll, hävdar Technicolor. Något bredare stöd för den här standarden finns dock inte i dagsläget, även om Philips tv-apparater har stöd för Advanced HDR från och med 2019 års modeller.

SDR

Motsatsen till HDR kallas SDR, eller Standard Dynamic Range. Helt enkelt ”vanlig bild” som det mesta filmat material finns i.

Vad behövs för att se HDR?

  • En TV med HDR-stöd och då såklart med ”rätt” HDR-stöd sett till vad materialet du ska titta på är kodat i.

  • En HDR-film. Antingen en Blu-ray i HDR-format och då även en Blu-ray-spelare med det stödet (Xbox One S/X, Xbox Series X och Playstation 5 funkar också). Alternativt kan du använda dig av vissa titlar på streamingtjänster som Amazon Prime, Disney+ och Netflix (kräver deras premiumabonnemang). Även Youtube har visst material i HDR.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss