1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Cold Brew-kaffe – så gör du

Brian Sommer

”Jag tycker inte om kallt kaffe!” kanske du tänker. Nej, väldigt få tycker om kallt kaffe. Men kallbryggt kaffe är tack och lov något helt annat än en varm kopp kaffe som har stått för länge och hunnit och bli kall.

Så gör du Cold brew – kallbryggt kaffe

Vad är egentligen Cold Brew-kaffe? Cold Brew är en unik och välsmakande kaffespecialitet som blivit mer och mer populärt under de senaste åren. Cold Brew bryggs helt utan uppvärmning, och det är just den detaljen som gör underverk för smaken.
Prova själv, det är enkelt - och gott.

Men det finns några saker du behöver ta hänsyn till - och göra lite speciellt.

Men vad är skillnaden på en iskaffe och kallbryggt kaffe? Svaret ligger i smaken. Även om både iskaffe och kallbryggt kaffe ska avnjutas kalla så tillreds dem på olika sätt. Iskaffe bryggs först varmt och kyls sedan ner genom att hälla kaffet över is. När kaffet bryggs utan uppvärmning utvecklas smaken till ett sötare kaffe utan smak av bittra ämnen.

Letar du efter inspiration för att servera Cold Brew-kaffe? Om ungefär två minuter har du läst dig fram till receptet... men om du inte kan vänta så länge hittar du det längst ner i den här guiden.

Det kan dock vara en bra idé att känna till bryggmetoden först,
- så låt oss börja med det tekniska, vilket inte är så komplicerat alls. Bild av det du behöver för att göra kallbryggt kaffe - Cold Brew

Fördelen med kallbryggt kaffe är att smaken får utvecklas långsamt, naturligt och utan bitterhet. Resultatet blir en söt, mjuk, välsmakande och aromatiskt avrundad kopp kaffe – som definitivt kommer öppna dina ögon för en ny värld av kaffesmak.

Att kaffet kommer öppna dina ögon är till och med nästan bokstavligt. För när du brygger kaffet i kallt vatten, då extraheras allt koffein ur kaffebönorna under själva bryggningen. Och det ger dig en mycket uppfriskande kopp kaffe, utan att kaffet blir allt för starkt eller bittert.

(Vill du inte ha den uppfriskande effekten? Prova då koffeinfria kaffebönor.)

Cold brew tar sin tid – från 12 till 24 timmar.

Ja, det är lite längre tid än klassiskt bryggkaffe. Men de enskilda processerna i bryggningen är desto enklare och kräver inte mycket mer än några minuter av dig. När ditt kallbryggda kaffe är färdigbryggt kan det förvaras upp till 14 dagar i kylen i en sluten behållare.
Så passa på att brygga mycket på en gång!

Detta behöver du för att komma igång:

Men du kan också köpa malda kaffebönor så länge de mals grovt - för stämpelkanna eller grövre. GIF kallbryggning Cold Brew - kalbryggt kaffe

3. Specialutrustning - till finsmakaren

De två tidigare metoderna är okomplicerade för de flesta, men visst har vissa tillverkare utvecklat speciella kannor för just Cold brew.

Det kallbryggda kaffet blir knappast mycket bättre av utrustningen, men det kan göra processen att brygga, filtrera och förvara i kylen lite lättare.

3 populära sätt att brygga Cold Brew på

Oavsett vilken bryggmetod du använder, sker själva bryggningen (extraktionen) på samma sätt. Du behöver bara hälla kallt kranvatten över bönorna och låta dem dra i vattnet i 12-24 timmar. Därefter ska kaffet filtreras, och för det får du här de 3 mest använda metoderna för att filtrera kaffet på.

1. Stämpelkanna – kanske den mest populära bryggmetoden

Häll en passande mängd grovmalda bönor i en stämpelkanna, häll på kallt vatten på bönorna och rör runt.
Låt stämpelkannan stå i kylen någonstans mellan 12–24 timmar innan du trycker ner silen till botten och häller upp kaffet från kannan.

2. Kaffefilter är också en enkel bryggmetod

De grovmalda bönorna hälls först i en behållare som rymmer den mängd kallbryggt kaffe som du vill brygga. Häll sedan kallt vatten på bönorna och ställ behållaren i kylen i 12–24 timmar.

Kom ihåg att stänga behållaren med ett lock medan kaffet brygger.

Slutligen filtreras kaffet genom ett kaffefilter.

GIF av filtrering av Cold Brew via ett tygfilter i en Chemex kanna

Vi själva använder en Chemex-kanna till kaffe tillsammans med ett återanvändbart tygfilter – men du kan också använda din kaffekokares filterhållare (utan droppstopp), eller en tratt i passande storlek samt ett kaffefilter.

Om du vill filtrera bort grövre kaffesump kan du även använda en sil till detta innan du häller kaffet genom filtret.

Ett litet tips: Det kan ta lite tid innan kaffet rinner genom de vanliga kaffefiltren när det fina grumlet lägger sig i botten på filtret. Det kan då hjälpa att istället applicera två filter i filterhållaren.

Så gör du gott kallbryggt kaffe

Starkt, milt, sött, isbitar - med eller utan mjölk?

Den klassiska serveringen är med sirap, mjölk och isbitar, men när allt kommer omkring ska du blanda som du själv föredrar. Ett tips är att smaka dig fram de första gångerna!

Vi har använt en fördelning av mjölk och kaffe på ungefär hälften av varje, men du tar självklart den mängd mjölk du vill ha. Välj allt från minimjölk till vanlig standardmjölk ... eller så kanske du istället föredrar ett växtbaserat alternativ?

Du kan till exempel överväga om du ska prova på mandelmjölk eller havremjölk. Även om du vanligtvis föredrar vanlig mjölk, tillför mandelmjölk och havremjölk en unik krämig konsistens till kaffet - nästan som grädde, men utan allt fett.

GIF på Cold Brew - kallbryggt kaffe med mjölk

Även om ett kallbryggt kaffe i sig är sötare i smaken, föredrar nog de flesta att söta kaffet med en god sirap. Men sirap tenderar att sätta sig i botten av glaset, så glöm inte att röra om ordentligt.

Urvalet av kaffesirap är nu ganska stort i både matbutiker och specialaffärer. Några av de mest klassiska smakerna är vanilj och karamell, men prova dig fram för att hitta din favorit i butiken.

Ett litet tips är att göra isbitar av det överblivna kaffet genom att fylla isformar och förvara i kylen. Bild av överblivet kaffe nerfryst som istärningar Då har du alltid kaffetärningar redo för din Cold Brew - eller för en kopp iskaffe, vad du än är sugen på. Isbitar av kaffe späder inte kaffesmaken när de smälter eftersom de inte bara innehåller vatten.

Vi på PriceRunner hoppas att du ska njuta av ditt kallbryggda kaffe

Och vi vågar tro att du kommer se lite annorlunda på kallt kaffe efter detta.

Bild av 2 färdiga glas med härlig cold brew - kallbryggt kaffe

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss