Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Bästa musen för gaming

Uppdaterad 12 februari 2020

En högklassig mus är a och o för den som vill bli bäst på e-sport. Men vad är en grym mus? Vilka tekniker och funktioner finns det att välja mellan, och vad kör proffsen med? PriceRunner har sonderat utbudet.

Många som tävlar inom e-sport, eller streamar, gör detta i spel som kräver hög precision och extremt korta reaktionstider om man ska stå som vinnare. Spel som CS:Go, Overwatch och Fortknite går i princip ut på att du ska skjuta motståndarna före de skjuter dig. De kräver förstås strategi också, men till syvende och sist är det din reaktionsförmåga och hur bra du siktar som avgör. En bra mus kan vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Även i MOBA-spel som League of Legends, Dota 2 och World of Warcraft vill du ha en bra mus med programmerbara knappar, ställbart DPI och bra sensor så att du kan anpassa den efter din spelstil.

Hitta bästa musen för din spelstil

Så vad är då en bra mus? Delvis är svaret på den frågan subjektivt, spelarna kör med vitt skilda inställningar för att passa just deras preferenser. League of Legends-spelaren Bjergsen körde exempelvis med en DPI på låga 200 under många år, vilket är relativt ovanligt.

Glorious PC Gaming Race Model O

Glorious Gaming Mouse Race Model O

En extremt lätt och omtyckt gamingmus med skön ventilering för handflatan. Pixart PMW 3360-sensorn borgar för hög precision. Musen har en upplösning på 12 000 DPI och 6 knappar.

Några saker är dock mer objektiva när det kommer till musen prestation. Exempelvis bör den ha en pålitlig sensor och många inställningsmöjligheter.

  • Sensor: En bra sensor läser av din handrörelse med hög precision, och ju bättre precision desto större chans att du exempelvis träffar det du tänkt sikta på.
  • DPI: Detta värde står för hur ofta rörelseläsaren läser av en yta, och därmed hur känslig musen är. På många möss kan du själva välja DPI så att den passar din spelstil. Du kan då ställa ner DPI:n om du vill ha en lite lägre känslighet, eller höja den för högre känslighet.
  • Programmerbara knappar: Ju fler programmerbara knappar musen har desto fler genvägar kan du lägga in och komma åt snabbt under tiden du spelar. Genom att spela in macron i den medföljande mjukvaran och koppla dessa till knapparna kan du exempelvis göra avancerade serier av kommandon med ett enda knapptryck.

Utöver detta är det viktigt att musen är ergonomisk så att du orkar träna och spela under långa och upprepade sessioner. De flesta gamingmöss är utformade med detta i åtanke, men vilken du finner skönast i handen beror på ditt grepp och hur din hand ser ut.

Även vikten påverkar känslan. Hos vissa möss följer det med vikter så att du kan anpassa vikten själv. Vill du att den rör sig tyngre över musmattan lägger du till fler vikter, och vill du att den rör sig fjäderlätt plockar du bort.

Vad spelar proffsen med?

E-sportare högre upp i ligorna och mer välkända streamers är vanligen sponsrade. Det innebär att de kör gamingprylar från ett visst märke. Men man kan ändå utröna en hel del om deras smakpreferenser utifrån vilka sponsorer de tackar ja till och produkterna de kör med från just dessa märken.

Logitech G502 Hero

Logitech G502 Hero

Prisvärd mus med högpresterande sensor, 11 knappar, 16000 DPI. Finns även i en trådlös version.

Många proffs föredrar Logitech. Fortknitestreamern Ninja kör Logitech G502 som mus. Den är extremt populär bland gamers överlag. Även Logitechs lite mindre trådlösa variant G Pro är omtyckt, CS:GO-spelaren S1mple använder den. League of Legends-spelaren Bjergsen spelar med en Logitech G900. Dessa två spelare är faktiskt två av de ganska få spelare som kör med trådlös mus. Bjergsens kollega och motståndare Faker kör istället med en Corsair Sabre.

En annan duktig CS:Go-spelare som det kan vara värt att kolla in hårdvaran hos är Zywoo. Han kör med en extremt omtyckt mus från Benq som heter Zowie EC2-A. Precis som Logitechs möss är Zowie en av favoriterna bland streamers och e-sportare.

ZOWIE EC2-A

Zowie EC2-A

Optisk gamingmus med Avago-sensor, 5 knappar och 3200 DPI.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!