Uppdaterad  

Guide: Ut på tur - (nästan) aldrig sur

Våren är här (mer eller mindre). Förflytta dig med din familj från soffan och ut i naturen. Här är böckerna och knepen som kommer peppa barnen på turen i naturen.

Guide: Ut på tur - (nästan) aldrig sur

Har mörkret känts ovanligt kompakt under vintern som gått? Oroa dig inte - nu är våren (i stort sett) här. När barnen sett alla favoritserierna på repeat och pysslat händerna kladdiga med klister, kan det vara läge för en utflykt till närmaste skogsdunge. En stund ute ger både sol på näsan och en möjlighet att släppa loss lite uppdämd energi.

Men vad ska man hitta på där ute bland stubbarna och mossan? Vi tipsar om böckerna och knepen som gör utflykten runt hörnet till ett riktigt äventyr.

4 böcker som väcker upptäckarlustan

Maja tittar på naturen (Inbunden)

Maja tittar på naturen

Denna klassiska bok som väcker upptäckarlusta i naturen hos både barn och deras vuxna, håller än idag. Bilderna är fantastiska och texterna får hela familjen att vilja kasta på sig stövlarna och ge sig ut på en naturtur.

Lägsta pris hos

Logotyp
129 kr
Floras naturpysslor: skapa med blad, kottar och stenar (Inbunden, 2016)

Floras naturpysslor: skapa med blad, kottar och stenar

Med Floras naturpysslor är det lätt att locka ut barnen, men ett löfte om pysselstund då man kommer hem sina naturfynd. Ekollon blir små gubbar och kottar blir girlanger.

Lägsta pris hos

Svenska fåglar: jämför och lär känna 40 arter (Inbunden)

Svenska fåglar: jämför och lär känna 40 arter

Gotta catch 'em all! Är ditt barn ett fan av Pokemon, men inte av skogspromenader? Illustrationerna i denna bok för tankarna direkt till Pikachu och vänner, medan fåglarnas egenskaper presenteras på ett unikt och överskådligt sätt. Detta är en bok som får både stora och små att bli fågelskådare.

Lägsta pris hos

Odla: steg för steg (Inbunden)

Odla: steg för steg

Har alla utflykter gjort barnen sugna på att se mer saker växa? Passa på att skapa en egen liten balkong- eller trädgårdsordling tillsammans med dem - och se livet spira hela sommaren.

Lägsta pris hos

Låt Skogsmulle utmana familjen

När ni tröttnat på böckerna, kan ni ta hjälp av sociala medier. Friluftsfrämjandet hade för några år sedan, tillsammans med sin favoritfigur Skogsmulle, en 30 dagar lång utmaning för att locka ut familjer i naturen. Denna utmaning går naturligtvis att genomföra med start när som helst och är extra härligt är det på våren. Skogsmulle 30 Day Challenge heter utmaningen, och det finns på Friluftsfrämjandets instagramkonto - följ gärna hashtaggen #skogsmulle30 för härlig naturinspiration. Utmaningarna är föredömligt korta och kräver inte mer tid än 10 minuter.

Mutor i form av mat

Det är alltid lättare att locka med sig barn ut på en skogstur, om de vet att det finns något smarrigt i ryggsäcken. Det behöver inte röra sig om några stora kulinariska upplevelser - kokt korv i en termos och ett paket med kex räcker gott och väl. Allt smakar bättre på en sten än vad det gör vid köksbordet när alla börjar känna sig lite små trötta på varandras umgänge.

Kokkorv går bra att lägga i en vanlig termos, men för att få plats med korv till hela familjen är en mattermos att rekommendera. Korven lägger du ned kall och slår på varmt vatten. När ni är redo för er lunch, är korven varm och god att äta. Ta med ketchup i en liten flaska och korvbröd i en påse.

Thermos Stainless King Food Flask 0.71L

Termos för maten

Värm maten hemma och ta med den på utflykten i en mattermos. Att äta varm mat i naturen, utan att behöva släpa med sig ett spritkök är härligt.

Lägsta pris hos

Nalgene Small Travel Kit

Småflaskor till ryggsäcken

Släpa inte med stora ketchup- och senapsflaskan ut - häll över lite sås i en mindre flaska istället, så slipper väskan bli tung.

Lägsta pris hos

Jämför alla priser

Låt barnen bära sin egen packning

Barn brukar tycka det är kul att bära sin egen packning. Plocka fram ryggsäckarna du köpte in för förskolestart, men som blivit liggande i hallen. I ryggsäcken kan barnen ha sin egen vattenflaska (ett smart sätt att slippa bråk om vem som druckit mest vatten och vems tur det är att dricka). Det är också ett bra ställe att stoppa vantarna som ofta åker av när det är dags att plocka kottar, stenar och fantastiska pinnar. Skogsfynden som barnen vill ha med hem, får de naturligtvis bära hem i sin egen rygga.

Spela naturbingo

Varför inte göra utflykten till en tävling? Spela naturbingo. Antingen gör ni egna brickor tillsammans innan ni går ut, eller så skriver ni ut färdiga bingobrickor. Spela alla mot varandra, eller dela upp er i lag. Kanske får barnen utmana de vuxna? Eller så gör ni lag blandade med vucna och barn. Att leta efter specifika saker i skogen, gör att ni kommer öppna ögonen på ett helt nytt sätt.

Plocka skräp

Det finns inga som blir så brydda av skräp i naturen, som barn blir. Ta med en varsin soppåse ut, och se vem som kan fylla sin först. Samtidigt som det är lite deppigt att se hur mycket skräp det faktiskt ligger överallt, kommer hela familjen känna sig som miljöhjältar när ni kommer hem med soporna och kan sortera dem på rätt sätt. Håll Sverige Rent organiserar skräpplockardagar med jämna mellanrum, som man kan anmäla sig till och utföra i sitt eget närområde. Men alla dagar är bra skräpplockar dagar.

Glöm inte!

Det viktigaste att tänka på inför en naturutflykt med barnen, är att det krävs väldigt lite för att det ska bli roligt. Man behöver inte sätta sig i bilen eller åka till en storslagen nationalpark - det räcker med en en liten skogsdunge i ditt närområde. Vill du ändå ha inspiration till kommande utflykter? Ta en titt på Naturkartan för att få koll på naturreservat i ditt närområde. Det finns nästan hur många naturrservat som helst i Sverige, en skatt väl värd att ta tillvara på.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss