Uppdaterad  

Köpguide: Billiga och bra växthus

Lina Zommorodi

Ett eget grönskande växthus står högt upp på många önskelistor. Här får du veta vad du ska tänka på innan du köper ett växthus och tips på sju billiga och bra växthus.

Köpguide: Billiga och bra växthus

Växthus, drivhus, orangerie. Kärt barn har många namn. I vårt kalla nordiska klimat är det många som drömmer om att förlänga sommaren och odlingssäsongen med hjälp av ett växthus. Men frågorna inför att köpa ett växthus kan vara många. Vi hjälper till att guida dig rätt.

Vad är ett växthus?

Ett växthus är en konstruktion med genomskinliga väggar och tak som släpper in solljus och skapar ett klimat som passar för odling av blommor, grönsaker och frukter. De större modellerna har en stomme i aluminium eller trä och tak och väggar i glas eller plast. Det finns också växthus som monteras på en mur av tegel, liksom små, enkla växthus i mjukplast som du kan sätta på en pallkrage, eller spänna upp på en enkel stomme.

Varför ska man köpa växthus?

Ett växthus gör det möjligt att förlänga säsongen för odling och att du kan odla växter som normalt inte trivs i vårt klimat. I växthus kan du odla allt möjligt, såsom gurkor och tomater, snittblommor, såsom rosor och krysantemum – och vindruvor. Ett stort växthus kan också användas som till exempel ett uterum.

Hur fungerar växthus?

Ett växthus släpper in solens strålning, men behåller värmen inuti huset. Det har att göra med att glaset släpper in det synliga solljuset som värmer upp luften inne i växthuset. Tack vare väggarna och taket stannar värmen kvar och ger gynssamma förhållanden för det du odlar.

Vad ska jag tänka på när jag köper växthus?

Innan köpet behöver du ha bestämt användningsområde och placering för ditt växthus. Det är viktigt att växthuset står i ett ljust läge, men helst inte i rent söderläge. Det blir för varmt. Det är bra att säkerställa att det finn någon form av skuggning så att inte det blir för kraftigt solljus som kan bränna plantorna.

Är du ute efter ett stort växthus behöver du ta beslut kring dess konstruktion. Vill du ha en stomme i trä eller aluminium? Fördelen med en stomme i aluminium är att det är underhållsfritt, till skillnad från trä som är ett naturmaterial Det kan gärna vara lackerat aluminium för extra hållbarhet.

Olika typer av växthus

Det finns växthus både i glas och i plast. Kanalplast, eller polykarbonat, kan vara att föredra om du bara ska odla eftersom det är ett tåligt och hållbart material som ger ett jämnare växthusklimat. Det isolerar vid kyla och vid extrem värme. Det är lätt och tåligt vid montering, men lite svårare att rengöra än glas.

Glas kan vara trevligare om du ska använda växthuset som uterum eller vill ha växthuset som ett vackert smycke i trädgården. Då syns allt du odlar. Det är också billigare och lättare att rengöra än kanalplast. Däremot är det ömtåligt och ger ett mer ojämnt klimat i växthuset.

Bygger du ett växthus med mur, fungerar tegelbruket som element på natten vilket ger jämnare dygnstemperatur och ökad skyddsfunktion. Men fördelen med att enbart ha glas eller plast är att du får in mer ljus vilket påverkar odlingen positivt.

Eftersom växthus lätt blir för varma är det viktigt att ett växthus kan ventileras. Att öppna upp ovanifrån, med till exempel luckor, ger förutsättningar för att kunna reglera för en optimal temperatur.

Stort vs litet växthus?

Växthus finns i en mängd olika storlekar och modeller. Vill du få plats med arbetsbänk, eller till och med en mysig soffgrupp? Ska du ha den på din balkong eller har du tänkt ut en plats på altanen? Vad som är en bra storlek på växthus handlar om vad du ska odla, hur stort utrymme du har och om du vill använda det som ett uterum. Du kanske bara vill ha ett litet växthus över en pallkrage, eller ett stort växthus för att kunna plantera exotiska frukter och träd. Vill du använda ditt växthus både för att odla och som uterum rekommenderas att det är minst 15 kvadratmeter stort.

Behövs bygglov för växthus?

Nej, enligt Friggebodslagen får du bygga ett växthus, eller flera byggnader, med totalyta upp till 15 kvadratmeter utan bygglov. Attefallsreglerna ger dig också rätt att bygga ett växthus upp till 25 kvadratmeter, men i sådant fall måste du anmäla bygget till kommunen. Ett krav är dock att det finns en huvudbyggnad på tomten som har byggts med bygglov. Men var observant på eventuella lokala byggregler för din kommun eller ditt område.

Vilket växthus ska jag välja?

Det finns en ofantlig mängd växthus på marknaden. Allt ifrån små växthus, till pallkragar, upp till stora växthus med flera användningsområden. Det som avgör vilket som är bäst för dig handlar om att först bestämma vad du vill ha växthuset till. Ska du bara ska odla är plast det bästa alternativet för väggar och tak. Men glas är billigare och ger ett vackrare växthus. Det är viktigt att anpassa ditt växthus efter din plånbok.

Vad kostar ett växthus?

Ett växthus kan kosta allt ifrån några hundralappar till åtskilliga tusenlappar. Allt beror på material och storlek. Du hittar växthus hos återförsäljare såsom Jula, trädgårdshandeln, nätvaruhus eller bygghandeln. Här tipsar vi om sju billiga och bra växthus.

7 bra växthus att kolla in

Hortus 211-180 Plast PVC-plast

1. Hortus 211-180 Plast PVC-plast

Ett miniväxthus med stomme av lackerad metall. Överdrag i kraftig plast med vädringsluckor som kan rullas upp och sättas fast. Det är möjligt att hälla jord och gödning direkt i växthuset tack vare att växthuset har botten, eller att ställa krukor i växthuset och hälla vatten i botten.

Höjd: 83/50 cm. Längd: 65 cm. Bredd: 65 cm.

Pris från: 459 kr
Jämför alla priser
Hortus Greenhouse 211-152 Rostfritt stål Plast

2. Hortus Greenhouse 211-152 Rostfritt stål Plast

Ett litet drivhus som passar till en pallkrage med måtten 80 x 120 cm. Växthuset är tillverkat i plast och sydd med svarta kantband. Ram tillverkat i antracitgrå metallrör.

Längd: 115 cm. Bredd: 76 cm.

GOP Wall Greenhouse 0.79m² Aluminium Polycarbonate

3. GOP Wall Vaxthus 0.79m² Aluminium Polycarbonate

Här får du ett platseffektivt och tåligt hobbyväxthus. Växthuset skapar ett perfekt odlingsutrymme på balkongen, terrassen eller altanen. Väggar av UV-skyddad kanalplast i polykarbonat. Miniväxthuset levereras utan bakstycke och monteras direkt mot en vägg.

Yttermått: Längd: 125cm Bredd: 63,5 cm. Höjd: 122,5 cm i framkant och 160 cm i bakkant.

Innermått: Längd: 121 cm. Bredd: 62 cm. Höjd: 159 cm

Halls Altan 3 1.3m² Aluminium Glas

4. Halls Altan 3 1.3m² Aluminium Glas

Det här är ett bra alternativ för dig som vill utnyttja din balkong eller ett litet utrymme på din uteplats för att skapa en grön oas med dina odlingar. Konstruktionen kommer med tre sidor som monteras mot en vägg.

Längd: 194 cm. Bredd: 69 cm. Höjd: 172 cm.

tectake 4.41m² with Base Aluminium Polycarbonate

5. Tectake 4.41m² with Base Aluminium Polycarbonate

Ett robust växthus i aluminium och polykarbonat som ger gott om utrymme att plantera frukter, grönsaker och plantor. Takfönster gör att du kan kontrollera värmen på ett effektivt sätt.

Längd: 250 cm. Bredd: 185 cm. Höjd: 195 cm.

Halls Popular 66 3.8m² Aluminium Glas

7. Halls Popular 66 3.8m² Aluminium Glas

Det här växthuset en riktig storsäljare och perfekt både för nybörjaren såväl som för den mer avancerade trädgårdsälskaren som har begränsad storlek på trädgården. Skjutdörren glider lätt på skenor och det finns ett öppningsbart ventilationsfönster.

Längd: 195 cm. Bredd: 193 cm. Höjd: 195 cm.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss