• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Förbered trädgården för vintern

Elina Blom

Hösten är här och det är dags att förbereda trädgården inför vintern. Här hittar du checklistan med allt du inte får missa när du stänger ner sommarträdgården. Samt några extra tips för hur du gör den riktigt vintermysig.

Förbered trädgården för vintern

När hösten knackar på dörren är det dags att börja tänka på refrängen för trädgården. Marken blir mjuk, gräset slutar att växa och vädret slår om till mer av regn och rusk. För att säkerställa att dina prylar klarar vintern och behåller sin forna glans gäller det att du tar till ett par skyddande åtgärder.

Nedan listar vi allt du behöver tänka på när du stänger trädgården, samt hur du gör den lite extra vinterfin.

Skydda grillen

Trädgårdens pièce de résistance är förstås grillen, och även om grillar vanligen är byggda i material som ska klara tuff väderlek så ger du den bästa möjliga tekniska livslängd genom att täcka den med ett överdrag.

Det finns grillöverdrag i olika prisklasser. Storleken påverkar priset, men även kvaliteten på materialet korrelerar vanligen med priset. Välj ett skydd som passar den grill du har.

duck-covers-patio-set-covers

Möbler och dynor

Precis som grillen bör utomhusmöbler skyddas med överdrag, detta oavsett om möblerna är gjorda av rotting, trä eller plast. För alla material åldras, och is, fukt och solstrålar skyndar på det åldrandet.

Det finns skyddsöverdrag att köpa i butik, men du kan även använda dig av en presenning av bra kvalitet. Säkerställ att du drar åt den så att den inte kan flyga av.

Dynor bör förvaras skyddat så att de inte blir bostad åt råttor, möss eller mögel. En dynlåda i ett torrt förråd är exempelvis en lämplig plats.

Produkttips! Den här dynlådan av syntetisk rotting är både prisvärd och snygg.

vinter-underhall-robotgrasklippare

Vinterförvara trädgårdsmaskinerna

Nu är det dags att plocka undan gräsklippare, robotgräsklippare, grästrimmer, sekatörer och andra trädgårdsredskap.

I samband med att du plockar in dem bör du utföra en mindre “service”. Gör rent dem ordentligt, fyll på olja där det behövs, fäll ihop de maskiner som kan göras mindre och ställ undan dem i en väderskyddad miljö.

Vissa maskiner bör inte förvaras där de kan utsättas för minusgrader, exempelvis tål inte högtryckstvättar det - likaså bör batterier och elverktyg förvaras i rum med underhållsvärme.

Vinterförvara studsmattan

Studsmattor som flyger iväg i höststormar är ingen ovanlig syn. De trasas ofta sönder och riskerar dessutom att skada omgivningen. Många försöker undvika detta genom att fästa studsmattan i exempelvis staketet för att den inte ska flyga iväg, men det är sällan tillräckligt.

Det bästa du kan göra är att plocka ner studsmattan och vinterförvara den i förrådet. Då slipper du oroa dig över att den ska flyga iväg, och dessutom får den längre livslängd. Det är kanske inte så roligt att stå och plocka isär den, för att sedan resa den igen till våren. Men det är roligare än att behöva laga staketet eller köpa en ny studsmatta för att den gamla gick sönder.

skydda-plantor-infor-vintern

Ta hand om dina växter

Vissa växter ska beskäras på hösten, och andra bör täckas. Ansa bort vissna kvistar, beskär häckar lite lätt så att de får en fin form och en hel del bärbuskar kan också beskäras under hösten. Känsliga växter bör dock beskäras i JAS-perioden (juli, augusti, september).

Det finns även växter som ska planteras på hösten, till exempel är det nu det är dags att plocka på sig trädgårdshandskarna om du vill ha lökar till våren.

Tips på höstplantering:

  • Tulpaner - Säkerställ en vacker vårträdgård genom att sätta tulpanlökarna nu.
  • Ramslök, salladslök och morötter - Supergott att ha i salladen eller i matlagningen på våren. Ramslök och salladslök bör planteras i oktober. Morötter kan sås så länge det inte är tjäle i backen.
  • Barrotade häckväxter - Ska du plantera häck (barrotad sådan) är det på hösten du ska göra det.
  • Fruktträd - Det är inga problem att plantera fruktträd på hösten. De utgör också en väldigt charmig syn i trädgården när de sätter blad på våren.
  • Rosor - Går oftast utmärkt att plantera på hösten, men läs på om den sort du är intresserad av för att säkerställa att den inte har särskilda krav.

Har du fler tips på växter du kan plantera på hösten? Skriv gärna en kommentar under den här artikeln.

Produkttips! En hel pall med täckbark som du lägger ut i rabatterna på hösten för att skydda känsliga växter från tjäle - och för att hämma ogräset.

kvinna-bar-ved

Fixa veden

Det mysigaste när kylan smyger sig på är att tända en brasa och krypa upp i soffan framför den. För att kunna göra detta behöver du en braskamin och ved.

Du kan såklart köpa ved. De som bara myseldar köper kanske en liten påse ved då och då, medan de som eldar mycket ofta köper en hel kubik i stöpet och får den hemlevererad.

Har du träd på tomten sparar du dock en hel del pengar genom att klyva ved själv. Det enda du behöver är en motorsåg för att fälla och kapa upp trädet, samt en vedklyv för att klyva kubbarna. Lägger du en dag eller två på hösten har du, med rätt vedklyv hemma, ved så det räcker hela vintern.

dekorera-tradgarden-med-mossa

Städa upp och dekorera

Med alla prylar och maskiner undanstädade, och möbler med mera täckta, är du redo att inleda fas två: städa och dekorera. Om du lägger ner tid på att ansa, rensa undan döda växter, dra bort ogräs samt dekorera och göra fint kommer det bli betydligt smidigare och roligare att öppna trädgården till våren igen.

Hösten är också en perfekt årstid för att ta hand om ris och grenar. Om du har en kompostkvarn hemma slipper du åka flera turer till återvinningen med stora lass skrymmande ris, istället trycker du ner det i kompostkvarnen (eller flismaskinen) och ut kommer flis som du kan strö ut över rabatterna. Eller göra rökspån av till grillen.

Du kan även ta den där lövhögen du krattat eller blåst ihop med lövblåsen, och mulcha den med gräsklipparen. Sedan strör du ut det som näring över rabatterna. Lägg gärna även ett lager kompost mellan lövtäcket och jorden.

Liten checklista för trädgårdsstädningen

  • Rensa bort ogräs i rabatterna
  • Ansa bort vissna kvistar
  • Formklipp okänsliga buskar
  • Samla ihop överflödiga löv och lägg på komposten, eller strimla dem och använd som näring i rabatten
  • Samla ihop ris och pinnar som blåst ner - eller blivit kvar i trädgården av annan orsak - och flisa dem i en kompostkvarn
  • Borsta rent på uteplatser och i växthuset

Med trädgården städad är det dags för dekorering. Häng exempelvis upp matplatser åt djuren, så får du kontinuerliga besök av fåglar, ekorrar och andra vackra gäster som hjälper till att ge liv åt trädgården.

Bind kransar och skapa andra prydnadsverk med hjälp av prydnadsgräs, mossa, pinnar och annat du hittar på marken. På hösten har du även bra tillgång till pumpor i olika färger som du kan dekorera med. Kål och ljung är också populära prydnadsval.

lyktor-belysning-tradgard

Lys upp för att skapa magi

Nu är trädgården fin och välstädad. Men vi har ett steg kvar. Höst- och vinterträdgården kan bli minst lika inbjudande och vacker som sommarträdgården med rätt belysning. Hösten och vintern är mörk, och du kan använda mörkret i kombination med ljus från utomhusbelysning för att skapa fräcka effekter i trädgården.

Har du tillgång till IP-klassade eluttag i trädgården kan du koppla in nätansluten belysning (12-voltsbelysning får du dra fram själv om du vill). Ska du ha 230 volt krävs fast installation och då måste elektrikern hjälpa dig. Ytterligare ett alternativ är solcellsbelysning, den är inte lika ljusstark men kräver å andra sidan inga kablar. Du kan såklart även mixa dessa tre varianter.

Belysning skiljer sig även åt i typ, du kan exempelvis ha både spotlights, downlights, pollare och ljusslingor i en mix för att ge liv åt trädgården.

belysning-tradgard

Några exempel på hur du kan lyfta ditt hem med utebelysning:

  • Lys upp ett träd underifrån genom att rikta en spotlight mot stammen och upp mot undersidan av kronan. Det ger trädet ett mäktigt uttryck.
  • Längs gångar väljer man ofta att sätta upp pollare. Pollare är lite lägre stolpar med inbyggd belysning, som man fäster i marken. Om du inte har ström framdragen längs gången kan du istället välja att placera ett flertal solcellslampor längs med gången på vardera sida av den.
  • Genom att sätta upp ljusslingor i buskarna, längs staketet eller på uteplatsen ger du trädgården och uteplatsen en varm och mysig känsla.
  • Det är viktigt med belysning på uppfarten för du vill inte komma hem och mötas av mörker. Numera finns det övervakningskameror med inbyggda spotlights, vilket är ett bra alternativ för dig som även vill öka säkerheten och minska inbrottsrisken. Vanliga lyktor på stolpe är också snyggt. Eller varför inte
  • Downlights längs fasaden är ganska trendigt och också något som lyfter fram huset när man tittar på det från gatan.

Visste du förresten att Philips Hue (smart belysning som kan styras från mobilen) även finns för utomhusbruk? Du kan då ställa in olika scenarion, exempelvis att belysningen på uppfarten ska tändas när solen går ner, eller att trädgårdsgången ska lysas upp när du rör dig i området. Här kan du läsa vår guide om hur du kommer igång med Philips Hue.