1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Cykelvagn: 7 populära val

Zara Andrén

Med en cykelvagn för barn blir färden till förskolan, utflykten eller cykelsemestern betydligt smidigare. För att göra ditt val enklare har vi samlat flera av modellerna från topplistan och går här igenom och jämför de viktigaste egenskaperna.

Välj rätt cykelvagn

En cykelvagn är ett perfekt val för dig som vill kunna transportera barnen på ett säkert och smidigt sätt - framförallt om ni cyklar ofta eller gillar att vara ute på längre turer. Barnen sitter bekvämt och du behöver inte oroa dig över deras balans eller att de cyklar ut i trafiken. För att göra ditt val lite enklare har vi samlat några av de bästa cykelvagnarna just nu från populära märken som Thule och Hamax, och jämfört deras egenskaper.

Några av egenskaperna vi har jämfört:

  • Cykelläge: Hur är vagnen att fästa bakom cykeln, är cykelarmen lätt att sätta dit och ta loss och har cykelvagnen någon fjädring?

  • Barnvagnsläge: Är det smidigt att växla mellan cykelläge och promenadvagn, har vagnen ställbart handtag och finns det parkeringsbroms

  • Barnperspektiv: Hur är sittutrymmet- och komforten för barnen, vad har cykelvagnen för maxvikt, är selen enkel att knäppa ihop och kan ryggstöden lutas?

Fäste till cykelvagn

Thule cykelvagn

En cykelvagn från Thule är ett av de främsta valen på marknaden just nu, och här kan du hitta cykelvagnar av hög kvalitet för både 1 barn och 2 barn. Här under hittar du en jämförelse av 3 populära modeller.

Thule Chariot Cross 2

Chariot Cross 2 är en multifunktionell cykelvagn från Thule, kända just för att aldrig tumma på vare sig funktion eller kvalitet. Här erbjuds småbarnsfamiljen möjligheten att cykla eller promenera med vagnen, och det går även att köpa till jogginghjul samt kit för längdskidåkning. Vagnens maxviktsbelastning är 45 kg, där barnen får väga max 22 kg vardera, och det går lika bra att cykla med både 1 och 2 barn. Sittutrymmet är rymligt och selen är lätt att justera i höjd och omfång. Den får ett stort plus för att selremmarna kan knäppas i fästet en och en, de behöver alltså inte paras ihop innan.

Selen är ordentligt vadderad och sittytan känns även den komfortabel. Men bäst av allt med Cross 2 är att den har individuellt ställbara ryggstöd som kan vinklas ned till ett viloläge. Lutningen är precis lagom för att ett barn ska kunna sova bekvämt utan att huvudet faller framåt. Och eftersom att ryggstödet låser sig i de olika lägen så är Cross 2 en av ytterst få cykelvagnar som är godkänd att cykla med när barnen använder viloläget. Som cykelvagn är det enkelt att koppla fast Cross 2 vid cykeln med det snabbfäste som medföljer och monteras på cykelns bakhjul. Vagnen har ställbar fjädring som utan tvekan gör åkturen mindre skumpig för barnen. Cykelflagga medföljer.

Som promenadvagn är Cross 2 lättstyrd och handtaget kan vinklas i flera olika lägen. Extra pluspoäng för att promenadhjulen klickas i fästena ovanifrån när man cyklar med Cross 2, så finns de alltid när till hands när man ska växla tillbaka igen. Cross har ett inbyggt insektsnät som stängs igen om sittkupén med dragkedjor. Ett separat solskydd kan lätt klickas på och ställas i olika höjdlägen. Vid ruskväder finns ett skydd i klarplast som fästs över karossen. Det är dock inte heltäckande, ska vagnen stå ute i regn behövs ett annat skydd. Vid transport eller längre tids förvaring kan Cross 2 packas kompakt genom att man fäller ihop den och klickar av alla hjul. Även packutrymmet baktill kan fällas upp mot vagnen, för bättre benutrymme om man vill springa med den.

För och nackdelar: Thule Chariot Cross 2

+ Viloläge på sittdelarna som får används när man cyklar

+ Enkelt att växla mellan de olika lägena

+ Fjädring på bakhjulen

- Begränsat packutrymme

Thule Chariot Lite 2

Thule Chariot Lite 2 är en cykelvagn för 2 barn, godkänd att använda från 6 månaders ålder. Ryggstödet har ett fast, lätt tillbakalutat sittläge och något vilo- eller liggläge finns inte. Sittutrymmet är rymligt och bekvämt. Maxvikten är 22 kg per sittdel, och såväl sittyta som sele kan bekvämt användas av barn upp till 6-7 års ålder. Selspännet är mycket lätthanterligt, främst tack vare att man kan klicka spännena i fästet ett i taget - utan att behöva para ihop dem först som i en bilbarnstol. Framför barnen drar man för ett nät som skyddar mot insekter samt mot grus och sten som kan skvätta upp från cykelns bakhjul.

Med Lite 2 kommer även separat solskydd samt skydd i klarplast, som kan fästas framtill på ekipaget. Klarplasten skyddar mot lättare regn men framför allt mot vind. Utan det på blir det - som med alla cykelvagnar - lite som att ha en fallskärm utfälld bakom cykeln. Som alltid med Thules cykelvagnar är det tydligt att säkerheten har hög prioritet. Att koppla ihop Lite 2 med cykeln är enkelt och tryggt. Cykelarmen förankras dubbelt i både vagn och cykel, med ett ordinarie fäste samt extra säkerhetsrem om fästet av någon anledning skulle krångla. Att växla från cykelläge till promenad går även det smidigt. Packutrymmet baktill på cykelvagnen utgörs av en större nätficka, som rymmer en del men har en maxvikt på 4 kg.

Thule Chariot Lite 2 är utrustad med ställbart knäledshandtag, vilket gör vagnen mer bekvämt att promenera med. För transport eller förvaring kan den väldigt lätt fällas ihop platt. Att fälla upp Lite 2 går också lätt, med tydliga gröna och röda indikationer som visar om allt genomförts korrekt eller inte. Det vore lögn att påstå att Thule Chariot Lite 2 är en budgetvagn. Men jämfört med de dyraste modellerna i Thules sortiment så känns priset för Lite 2 betydligt mer överkomligt. Så länge stort packutrymmet eller viloläge på ryggstöden inte står med på kravlistan så är Thule Chariot Lite 2 precis den där funktionella, snygga och okomplicerade cykelvagnen man vill ha.

För och nackdelar: Thule Chariot Lite 2

+ Rymligt sittutrymme

+ Mycket smidiga funktioner

+ Hög fokus på säkerhet

- Begränsat packutrymme

Thule Chariot Cab 2

Thule Chariot Cab 2 är en påkostad cykelvagn. För den som har en aktiv livsstil så finns det ett brett utrymme av tillbehör, vilket gör att cykelvagnen även kan användas för löpning och vid skidåkning. Den har utrymme för 2 barn och sittdelarna är väl tilltagna, med gott om utrymme även när barnen har cykelhjälmar på sig. Barn upp till 4-5 års ålder kan sitta bekvämt. Selen är lätt att justera. Att selremmarna kan klickas fast i selspännet en och en underlättar när man ska spänna fast två barn samtidigt.

En uppskattad funktion hos Thule Chariot Cab 2 är att man kan justera sittdelarnas ryggstöd till ett bra viloläge. Ryggstöden är individuella, så ett barn kan sova medan det andra sitter och tittar ut. Ryggstöden vinklas med en hand, med hjälp av en spärr på ryggstödets baksida. Packutrymmet baktill på Chariot Cab 2 är mycket bra, men man ska vara medveten om att packutrymmet blir mindre när ryggstöden är i viloläge. Om det blåser mycket, eller om man vill skydda mot lätt regnfall, så finns ett separat regnskydd i klarplast som kan fästas över öppningen. På samma sätt kan man också fästa ett solskydd på cykelvagnen, som är enkelt justerbart så det skuggar precis lagom mycket.

För att fästa Thule Chariot Cab 2 vid cykeln behövs dels cykelarmen på Cab 2, dels ett snabbfäste på cykelns bakhjul. Sen tar det mindre än en minut att koppla ihop cykel med cykelvagn. Lika snabbt och lätt kan man vid behov göra om Chariot Cab 2 från cykelvagn till en barnvagn. De två promenadhjulen finns alltid med, och monteras uppåt vid cykelläge och nedåt vid promenadläge. Chariot Cab 2 är 80 cm bred, vilket gör att den funkar att köra igenom de flesta standarddörrar.

Smarta detaljer är handtaget som lätt kan vinklas i olika höjdlägen, en bra och ställbar fjädring samt en enkelt åtkomlig fotbroms. Cykelvagnen kan också fälls ihop för transport och förvaring. Tar man bort alla hjul, och förvarar dem i sittutrymmet, så blir Thule Chariot Cab 2 riktigt kompakt och kan med lätthet packas in i bilen. Är man en seriös löpare som även vill använda cykelvagnen vid springrundorna så har Thule andra modeller med inbyggd handbroms i handtaget, men för alla andra behov så funkar Thule Chariot Cab 2 mycket bra.

För och nackdelar: Thule Chariot Cab 2

+ Rymliga sittdelar

+ Viloläge på ryggstödet

+ Enkel att använda

- Lätt att råka tappa bort sol- och regnskydd

Thule cykelvagnsfäste

Hamax cykelvagn

Ett annat populärt val är Hamax, där du kan hitta både premium- och budgetalternativ. Här under hittar du en jämförelse av 3 olika populära modeller.

Hamax Outback

En populär cykelvagn från Hamax är Outback, med en kombination av smarta funktioner och snygg design. Outbacks siluett är stilrent slimmad med vagnens stomme exponerad, vilket gör att den ser lika tålig ut som den är. Maxvikten på barn i vagnen är 22 kg och total maxbelastning är 40 kg. Med Outback ingår dels ett snabbfäste för cykel, dels ett snurrbart promenadhjul. Det går även att köpa till ett fast, luftfyllt jogginghjul om man vill använda vagnen att springa med. Hamax Outback är en cykelvagn för 2 barn, men kan användas med endast 1 barn i också.

Snabbfästet för cykelarm och promenadhjul är väldigt smidiga: med ett enkelt klick sätts cykelarmen på plats och låses i sitt läge. För att visa att anslutning är korrekt blir färgfältet i fästet grönt, om något är fel visar det rött. Att växla mellan cykel- och promenadläge går därmed på under minuten och både framhjul och cykelarm kan förvaras i Outbacks packutrymme baktill. Packutrymmet är rymligt nog för två rejäla strandväskor och det finns även små förvaringsfickor inne i kupén, för saker barnen kan behöva ha till hands.

Kupén har ett skydd av klarplast mot vind och väder, och ett solskydd som kan dras ned så barnens huvuden skuggas. Det finns även ett skydd med endast insektsnät. Vid förvaring eller transport är det enkelt att fälla ihop Hamax Outback till ett platt paket, som med lätthet kan stuvas in i ett bagageutrymme om bakhjulen klickas av. Outback har ett handtag som kan ställas i flera olika vinklar, vilket gör körkomforten vid promenader god för föräldrar av olika längd. Vi ger även ett stort plus för den smidiga fotbromsen på vagnen

För och nackdelar: Hamax Outback

+ Mycket bra fäste för cykelarm och framhjul

+ Ställbar fjädring

+ Bra sittutrymme för barnen

- Bred över bakhjulen

Hamax Traveller

En annan cykelvagn från Hamax är Traveller, som är en budgetmodell men trots det har mängder av bra funktioner. Traveller är en cykelvagn för 2 barn. Ryggstödet kan inte justeras till viloläge men är en aning vinklat. Å ena sidan innebär det att barnens överkroppar alltid hamnar lite tillbakalutade. Å andra sidan gör det att barnen grann glider nedåt i sittytan en aning, något som större barn kan irritera sig på. Sittutrymmet är mer generöst än vad man annars ofta ser hos cykelvagnar i samma prisklass. Ryggstöden är höga och selen kan enkelt justeras i höjd och omfång.

Cyklar man med vagnen bör man ha ett skydd på framtill, som hinder mot stenar som kan sprätta in från cykelns bakhjul. Traveller har ett enkelt meshnät mot skräp och insekter. Det finns också ett lager klarplast, som funkar som ett enklare regn- och vindskydd när vagnen används. Cykelvagnen har också ett inbyggt solskydd som kan justeras i höjd. Med Hamax Traveller kommer en cykelarm och ett fäste. Vill man istället använda Traveller som barnvagn så lossar man cykelarmen och klickar fast ett litet, snurrbart hjul framtill på cykelvagnen. Att växla mellan promenad- och cykelläge går på under minuten, likaså att koppla Traveller till cykeln. Packutrymmet baktill på cykelvagnen är också stort.

De detaljer som känns lite mer budget hos Hamax Traveller är handtag och koppling för cykelarm och promenadhjul. Handtaget är visserligen ställbart i två olika lägen. Men det åstadkommer man genom att handtaget är böjt i grunden, och sedan kan fästas med endera sidan upp. Fästet för framhjul och cykelarm känns säkert och är inte krångligt, men det är inte lika tydligt som på Hamax dyrare modeller. Det är imponerande hur mycket funktion, komfort och packutrymme Hamax har fått till. Så länge ställbart ryggstöd inte är ett måste så är Hamax Traveller väldigt mycket cykelvagn för pengarna.

För och nackdelar: Hamax Traveller

+ Rymliga sittplatser

+ Stort packutrymme

+ Lätt att sätta på cykelarm och promenadhjul

- Saknar viloläge

Hamax Avienda

Hamax Avenida är en smidig och lättanvänd cykelvagn. Tack vare bredden på 78 cm (standardmåttet för många dörrar är 80 cm) så är framkomligheten god. Avenida är en resevagn för 2 barn, men finns även som Avenida One om du söker en cykelvagn för ett barn. När man köper cykelvagnen medföljer allt som behövs för att fästa den vid cykeln, samt ett litet promenadhjul om Avenida ska användas som barnvagn. Inne i cykelvagnen finns två ordentligt vadderade sittplatser. Utrymmet i Hamax Avenida är bra - viloläge saknas, men ryggstödets fasta sittläge är svagt tillbakalutat.

Att använda Hamax Avenida ihop med cykeln är mycket smidigt. Cykelarmen är lätt att fästa på höger sida av vagnen. Sedan passar man ihop den med det fäste man monterat på cykelns bakhjul. Att koppla av och på Hamax Avenida tar inte mer än någon minut. Cykelvagnen har inte någon fjädring, men de stora hjulen gör ändå åkturen lagom skumpig för barnen. Handtaget kan justeras i flera olika positioner, vilket innebär att föräldrar av olika längd kan hitta ett läge som gör att Avenida bekvämt kan köras som barnvagn. Det går snabbt att växla från cykelläge till barnvagnsläge. Det lilla, snurrbara framhjulet klickas enkelt fast i ett fäste framtill på vagnen. På så sätt är det inget problem att cykla till affären och sen ta Avenida med sig in i butiken.

Baktill på Hamax Avenida finns ett packutrymme av bra storlek, som rymmer flera matkassar. Vagnen kommer också med ett nedfällbart insektsnät och ett enklare regnskydd som kan fästas för öppningen. Nätet bör man alltid använda, som skydd för att sten och skräp som sprätter från cykelns bakhjul. Vill man ta med sig Hamax Avenida i bilen eller förvara den under vintern så kan cykelvagnen enkelt fällas ihop och blir då relativt platt. Hamax Avenida är en ytterst prisvärd och lättanvänd cykelvagn, perfekt för vardagspendling till förskolan.

För och nackdelar: Hamax Avienda

+ Mycket prisvärd

+ Rymligt sittutrymme

+ Mycket bra packutrymme

- Har inte viloläge på ryggstöden

Hamax cykelvagnsfäste

North cykelvagn

Även cykelvagnar från North är vanligt förekommande på topplistan. Här hittar du flera modeller i North 13.5-serien, och här under kan du läsa mer om varianten Speeder.

North 13.5 Speeder

Cykelvagnen North 13.5 Speeder är en kombinerad cykel-, barn- och joggingvagn där både snabbfäste för cykel och ett fast lufthjul för löpning och promenad ingår. Speeder är en cykelvagn för antingen 1 eller 2 barn. Att fästa om selen mellan de olika lägena är enkelt - en ensam passagerare ska sitta centrerad i vagnen för bästa balans. Som cykelvagn är det smidigt att koppla fast Speeder och den rullar på stabilt bakom cykeln. Maxvikten och utrymmet inuti vagnen är så pass bra att även två barn i 6-7 års åldern ryms bekvämt bredvid varandra.

Ryggstödet är svagt tillbakalutat och kan inte vinklas. Selen har ordentliga selkuddar och en nackkudde, medan själva sittytan hade kunnat få vara en aning mer vadderad. North 13.5 Speeder har dock bra fjädring vid bakhjulen så att resan blir mindre stötig om man cyklar i terräng. På insidan av cykelvagnen finns några mindre förvaringsfickor. Vill man använda Speeder för att handla eller cykla till stranden med picknik så finns det förvaringsutrymmen på baksidan. Som cykelvagn fungerar North 13.5 Speeder riktigt väl, men att omvandla den till barnvagn är inte lika smidigt. Cykelarmen kan sitta kvar på chassit men det fasta framhjulet och handtaget är sammankopplade med en bromsvajer så de måste tas av vid cykling. Vill man kunna bygga om vagnen framme vid butiken så ska man vara medveten om att det mesta förvaringsutrymmet äts upp av hjulet, samt att själv monteringen tar tid och kräver en hel del skruvande.

Väl färdigombyggd till barnvagn så rullar North 13.5 Speeder på bra. Handtaget har handbroms och en ställbar knäled. För smidigare promenad med vagnen så finns dock ett snurrbart hjul som köps till separat. North 13.5 Speeder kan fällas ihop och blir då platt, ska den transporteras i bil så bör man även ta loss bakhjulen för ett mer kompakt kolli. Är tanken att man snabbt och enkelt ska kunna växla mellan cykel- och barnvagn samt att cykelvagnen ska gå att packa smidigt för utflykter eller vid mathandling så är detta nog inte det bästa valet, Men är man ute efter en cykelvagn som nästan enbart ska användas fastspänd bakom en cykel så uppfyller North 13.5 Speeder flera av de grundläggande behoven till ett vettigt pris.

För och nackdelar: North 13.5 Speeder

+ Rymlig

+ Lätt att montera

- Budgetvänlig

- Svårt att omvandla till barnvagn

Alla cykelvagnar

Cykelvagn på rea

Med lite tur kan du fynda en cykelvagn till nedsatt pris - ta en titt bland alla cykelvagnar på rea innan du gör ditt val!

Fler populära val för cykelvagn

Behöver du mer hjälp inför köp av barnvagn och tips på smarta barnvagnstillbehör? Kolla in vår stora barnvagnsguide!

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss