1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Bygga gamingdator: Tips & trix

Sugen på att bygga din egen gamingdator? Det är faktiskt enklare än man kan tro. Vi har samlat komponenterna som är värda att lägga lite extra pengar på och andra värdefulla tips inför datorbygget.

Bygga gamingdator: Tips & trix

Varför ska du bygga sin egen gamingdator? Vilka delar är bäst? Vad kostar det? Detta och mycket mer svarar vi på i denna guide! Och nej, du behöver varken vara ingenjör eller teknikexpert för att bygga din egen gamingdator. Det gäller bara att vara påläst.

Till vår hjälp har vi Godsent-grundaren och e-sportproffset Markus ”Pronax” Wallsten som guidar oss genom datorbygget och tipsar om de allra bästa produkterna för en budget setup vs premium setup.

Varför ska du bygga en gamingdator?

Det finns flera anledningar till varför det är en bra idé att bygga sin egen gamingdator istället för att köpa en färdig.

 • Bygger du din egen dator så sparar du i de flesta fall pengar, får högre kvalitet på komponenterna och en bättre uppgraderingsväg i framtiden.

 • När du köper en färdig dator så används oftast "lockdelar" som bra processor och grafikkort, medan tillverkaren kan snåla in på nätaggregat, moderkort och minnen för att hålla nere tillverkningskostnaden.

 • Om du bygger din gamingdator får grunden får du en utbyggbar dator där du kan välja de delar du själv vill ha in i minsta detalj.

Vilka komponenter är värda att lägga lite extra pengar på?

Alla komponenter är lika viktiga i en välbalanserad dator, men det finns vissa komponenter som man bör lägga ner lite mer pengar på.

Nätaggregat

Att lägga några hundralappar extra på ett bra nätaggregat är en bra idé. Även om ett billigare nätaggregat får jobbet gjort håller de oftast inte lika länge och när de väl börjar krångla kommer blåskärmarna börja komma under gamingsessionerna.

"Några andra fördelar med att lägga en extra slant på ett bättre nätaggregat är att det kommer gå tystare, vara mer energieffektivt och hålla längre. Även om du har exakt samma komponenter i övrigt så kommer ett bättre nätaggregat dra mindre ström från vägguttaget och du kommer ha sparat igen dessa pengarna om du nyttjar datorn ofta. " - Markus ”Pronax” Wallsten

** Tips!** Ett nätaggregat skall helst belastas runt 50% för maximal energieffektivitet. Detta skiljer givetvis från nätaggregat till nätaggregat. Så om alla komponenterna i ditt bygge drar 400W så kan det vara klokt att sikta på ett 800W nätaggregat. Enklaste sättet att ta reda på hur mycket ström komponenterna drar, är att fråga någon man känner eller på ett internetforum.

Corsair RM750x V2 750W

Corsair RM750x V2 750W

Nätaggregat som levererar 80-PLUS Gold effektivitet, ett fullt modulärt kabel-set, 10-års garanti och är i princip helt ljudlöst . Sweclockers.com gav den betyget: "Årets upplaga av Corsair RM750x fortsätter att vara ett toppval i prisklassen, med grym elektrisk prestanda och tyst drift".

Jämför alla priser

Lagringsenhet

Det är också värt att lägga lite extra pengar på en NVMe M.2 SSD-hårddisk som monteras direkt på moderkortet då dessa är flera gånger snabbare än en SSD-hårddisk som kopplas in med sladd (SATA). Kolla att moderkortet stödjer PCIe på M.2-platserna för att kunna dra nytta av det PCIe-gränssnittet NWMe och att hårddisken stödjer senaste generationens PCle 4.0 för att få en framtidsäker lagring . Om behovet för mer lagring skulle uppstå kan man enkelt utöka med en långsammare SATA-hårddisk som erbjuder lite mer GB per krona.

Samsung 980 Pro Series MZ-V8P500BW 500GB

Samsung 980 PRO PCle 4.0 NVMe M.2 SSD 500GB

Samsungs värsting NVMe SSD med senaste PCI 4.0 gränssnittet som är dubbelt så snabbt som PCIe 3.0 och över 12 gånger snabbare än en SATA SSD och kan nå hastigheter på upp till 7 000 MB/s.

Moderkort

När du köper en färdig gamingdator är moderkortet i många fall en billig variant som inte följer normala standarder när det kommer till storlek eller kompabilitet med Ram-minnen. Eftersom det ofta är en specialanpassad modell så kommer det sällan BIOS-uppdateringar som kan ge stöd för ny hårdvara. Det är oftast väldigt svårt att uppgradera komponenter om du känner att du skulle vilja göra det i framtiden.

ASUS ROG Strix B550-F Gaming

ASUS ROG Strix B550-F Gaming

Ett prisvärt moderkort med ATX-formfaktor och grym prestanda. Det har stöd för AMD Ryzen 3000-seriens processorer och även den senaste PCI Express 4.0-standarden som ger dubbelt så hög bandbredd jämfört mot tidigare generation.

Skräddarsy din gamingdator med RGB-belysning

Customiza din gamingdator med färgglada kylningsprylar. Här är två populära vattenkylare med RGB-belysning.

Q&A med Markus "Pronax" Wallsten

Vi snackar med Godsent-grundaren och e-sportproffset Markus Wallsten, känd som en av världens mest framgångsrika CS:GO-spelare under sin tid i superlaget Fnatic.

Vad är det viktigaste att tänka på när man bygger en dator?

Använd sunt förnuft och fråga någon efter hjälp om du fastnat. Det är mycket enklare att bygga en dator än vad många tror.

Vad är ett vanligt fel som många gör?

Många använder för mycket kylpasta och det är inte ovanligt för förstagångsbyggare att glömma ta bort plasten från CPU-kylarens kylfläns. Man bör undvika att bygga datorn för hastigt. Det är alltid bra att läsa manualerna om man inte är bekant med komponenterna som man skall bygga med. Det är rätt vanligt att folk missar att läsa manualen för korrekt montering av Ram-minnena. Väldigt många moderkort stödjer Dual-channel för RAM-minnena. Vilket kort och gott betyder att minnenas hastighet fördubblas om de är monterade korrekt. Hur de skall vara monterade står oftast i manualen för moderkortet.

Hur ser en till att man får det mesta för pengarna?

Håll dig ajour med kommande hårdvara. Det är inte ovanligt att nya komponenter är runt hörnet som erbjuder högre prestanda till samma, eller till och med lägre pris. En bra resurs för detta är SweClockers.

Vad behöver man inte köpa?

Alla personer har olika behov, så det är lite klurigt. I dagsläget skulle jag säga att det är rätt onödigt att betala för Anti-virus. Microsoft Defender som följer med i Windows är en utav de allra bästa anti-virusprogrammen när det kommer till att hitta virus i systemet och en av de mest resurssnåla.

Vad är din drömsetup?

En dator som aldrig någonsin skulle krångla och som aldrig behövde rengöras :)

Hur mycket kan man skräddarsy sitt datorbygge?

Egentligen hur mycket du vill. Det finns allt från RGB-fläktar och vattenblock till custom-chassin.

Finns det några nyheter trender att hålla utkik efter?

AMD har fördelen att vara enda aktören på marknaden som både tillverkar CPUer och GPUer själva. Nylanserade Ryzen 5000-serien och 6000-serien på Grafikkortssidan kommer fungera väldigt bra tillsammans. De kommunicerar på ett speciellt sätt som ger en upp till 11% bättre spelprestanda jämfört med om man kör grafikkortet tillsammans med en annan CPU.

Pronax 3 bästa tips när du ska bygga en gamingdator...

 1. Kolla på några Youtube-videos från början till slut där de går igenom hur man bygger en dator för att få en överblick hur du gör.
 2. Fråga gärna någon mer erfaren om du fastnar vid något moment.
 3. Ta det långsamt om du är ny inom datorbyggarvärlden. Annars kan det bli en väldigt dyr läxa. (Många guider om hur man bygger datorer glömmer att nämna distanserna. Det är som små skruvar som sitter mellan chassit och moderkortet. Dessa är viktiga att ha med.)

... och vad du ska undvika

 • Billiga nätaggregat och membran-tangentbord!

Bästa produkterna för en budget setup

Pronax tips på bra produkter när man bygger med en lägre budget.

Bästa produkterna för en premium setup

Pronax tips på premiumprodukter när man har en lyxigare budget för datorbygget!

Nyfiken på att bygga en vanlig PC?

Har du bara lite grundläggande koll är det inte svårare att bygga ihop en dator än att snickra ihop ett enklare Legobygge. Här går vi igenom hur du gör steg-för-steg. Vi har även tagit fram en superguide där vi har samlat allt du behöver veta inför datorbygget.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss