1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Så bygger du en egen dator - så enkelt att ett barn klarar det

Daniel Hessel

Nyfiken på att bygga din egen dator? Det är faktiskt inte svårt alls. Vi visar dig hur du gör.

Så bygger du en egen dator - så enkelt att ett barn klarar det

Om du aldrig byggt en dator förut förstår vi att det kan kännas som en komplicerad och svår process. Det är ju liksom kretskort och sladdar och annat, behöver man inte en ingenjörsexamen för att hålla på med sådant?

Faktiskt inte. Har du bara lite grundläggande koll är det inte svårare att bygga ihop en dator än att snickra ihop ett enklare Legobygge. Av just den anledningen valde vi att ta in ett barn för bygget av datorn nedan för att visa hur enkelt det är.

Just vårt exemplar är nio år gammalt, men både äldre och yngre fungerar beroende på hur pysslig denne är (har du inget barn i närheten kan du såklart göra det helt själv också).

Komponenter

Vi har redan gått igenom ganska utförligt vilka komponenter du behöver för att bygga en dator i en separat guide och gissar att du har någorlunda koll på den biten.

Datorkomponenter uppgraderas hela tiden, vilket gör att åtminstone grafikkortet i det bygge vi har här nedan redan nu har blivit lite föråldrat. Principen är dock exakt densamma, och den har faktiskt inte ändrat på sig speciellt mycket under de senaste tio åren.

Det gör att du utan större variationer kan följa den här guiden nästan oavsett vilka komponenter du bygger din dator av.

I just vårt fall valde vi att titta på komponenter i mellanklassen, som ger ganska bra fart för en relativt liten summa. Samtidigt valde vi att bygga en någorlunda diskret och tyst skapelse, utan blinkande lampor och flashig glas-sida som visar upp hela datorns insida.

  • Datorlåda: Corsair 110Q

Corsair 110Q datorchassi En diskret och något ljuddämpad låda som utan problem rymmer våra komponenter.

  • Nätaggregat: Corsair CV650

Corsair CV650 nätaggregat Ett på alla sätt fullt tillräckligt nätaggregat för att driva allt som vår dator innehåller.

  • Moderkort: MSI Meg Z490 Unify

MSI MEG Z490 Unify Ett lite vräkigare moderkort, men som innehåller alla kontakter och funktioner vi kan tänkas behöva både idag och framöver. Samtidigt är det snyggt och lättjobbat.

  • Processor: Intel Core i5 10600K

Intel Core i5 10600K Tionde generationens Core i5-processor ger tillräckligt med kraft för det mesta utan att vara allt för dyr.

  • Processorkylare: Corsair A500

Corsair A500 Kanske den mest vräkiga delen i vårt bygge som passar med närmast millimeterpassning i lådan. Men den stora kylaren ger rejält med värmeavledning för processorn.

  • Grafikkort: MSI Gaming X GeForce RTX 2060 Super

MSI Gaming X Geforce RTX 2060 Super Vid tiden för när det här datorbygget genomfördes var detta ett absolut kapabelt mellanklasskort och som givetvis fortfarande ger en hel del kraft i spel för en rimlig peng. Sedan bygget genomfördes har Nvidia däremot släppt 3000-serien av sina grafikkort och vi skulle definitivt råda dig att titta på RTX 3070 om du har råd, då prestandahoppet är så pass stort.

  • Minne: Corsair Vengeance LPX 3200 MHz CL16

Corsair Vengeance LPX 3200 MHz CL16 Två stickor på totalt 16 gigabyte ger oss en bra grund att stå på och kan, om det skulle behövas, lätt byggas ut med två till i framtiden.

  • Lagring: Corsair MP510 480GB

Corsair MP510 480GB En NVME-sticka som skruvas fast på moderkortet istället för att kopplas in med sladd. Det ger oss en riktigt snabb grundlagring som vi alltid kan utöka med Sata-hårddiskar om behovet skulle uppstå.

  • Tangentbord: Corsair K57 RGB Wireless

Ett trådlöst gamingtangentbord med RGB-effekter. Perfekt för vår datorbyggares spelsessioner och även bekvämt att använda som arbetstangentbord om det behovet skulle uppstå. 

  • Mus: Corsair Gaming Harpoon RGB Wireless

En riktigt bekväm trådlös mus som även har en speciell knapp för att ändra upplösning. Perfekt för att snabbt kunna hoppa mellan extra känslighet i spel och vanligt Windowsarbete.

  • ESD-matta: För att undvika statisk elektricitet bygger vi hela datorn på en antistatmatta som leder bort oönskad statisk elektricitet. Det går även att använda ett ESD-armband om så önskas.

ESD-matta

  • Skruvmejsel: När det gäller dagens datorer behövs nästan inga verktyg. Det mesta sköts med snäppfästen och tumskruvar. Några bitar kräver däremot en vanlig kryssmejsel och det kan vara bra att ha en sådan i två storlekar. Särskilt skruvarna till moderkortets distanser är av det lite mindre slaget så där kan du behöva en lite mindre modell, medan resten av bygget går utmärkt med egentligen vilken kryssmejsel som helst.

  • Headset: Corsair HS70 Pro

Ett headset kanske inte är ett krav för att bygga en dator, men väldigt behändigt för såväl spelande som hemmajobbande.

  • Byggare: Barn

Datorbyggare Att bygga en dator är så enkelt att till och med ett barn klarar av det. Vårt exemplar är nio år, men har du ingen sådan till hands går det bra med en annan modell också.

1. ESD-skydd

ESD Oavsett om du använder en ESD-matta, ett antistatarmband eller båda är det lika bra att börja i den här änden. Statisk elektricitet kan ganska lätt skada elektroniken och därför bör du alltid hantera komponenterna försiktigt och gärna med lite extra skydd i form av en matta eller ett armband som leder bort sådant från det du håller på med.

Skippa för den delen fleecetröjan också medan du bygger - av samma anledning som ovan.

2. Bekanta dig med komponenterna

När du valt ut dina komponenter har du säkert redan fått en ganska bra koll på vad det är och hur de ser ut. Men det är ändå bra att du kollar igenom vad som ingår i de olika lådorna redan innan.

Corsair 110q Särskilt datorlådan är värd att kika närmare på. Att ta reda på hur du öppnar den är en sak, men kolla även om distanserna för moderkortet sitter förmonterade, vilka möjligheter du har att dra kablar inuti chassit och så vidare. Det ger dig också lite mer överblick över den ytan du har att jobba på, eftersom det lätt kan bli trångt inuti en datorlåda. Bättre att du skaffar dig koll innan för att det inte ska bli stressigt senare.

Corsair 110q Ofta hittar du en instansad instruktion för vilka hål som matchar vilken moderkortsstorlek, vilket kan vara bra att ha koll på innan du stoppar i moderkortet.

Eftersom det inte alltid framgår kan det vara en bra idé att kolla om den processorkylare du valt kommer med kylpasta förmonterad, eller om du måste applicera sådan själv. Kylpasta är inte speciellt dyrt, men behövs det vill du såklart ha det hemma.

3. Processor

Vi börjar utanför datorlådan med själva moderkortet. Allt utom grafikkort (och eventuellt processorkylaren) kommer monteras innan moderkortet åker ner i lådan. Dels för att du har mer plats att röra dig på, dels för att du kan behöva komma åt undersidan av moderkortet.

MSI Meg Z490 Den enskilt känsligaste delen i datorn, men är du försiktig kommer det att gå bra. Ett bra ställe att börja på. Proceduren ser ungefär likadan ut för alla processorer, men för säkerhets skull kan du dubbelkolla för just din modell.

MSI MEG z490 Processorsocketen kommer oftast med en skyddande bit plast över sig. Lossa metallspaken och vik upp den så lossnar även plastskyddet.

Intel Core i5 På processorns ena kant ser du en liten märkning som liknar en pil. Denna ska sitta i samma hörn som motsvarande märkning på moderkortet (ser oftast ut lite som spelfiguren Pac Man).

När du har allt åt rätt håll släpper du försiktigt ner processorn i sitt fäste.

MSI meg z490 Efter det böjer du tillbaka metallspaken till den plats där den satt från början. Det tar emot en hel del, men är fullt normalt.

4. Minnen

Med processorn ur vägen är minnen ett bra nästa steg. Vanligen har du fyra slottar för dessa bredvid processorn. Kör du bara på ett minne är det slot ett du ska använda och har du fyra minnen är det bara att fylla allihopa. Kör du två däremot brukar det i många fall krävas att du monterar dem på speciella platser för att utnyttja dem fullt ut. Oftast genom att placera dem i slot ett och tre, men det står uttryckligen i manualen för just ditt moderkort.

Corsair Vengeance Arbetsminnen, eller RAM-minnen är byggda så att de bara går att montera åt ett håll i sina fästen, men ha koll på det innan du börjar trycka.

MSI Meg Z490 Vik ner plastfästena på sidan av minnesslottarna. Stoppa i och tryck ner minnet vänligt men bestämt rakt nedåt tills plastlåset klickar i. Upprepa för de andra minnespinnarna du har.

Corsair vengeance

5. Lagring

I dagsläget är SSD-diskar så pass billiga att det mest är dumsnålt att inte ha åtminstone en sådan disk i datorn. De är enormt mycket snabbare än en vanlig skivbaserad hårddisk och gör sig därför utmärkt att lägga in Windows på.

Du kan köra på en lös SSD-disk som du kopplar in med SATA-kabel. Samtidigt är de M2- diskar du monterar direkt på moderkortet ännu snabbare och med en ganska obetydlig prisskillnad.

En M2-disk monteras på respektive plats på moderkortet. Just vårt moderkort kom med en kylfläns ovanpå fästet som behövde monteras loss, men under den ser det likadant ut som hos alla andra.

Corsair MP510 Måtta ut SSD-diskens längd mot de skruvar som finns på moderkortet. Den som linjerar med hålet i disken är den som du ska använda. Skruva loss den.

Corsair MP510 En M2-sticka ska skjutas in i sin kontakt i lite vinkel, ungefär 45 grader eller liknande (det känner du). Väl inne böjer du försiktigt ner stickan och skruvar fast den. I vårt fall fick vi även ta bort lite skyddstejp och skruva dit kylflänsen innan vi var klara.

Övrig lagring kan du ta i ett senare skede, eftersom det mest handlar om att koppla in ström- och datakablar till en lös SSD-disk eller hårddisk.

6. Fästet för processorkylaren

Den delen som skiljer sig mest mellan datorbyggen är kylaren. Dels ser den olika ut beroende på om det är AMD eller Intel, dels vilken processorsocket det är frågan om och dels hur kylaren ser ut.

Vårt exemplar bygger på att du först monterar en ställning runt om processorn där kylaren sedan kommer att fästas. Eftersom den här biten varierar en hel del gör du bäst i att följa instruktionerna i manualen för kylaren.

Corsair A500 Beroende på hur stor din kylare är, och om den kommer med förmonterad kylpasta eller ej, börjar det bli dags att fundera på den biten också. Har du en väldigt stor kylare kan du vänta tills moderkortet sitter monterat i datorlådan.

Just vår kylare kom med kylpasta förmonterad som vi valde att använda oss av. Om du däremot inte har det behöver du kylpasta mellan processor och kylare för att avleda värmen. Den kommer i tubform och appliceras lättast och bäst med ”prickmetoden”. Tryck ut en liten prick kylpasta i mitten av processorn, ett par millimeter i diameter räcker gott. Sätt sedan dit kylaren så rakt som möjligt över processorn. Tyngden från denna kommer att fördela kylpastan jämnt över hela ytan, utan att du behöver kladda eller riskera att spilla kylpasta vid sidan om processorn.

7. Montera nätaggregatet

Dags att börja titta närmare på datorlådan igen. Först och främst ska strömförsörjningen dit. Den får bara plats på ett ställe i lådan, i vårt fall i botten av den. En ganska rättfram historia där du stoppar dit nätagget och skruvar fast det med medföljande skruvar.

Corsair CV650

8. Montera moderkortet och kylaren

Nu har det blivit dags att stoppa in moderkortet i datorlådan. Utöver allmän försiktighet är det två saker att tänka på här.

  1. Passa in de externa kontakterna på sidan med motsvarande hål i datorlådan
  2. Linjera försiktigt moderkortet med distanserna.

Efter det kan du behöva en lite mindre stjärnmejsel för att skruva fast moderkortet i datorlådan.

Då vår processorkylare var av det större slaget fick även den monteras i dessa steg för att vi skulle komma åt alla skruvar. Har du som vi en ganska stor kylare är det klokt att koppla in kontakten för kylaren innan du skruvar fast den. Oftast är den kontakten en liten historia med fyra pinnar och texten “CPU1” bredvid. Men dubbelkolla moderkortets manual först.

Det kan samtidigt vara klokt att peta dit kontakterna för fläktarna i datorlådan, mest så att det inte blir trångt senare. Dessa är märkta med "fan1" eller liknande.

Med trånga saker som fläktkontakter gjorde är det dags för resten av kylaren. Börja med att lokalisera kontakten för fläkten, ofta märkt "CPU Fan" eller liknande och anslut den. Efter det sätter du försiktigt dit kylaren på sin plats och skruvar dit den med medföljande skruvar i kylarfästet. Corsair A500

9. Grafikkortet

Oavsett om du har ett värstingkort eller som vi, ett ganska enkelt grafikkort är de ganska stora och otympliga. Därför (och för att de ska skruvas fast i chassit) är det bättre att vänta med dem tills slutskedet av monteringen.

Börja med att skruva loss den eller de av täckplåtarna längst bak i chassit för grafikkortet.

MSI Meg Z490 Efter det gör du ungefär som när du monterade arbetsminnena. Vik ut plastlåset och skjut ner grafikkortet försiktigt. Håll koll så att grafikkortets metallfront inte skrapar i moderkortet på vägen ner. Tryck vänligt men bestämt till plastlåset klickar i.

MSI Gaming X RTX 2060 Super Efter det tar du en av skruvarna från distansplåtarna du skruvade loss och fäster moderkortet i chassit.

10. Ström och knappar

Nu är det mesta gjort. Nu är det dags att dra ut ström till moderkort och grafikkort. Den största kontakten ska ner i moderkortet, medan ström för grafikkortet och processor ganska enkelt petas i tills de klickar fast.

Corsair CV650 Nästa steg är att se till så att strömknappen på datorlådan faktiskt gör något. Utan tvekan en av de pilligaste delarna i hela datorbygget.

Har du hörlursuttag på framsidan av datorlådan kan du enkelt peta in den kontakten på rätt ställe. Den är ganska stor och går bara i åt ett håll.

Kontakterna för ström, reset, hårddisklampa och strömlampa är däremot väldigt små och väldigt pilliga att få dit. Dubbelkolla med manualen hur de ska sitta och ta eventuellt en pincett till hjälp för att få dit dem.

MSI Meg Z490

11. Starta datorn

Sanningens ögonblick!

Stäng datorlådan, koppla in strömsladd, skärm, nätverk, tangentbord och mus och tryck på strömknappen. Med största sannolikhet snurrar allt igång precis som det ska här.

På skärmen kommer du att se moderkortets BIOS, vilket är ett väldigt enkelt system för datorns mest grundläggande funktioner. Det kommer du däremot inte långt med, så för nästa steg behöver du ett USB-minne och en annan Windowsdator. Förutsatt att det är Windows du tänkt köra på maskinen, det är i alla fall vår plan i den här guiden.

12. Installera Windows

Använd en PC och gå till nedladdningssidan för Windows 10. Där kan du ladda ner både Windows 10 och Windows media creation Tool, som är det verktyg du behöver för att lägga över filen med Windows 10 på ett USB-minne inför installationen.

Följ instruktionerna i Windows media creation Tool och du har snart en USB-sticka med Windows på

Stäng av din nymonterade dator, peta in USB-stickan och starta datorn igen. I bästa fall rullar installationsprogrammet för Windows igång direkt och du följer bara instruktionerna på skärmen. I annat fall kan du behöva tala om för datorn, via BIOS du precis var inne i, vilken enhet som ska läsas av först för att installationen ska kicka igång.

Näst du gått igenom alla steg för att installera Windows kan du köpa en licensnyckel för att få en äkta och registrerad version av Windows. Det gör du antingen via Microsoft själva direkt i Windows, eller via en återförsäljare.

Slutligen är det bara att ladda ner drivrutiner för grafikkortet och uppdatera Windows så är du faktiskt helt och hållet klar med din egenhändigt byggda stationära dator. Bravo!

Happy kid

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss