1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

E-sport: Förbättra din prestation med rätt tangentbord

Elina Blom

Planerar du att byta upp dig till ett gamingtangentbord. Det är inte en helt dum idé eftersom tangentbord för gamers kommer med funktioner som ger fördelar i spelet.

E-sport: Förbättra din prestation med rätt tangentbord

Få fler fördelar i ditt spelande

Gamingtangentbord är speciellt utformade för att de som spelar mycket spel bland annat ska få snabbast möjliga reaktionsförmåga, skön spelkänsla och möjlighet att utföra seriekommandon.

Genom att förstå de olika teknikerna och funktionerna blir det enklare att välja ett tangentbord som passar just din spelstil. Nedan går vi igenom de viktigaste parametrarna.

Välj gärna ett bakgrundsbelyst tangentbord eftersom du då får god översikt även när du spelar i dåligt upplysta miljöer.

SteelSeries Apex Pro (Nordic)

Steelseries Apex Pro

Kommer med mekaniska OmniPoint-brytare som du kan styra aktiveringen på via den medföljande mjukvaran. Det magnetiska handledsstödet ger god ergonomi. Kallas av tillverkaren för världens snabbaste tangentbord.

Jämför alla priser

Förstå väsentliga funktioner och delar

De traditionella brytarna på tangentbord består av en gummidetalj som pressas ned under tangenten. Men många moderna gamingtangentbord kommer med mekaniska brytare. Dessa har fördelar som hög byggkvalitet och därmed lång livslängd för produkten.

Brytarna på ett tangentbord är viktiga både för känslan och kvaliteten. På senare tid även för reaktionsförmågan då många mekaniska brytare registrerar knapptrycket tidigare i rörelsen, på så vis får du en snabbare reaktion. Cherry MX Black är exempel på en sådan brytare.

Razer Ornata Chroma (Nordic)

Razer Ornata Chroma

Ett mycket omtyckt tangentbord med fräck design. Mecha-Membrane-brytare, anti-ghosting, och bakgrundsbelysning. Skönt handledsstöd för förbättrad ergonomi.

Plus med key rollover

För en gamer är det också viktigt att tangentbordet har stöd för key rollover så att det inte missar att registrera knapptryck när du trycker ner flera tangenter samtidigt. Du vill ju exempelvis kunna springa, hoppa, skjuta med mera samtidigt.

Står det exempelvis 6 key rollover i specifikationen för tangentbordet innebär det att det kan registrera sex tangenter som trycks ner samtidigt.

Anti-ghosting är en liknande term. Den används vanligen för att tydliggöra att tangentbordet klarar av 3 key rollover eller mer.

Logitech G Pro Mechanical Gaming GX Blue Clicky (Nordic)

Logitech G Pro Mechanical Gaming

Ett populärt val bland gamers som är ute efter mekaniska brytare. Kommer med GX-Blue-brytare som ger skön taktil feedback. CS:Go-spelaren S1mple kör exempelvis G Pro.

Välj makro

Makroknappar är också något du bör leta efter. Precis som gamingmöss har gamingtangentbord ofta programmerbara knappar.

Via mjukvaran som följer med tangentbordet kan du spela in sessioner av knapptryck som du sedan kopplar till makrotangenterna, på så vis kan du utföra komplicerade rörelser och mönster i spelet med bara ett enda knapptryck.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss