1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Topplista: Parfym för dam

Zara Andrén

Vilka parfymer för dam är mest populära just nu? Vi har tagit en närmare titt på några av de mest eftersökta dofterna för tillfället som också toppar mångas önskelistor.

Topplista - Bästa damparfymerna

Parfym för dam

Blommigt, orientaliskt eller kanske en gourmetdoft? Smaken när det kommer till parfymer är väldigt personlig, och utbudet enormt. Låt oss guida dig genom de mest populära damdofterna just nu - kanske väntar din nästa favorit strax runt hörnet?

  

Alla parfymer

Hur länge håller parfym?

Generellt brukar en parfym hålla i 3-5 år, men den kan också hålla betydligt längre. Det som gör att doften börjar avta är i regel oxidering, alltså att det kommer in i luft i flaskan som skapar en reaktion och påverkar doften. Det bästa sättet att få din parfym att hålla länge är att förvara den rätt: mörkt och svalt. Badrumsskåpet är alltså inte optimalt då det ofta blir för varmt, och temperaturen dessutom kan svänga mycket.

För att få doften att hålla länge vid applicering finns det också några vanliga misstag att undvika, och den första är gnuggandet. Att gnugga handlederna mot varandra gör nämligen att partiklarna i parfymen förstörs. Ett annat tips kan vara att spruta lite i håret också, där doften lätt får fäste. Varm hud gör också att doften aktiveras, och bra ställen för applikation är därför handleder, hals, armveck och bakom öronen.

Presentkit med parfym

Valentino

Ett märke som verkligen dominerat topplistan över parfymer under andra halvan av 2022 är Valentino, och då särskilt Born in Roma. Det finns också massor av fina gåvoboxar för dig som är på jakt efter en present, eller vill ha en praktisk miniflaska att ha med i handväskan.

Byredo

Ett märke som är relativt nytt i parfymvärlden är svenska Byredo, som grundades år 2006 av Ben Gorham. De extremt lyxiga dofterna har både det klassiskt lätta skandinaviska, men också djupare toner som sandelträ. Dessutom är dofterna unisex. De främsta toppsäljarna just nu är bland annat Mojave Ghost, Rose of No Man's Land och Blanche.

Baccarat Rouge

Den virala TikTok-sensationen Baccarat Rouge 540 från Maison Francis Kurkdijan är känd inte bara för sin rika, mogna och lyxiga doft, utan också för sin ganska obscena prislapp! Som tur är finns det några mindre och iallafall lite billigare flaskor. Om det fortfarande känns utanför din prisklass, så har många hävdat att Ariana Grandes Cloud är en väldigt bra kopia för en bråkdel av priset.

Yves Saint Laurent

YSL-parfymer andas både lyx och elegans. Klassikern Black Opium har en varm och aromatisk doftmed inslag av rosépepparkorn, apelsinblomma och päron. Den fördjupas sedan med hjälp av kaffe som möter en varm vanilj, patchouli och cederträ. Definitivt inte en doft för den blyga! Den lite nyare doften YSL Libre har snabbt blivit en storsäljare, och är en lyxig, varm blomdoft med nyckelnoter av lavendel, apelsinblommor och mysk. En damparfym för den som inte räds uppmärksamhet.

Gucci

Gucci är kända för sin djärva och innovativa stil med överdriven lyx, och deras parfymer är inget undantag. Deras mest kända parfym är dock de blommiga och milda dofterna Flora och Bloom, som är inspirerade av de berömda blommiga Gucci-mönstren. Färsk citrus i kombination med pioner, osmanthus och rosor möter och touch av rosépepparkorn och varm sandelträ.

Osmanthus är kanske inte en blomma vars namn man känner igen men det är definitivt en vanlig doft i parfymer. Det är en syrenväxt med vintergröna blad. När den blommar fullt ut doftar den himmelskt, och det är inte bara människor som uppskattar doften; det är också en favorit för bin.

Armani

En annan lyxig klassiker är såklart parfymer från Armani. På topplistan för damparfym just nu hittar vi bland annat den eleganta Armani Sí, som kombinerar noter som svarta vinbär och mysk med stråk av fresia och nyponblomma. En annan favorit är Because It's You - en feminin doft med inslag av mogna hallon, neroli och rosor med vanilj som toppnot.

Clean

Även bland parfymerier börjar vi se en önskan att bli mer hållbara och gröna i sin produktion, vilket kan uppnås genom att tänka om gällande ingredienser och förpackningen. Ett märke som satsat på just detta är Clean. De är mest kända för dofter som Warm Cotton och Fresh Laundry - fräscha, vardagliga dofter som luktar rent och lite som nytvättade kläder.

Med serien Reserve betonar Clean hållbarhet: plasten runt kartongen är nu tillverkad av kokosnötter och är komposterbar, ingredienserna är hållbara och pappret som kartongen är gjord av kommer från en FSC-certifierad träproduktion.

Carolina Herrera

Det går inte att göra en topplista med parfymer utan att nämna Carolina Herrera. Doften Good Girl har legat i topp på vår lista vecka efter vecka, och den nu välkända karaktäristiska flaskan i form av en sko pryder mångas parfymhyllor. Dessutom finns den nu i många olika specialversioner, varav några du hittar här under.

Kändisparfymer

Lyxmärken i all ära, men det finns faktiskt några riktigt bra parfymer som har skapats av kändisar, som också i regel har en lägre prislapp. Några av de mest populära dofterna i år är Ariana Grande Cloud, som många hävdar är en imponerande dupe på den populära och dyra Baccarat Rouge 540. Det finns dessutom en hel rad andra populära dofter från Ariana Grande. En annan storsäljare är den nya doften [Eilish], från ingen mindre än Billie Eilish själv, som också fungerar som en inredningsdetalj.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss