• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Din guide till HDMI

Daniel Hessel

HDMI är bara en kontakt, eller hur? Inte då. Den finns i flera versioner och för att du ska välja rätt hjälper vi dig att hålla koll på skillnaderna.

Din guide till HDMI

HDMI står för High-Definition Multimedia Interface och är en gränssnittsstandard för kablar som används för överföring av ljud- och bildsignaler, till exempel från en smart-tv-box eller en spelkonsol till din tv eller hemmabioförstärkare.

Den här standarden – som ägs och licensieras av bolaget HDMI Licensing (grundat av Hitachi. Philips, Sony, Thomson, Panasonic, Toshiba och Silicon Image) – är sedan några år tillbaka helt dominerande när det gäller anslutningar mellan bildkällor och tv-apparater. Och förvirrande nog finns mängder av versioner.

Det här beror förstås på att teknikutvecklingen går framåt och att man tillfört högre prestanda och stöd för nya protokoll med jämna mellanrum. Det har kommit inte mindre än sju nya versioner av HDMI-standarden sedan den introducerades för snart 19 år sedan. Låt oss kika lite närmare på dem.

HDMI 1.X

HDMI 1.0 lanserades redan 2002 och betraktades på den tiden som revolutionerande, eftersom standarden medgav överföring av 1080p-video (full HD-upplösning) och åtta kanaler med 24-bitarsljud. Bandbredden låg på 4,95 Gbit per sekund. Den här standarden får anses vara föråldrad, men används ändå fortfarande. Inte minst vissa kabel-tv-operatörer använder boxar som fortfarande kör HDMI 1.0.

2004 ersattes HDMI 1.0 av HDMI 1.1 och erbjöd stöd för ljudformatet DVD Audio.

HDMI 1.2 följde i augusti 2005 och innebar framför allt en anpassning av standarden som gjorde att den kunde utmana DVI på datorsidan.

HDMI 1.3 släpptes i juni 2006 och innebar den första större uppdateringen. Man utökade bandbredden till 10,2 Gbit per sekund och implementerade stöd för 16-bitars färgdjup. Nu fick HDMI även stöd för ljudformaten DTS Master Audio och Dolby True HD Audio.

HDMI 1.4 lanserades i maj 2009 och innebar ett stort steg framåt för standarden. Här kom stöd för 2K-, 4K- och 3D-video, även om bilduppdateringsfrekvensen låg på maximalt 24 - 30 Hz. Här gjorde även konceptet med en så kallad Audio Return Channel (ARC) debut. Med ARC så kan man skicka ljud både uppströms och nedströms i HDMI-kabeln, vilket innebär att man till exempel kan skicka ljudet från en tv till en hemmabioförstärkare. Standarden begåvades även med färgstandarder för datorgrafik och digitala foton.

HDMI 2.X

2013 var det dags för nästa stora uppdatering. Då lanserades HDMI 2.0, som fick en bandbredd på 18 Gbps. Nu blev det plötsligt möjligt att leverera 4K-video med upp till 60 bilder i sekunden via kablarna. HDMI 2.0 hade även stöd för bildförhållandet 21:9. Här kom även stöd för upp till 32 ljudkanaler. I april 2015 släpptes HDMI 2.0a, som innebar att man lade till stöd för HDR (High Dynamic Range), som plötsligt hade blivit populärt.

HDMI 2.1 är den senaste standarden, och den lanserades i januari 2017. Bandbredden ligger nu på 48 Gbps, och kablarna med stöd för HDMI 2.1 kan leverera upp till 10K-upplösning med upp till hela 120 bilder i sekunden.

Behöver man verkligen HDMI 2.1, då? Det beror förstås på hur framtidssäker man vill vara. 8K-upplösning är på frammarsch och kommer sannolikt att vara vardagsmat inom ett par-tre års tid. En annan teknologi som är på frammarsch är dynamisk HDR (som kort sammanfattat innebär att HDR anpassar sig bild för bild), och även den saken finns det stöd för med HDMI 2.1.

Handlar det om en sällanköpsprodukt som du ska leva med under en längre tid (till exempel en tv) så finns med andra ord all anledning att säkerställa att den har HDMI 2.1.

Men det är tyvärr inte så enkelt

Då är det bara att köpa en TV med HDMI 2.1 och en HDMI 2.1-kabel då så är allt klart? Tyvärr inte. HDMI Forum, folket bakom standarden, tycker av oklar anledning inte att HDMI-versioner och namnen på sladdarna ska vara samma sak, istället har kablarna följande namn:

  • Standard (finns både med och utan Ethernet inbyggt): Upp till 1080i- och 720p-upplösning.
  • High speed HDMI (finns både med och utan ethernet inbyggt): Upp till 1080p och 4k i 30hz samt tekniken Deep color.
  • Premium High Speed (finns både med och utan ethernet inbyggt): HDMI2.0 och stöd för överföringar i 18 Gbit/s
  • Ultra High Speed: HDMI 2.1. Även känd som category 3. Stödjer en bandbredd på 48 Gbit/s samt stöd för 4k-, 5k-, 8k- och 10k-upplösningar i 120hz.