Uppdaterad  

Gaming: Det här behöver du för att börja streama

Elina Blom

Funderar du på att bli en streamer? Vi listar hårdvaran och mjukvaran som du behöver för att komma igång.

Gaming: Det här behöver du för att börja streama

Många drömmer om att kunna tjäna pengar på att spela spel. Har du ett bra koncept för din stream, en intressant personlighet och en idé om hur du ska få tittare att hitta till din kanal är det bara att köra igång och försöka nå den drömmen.

Steg ett är att välja plattform för din stream, steg två är att skaffa utrustning till din dator.

Välja plattform - var ska du sända din stream?

I dagsläget finns det två stora plattformar dedikerade till gaming: Twitch och Mixer. Twitch är fortfarande helt dominerande när det kommer till streaming, de har över en miljon streamers - även om Mixer växer fort är de en bit ifrån de siffrorna.

Det finns olika fördelar med att välja en större plattform, eller att gå in på en lite mindre. Dels handlar det om konkurrens. På en mindre plattform har du färre att tävla mot om uppmärksamhet, å andra sidan har du också färre potentiella tittare. Det beror även på om du ska spela via Xbox eller via dator/Playstation 4. För dig som ska streama från Xbox är Mixer ett smidigt alternativ. Mixer är uppköpt av Microsoft och numera inbyggt som en naturlig del i gränssnittet på Xbox One. Twitch ägs av Amazon.

Du kan förstås även streama direkt på Youtube. De har massor av bra funktionalitet för streamers och du får god kontroll och mycket statistik. Dock får du inte en lika given målgrupp att arbeta mot. Det finns förstås många som tittar på gaming streams direkt på Youtube, men det är viktigt att du förpackar materialet rätt så att det faktiskt når den målgruppen.

Jämför även de olika plattformarnas inkomstmodeller för att se vad du kan tjäna, och hur stor du måste bli innan det börjar trilla in pengar på kontot. Du ska aldrig streama med enbart detta i åtanke för det skiner ofta igenom till tittarna, men för dig som vill kunna livnära dig på streaming är det ändå viktigt att du har koll på dessa bitar så att du gör ett genomtänkt val.

Kamera och mikrofon

En streamer interagerar med spelet och i de allra flesta fall även med sina tittare. De svarar på frågor, ger tips med mera. För att detta ska gå krävs en mikrofon. Många väljer även att filma sig själva eftersom det skapar en mer personlig stream, då behövs en webbkamera.

De flesta webbkameror har inbyggd mikrofon. Men många streamers köper ändå en separat mikrofon för att få bättre ljudkvalitet.

Är du ny på streaming vill du kanske inte köpa grejer ur det värsta premiumsegmentet, utan snarare hitta en så prisvärd webbkamera och mikrofon som möjligt i instegsklassen. Med andra ord hög kvalitet så att tittarna blir nöjda, men inte de mest maxade grejerna. Kitet vi tipsar om nedan är de produkter som valet ofta faller på hos både små och medelstora streamers.

Logitech C922 Pro HD Stream

Kameratips: Logitech C922 Pro Stream

Om: En extremt omtyckt mikrofon med stöd för full HD i 30 fps, kör du 720p stöder den 60 fps. Kameran kommer med inbyggt autofokus, och det medföljer stativ samt 3 månader gratis Xsplit premium-mjukvara (streamingmjukvara).

Jämför alla priser

Mjukvara för streaming

När du väl har fått upp allt du behöver för att ta emot bild och ljud behövs även en mjukvara i datorn som skickar ut din stream. De två mest populära programmen är OBS (Open Broadcaster Software) och XSplit Gamecaster.

OBS är riktigt kompetent och dessutom gratis, dock kanske inte rent visuellt det snyggaste och mest lättanvända programmet. Du får dock mycket kontroll.

Xsplit är också ett mycket kompetent program som dock kostar en liten slant. Många anser att det är lite mer användarvänligt. Köper du webbkameran vi tipsade om ingår tre månader Xsplit premium.

Streama från konsol

Playstation 4 och Xbox One har inbyggda streamingtjänster och funktioner så att det är enkelt att komma igång och streama. Men ska du spela på annan konsol, eller vill ha mer kontroll över din stream, behöver du ett capture card för att koppla samman konsolen med datorn. Streamingen sköts sedan i datorn.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss