1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Köpguide: Billiga och bra sängar

Emma Björkman

Funderar du på att köpa en ny säng? Det finns ett stort utbud av prisvärda sängar som ger dig mycket för pengarna. Här får du svar på några frågor som är bra att tänka på innan du gör en investering för ditt sovrum – och även tips på sju billiga och bra sängar i olika storlekar och modeller.

Köpguide: Billiga och bra sängar

När vi sover återhämtar sig kroppen och laddar energi för en ny dag. Därför är det viktigt att ha en säng som du sover gott i och som passar din kropp och dina sovvanor. Sängar finns i alla prisklasser, från budgetalternativ till dyra investeringar. Här får du tips på vad du ska tänka på innan du köper en säng, och förslag på billiga och bra sängar.

Köpa ny säng – vad ska jag tänka på?

Sängen är en av de möbler som du kommer att tillbringa mest tid i hemma, därför är det viktigt att du väljer en säng som du tycker är skön och som passar dig. Läs på om olika alternativ och när du har hittat en säng, eller flera, gör en prisjämförelse så att du får det bästa priset.

Fast vs mjuk säng – vad ska jag köpa?

Sängar finns med olika hårdhetsgrad i sin uppbyggnad, de vanligaste är mjuk, medium, fast och extra fast. Din vikt och längd spelar roll i valet av säng. Ofta finns det tabeller hos sängbutiken med rekommendationer kring vilken fasthetsgrad du ska välja på din madrass utifrån vad du väger och hur lång du är. Men oavsett det är det viktigt att provligga några olika sängar, eftersom de kan upplevas olika även om de har samma fasthet i madrassen. Prova sängen i samma position som du brukar sova i.

Köpa ny säng

Vad är en ramsäng?

En ramsäng är en praktisk säng som ger hög komfort, ofta till ett bra pris. Du kan välja att låta din ramsäng stå direkt på golvet, montera ben på den eller placera den i en sängram. Ramsängen består av två madrasskikt. Själva ramsängen har en ram av trä, därav sitt namn, och är sedan fylld med fjädrar och stoppning. Ovanpå ramsängen lägger du en bäddmadrass som du väljer utifrån dina behov.

Vad är en ställbar säng?

Som namnet avslöjar kan en ställbar säng ställas in i olika positioner. Både huvudändan och fotändan kan sänkas och höjas, något som är praktiskt och skönt när du till exempel vill läsa eller titta på tv i sängen. En ställbar sängs olika positioner ställs vanligtvis in med en fjärrkontroll.

Vad är en kontinentalsäng?

Kontinentalsängar får allt fler fans. Dels på grund av att den är högre än en klassisk säng och därför lättare att kliva i och ur, dels för att den ger god sömnkomfort. En kontinentalsäng består av tre madrasskikt. Underst finns en ramsäng med träram och ovanpå den placeras en resårmadrass som utgör sängens huvudsakliga komfortskikt. Ovanpå resårmadrassen lägger du en bäddmadrass som du väljer utifrån dina behov. Som bonus är det en fin möbel som blir ett blickfång i ditt sovrum.

Hur ska jag tänka kring pris när jag köper en ny säng?

Sängar finns i otaliga modeller och prisklasser. Det finns bra budgetalternativ som kostar från några hundralappar till sängar som kostar flera miljoner kronor. Hur mycket du vill spendera på din säng avgör du själv och faktum är att det finns många bra alternativ i de lägre prisklasserna som ger dig mycket säng för pengarna. Eftersom du ofta har en säng i många år är det bra att göra research innan du köper din säng så att du gör ett bra köp.

Köpa ny säng

Vad behöver jag köpa till min säng?

Om inte en bäddmadrass ingår i priset behöver du köpa till det eftersom bäddmadrassen är det som gör att du kommer sova gott. Det är bra att köpa ett tunt madrasskydd som du lägger ovanpå bäddmadrassen, de är tvättbara och skyddar bäddmadrassen mot smuts och fläckar. En sängkappa döljer inte bara sängbenen utan skyddar även sängens sidor mot damm och smuts.

Vilka skötselråd finns för en säng?

Ta hand om din nya säng så håller den sig fräsch länge. Dammsug din säng och din sänggavel regelbundet för att få bort damm. Ta bort eventuella fläckar med textilrengöring. Har du en bäddmadrass med avtagbart fodral ska det tvättas enligt rekommendationerna på tvättetiketten.

Det är också bra att vända och vrida på din bäddmadrass regelbundet, eftersom den formar sig efter din kropp när du sover. När du ändrar bäddmadrassens position kommer det in luft mellan madrassens vaddlager och låter den andas. Du kommer att märka att din bäddmadrass återfår sin höjd och spänst efter att du vridit på den.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss