Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Guide: Allt du behöver veta om XBOX Series X

Profilbild
Uppdaterad 25 februari 2020

Lagom till julhandeln 2020 släpper Microsoft nästa generation av sin populära spelkonsol Xbox - den som fått namnet Xbox Series X. Här är allt vi vet om framtidens Xbox.

Både Sony och Microsoft arbetar just nu stenhårt på att ta fram nästa generation spelkonsoler. Såväl PS4 som Xbox One säljer bra, men om de ska kunna visa upp kommande spel i den grafik de förtjänar måste det till bättre teknik under skalet hos dem bägge.

Microsoft har hintat en hel del om sitt kommande Xbox under året och i samband med 2019 års Game Awards valde de att lyfta på skynket helt. Det kallas för Xbox Series X, tidigare gick den under namnet Project Scarlett. Nu är alltså Xbox Series X avtäckt och det med en ganska drömsk trailer.

Lite mer konkret är trailern till Hellblade II, spelet som ska lanseras tillsammans med konsolen. Allt material i trailern ska ha skapats i realtid av konsolen och det ser helt klart imponerande ut.

Xbox Series X på insidan

Designen är hyfsat oortodox för en spelkonsol, där tankarna till en början går mer åt ett PC-chassi än en spelkonsol. Xbox Series X är däremot gjord för att kunna placeras både stående och liggande, så oroa dig inte för att du behöver bygga om TV-bänken.

Men vad sitter på insidan då? Låt oss nörda ner lite i hårdvaran och jämföra det med Xbox One och One X som finns ute idag.

  • Specialdesignad AMD-processor (Zen 2)
  • Radeon RDNA-arkitektur för grafikkortet. Stöd för variabel uppdateringshastighet, ray tracing i realtid och 8k-upplösning.
  • NVMe SSD står för en riktigt snabb lagring, korta starttider och i stort sett inga laddningstider alls.

Vad innebär ovanstående rotvälska rent praktiskt då? Förutom stöd för 8K-upplösning (som bara finns i ett fåtal TV-modeller idag) ska konsolen enligt Microsoftbossen Phil Spencer vara åtta gånger mer kraftfull än Xbox One och dubbelt så kraftfull som Xbox One X. I rena siffror ska Xbox Series X ha en grafikkapacitet på 12 teraflops. Grafikkortet ska även ha hårdvarustöd för DirectX ray tracing och variable rate shading (VRS). Det ska även finnas stöd för 120 bildrutor per sekund, däremot är det oklart om det gäller i 8K-upplösning, 4K eller "vanlig" 1080p-upplösning. Grafikprestandan möjliggörs genom att konsolen har stöd för HDMI 2.1, som är snabb nog för att klara av många av de här teknikerna, tillsammans med redan etablerade tekniker som Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM).

Det finns helt enkelt rejält mycket kraft att ta av för riktigt snygga spel i stora miljöer.

Microsoft pratar även om att konsolen är ’designad för en framtid i molnet’. Även om inga konkreta detaljer presenterats där, så innebär det sannolikt både streamade spel till konsolen och en större valfrihet att spela dina Xbox-spel på andra plattformar (som PC).

En annan funktion som åtminstone vissa spel kommer ha inbyggt är Quick resume. Det innebär att du kan pausa ett spel och göra något annat med konsolen. När du sedan vill återuppta spelet ska tillräckligt mycket av det ha sparats i minnet för att kunna rulla igång i stort sett omgående, istället för att du behöver starta om hela spelet som det oftast är idag.

När det kommer till gamla spel har Xbox Series X fullt stöd för att spela såväl Xbox One-spel som Xbox 360-spel. Just det här har länge varit lite av en paradgren för Xbox, som Playstation haft svårt att hänga med på.

Kontrollen till Xbox Series X

Medan konsolen i sig ser väldigt annorlunda ut kan kontrollen vid första anblick se rätt mycket ut som föregångaren. Till det yttre behåller Xbox Series X faktiskt designen från Xbox One till stor del, men numera med en dedikerad delningsknapp. Vid en närmare jämförelse är kontrollen faktiskt ett par hårstrån mindre än den till Xbox One, men i övrigt är de faktiskt så lika att du kan använda den nya kontrollen till såväl PC som din befintliga Xbox One. Om Xbox One-kontroller går att använda med Xbox Series X återstår att se.

Kommer Xbox Series X att släppas i flera versioner?

Både Playstation 4 och Xbox One har begåvats med flera varianter under den här konsolgenerationen. Dels mer slimmade utgåvor (PS4 Slim, Xbox One S) och mer kraftfulla varianter (Xbox One X, PS4 Pro). Rimligen får vi även se fler versioner av Xbox Series X, även om det bara är den som är utannonserad än så länge. Namnvalet gör det samtidigt enklare för Microsoft att släppa flera olika varianter och bara byta ut den sista bokstaven i namnet.

Kommer nästa Xbox ha stöd för VR? (Xbox Series X)

Det finns inga officiella uppgifter ännu som pekar på att nästa Xbox kommer att ha stöd för VR (virtual reality). Xbox-chefen Phil Spencer har själv sagt i en intervju att virtual reality inte är något de tittar på eftersom ‘det inte är någon som efterfrågar det’.

När släpps nästa Xbox? (Xbox Series X)

Man räknar med att Xbox Series X släpps lagom till julhandeln 2020. För att passa in i den tidsramen är någonstans mellan september och november ett rimligt antagande.

Vad kommer nästa Xbox att kosta? (Xbox Series X)

Det finns inget officiellt pris ännu, men experter tror att den kommer att kosta någonstans mellan 4 000-5 000 kronor. Detta baserat på den hårdvara som Microsoft gått ut med hittills och det faktum att man från officiellt håll sagt att den kommer att vara prispressad i förhållande till produktionskostnaden samt gentemot konkurrenterna.

Kommer jag kunna spela mina gamla spel på nästa Xbox? (Xbox Series X)

Ja, Microsoft har lovat att den är bakåtkompatibel. Detta gäller bland annat spel från Xbox 360 och Xbox One, samt tillbehör såsom headset mm från Xbox One.

Vilka spel kommer till nästa Xbox? (Xbox Series X)

343 Industries har visat upp ett nytt Halo Infinite som ska släppas till Xbox Series X. Även Battlefield 6 ska släppas till konsolen. Andra exempel på bekräftade speltitlar är Gods and Monsters, Rainbow Six Quarantine och Watchdogs: Legion. Tidigare nämnda Hellblade II från Ninja Theory är en av titlarna tillgängliga vid release.

Nästa år (framför allt under E3) lär det visas upp desto fler spel.

Dessutom är som sagt nästa generations Xbox bakåtkompatibel så att du kan spela dina gamla spel på den med om du vill.

Xbox Series X - På vår önskelista

Allt det som Microsoft presenterat låter förstås väldigt bra. Men det finns småsaker hos Xbox One som stör som vi här på redaktionen hoppas att de åtgärdar i samma veva.

Handkontrollen - Den må vara extremt bra ur spelsynpunkt men när det kommer till viktiga parametrar såsom tillbehör och batteri presterar den under förväntan. Därför hoppas vi att Xbox Series X kommer med stöd för bluetooth så att du exempelvis kan ansluta vilket headset du vill utan att behöva bry dig om adaptrar, kablar och annat. Batteripack i kontrollen vore också ett plus med tanke på hur ofta du måste byta batterier.

Menysystemet - En av de mest enerverande aspekterna hos Xbox One är menysystemet. När man arbetar fram gränssnitt (rent generellt) så jobbar man ofta efter att det ska krävas så få klick som möjligt för att nå önskad funktionalitet. Det verkar Microsoft ha missat i Xbox One. Det är extremt omständligt att nå viktiga funktioner, appar, spel och inställningar trots snabbmenyer och grupperingssystem.

Xbox One innehåller också en hel godis för oss som gillar att spela multiplayer eller bara är allmänt sociala.

Mixer som egen meny är exempelvis kanon som idé, men upplägget däri lämnar mycket att önska. Det är lätt att hitta det som Xbox vill att du ska se, men svårt att upptäcka och utforska på egen hand om man inte har en stor portion tålamod. Likaså är groups (hitta andra att spela med) riktigt bra i teorin, men dåligt anpassat för konsolvärlden. Här finns det mycket att förbättra för att lyfta fram annars grym funktionalitet.

Achievements - Snälla, låt dessa älskade skrytmedaljer få en mer framstående placering i Xbox Series X. Tänk på alla oss som slitit sedan Xbox 360-tiden och vill kunna mästra andra med hur awesome vi är.

Microsoft Xbox Series X

Microsoft Xbox Series X

Xbox Series X

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!