Uppdaterad
Lagom till julhandeln 2020 släppte Microsoft nästa generation av sin populära spelkonsol Xbox - den som fått namnet Xbox Series X. Här är allt vi vet om framtidens Xbox... och lillebror Series S.
November 2020 berikades spelvärlden med nästa generations spelkonsoler, vilket för Microsofts del innebar Xbox Series X och Xbox Series S.
Microsoft hade hintat en hel del om sitt kommande Xbox under 2019 och i början av 2020 släpptes detaljerad information. Konsolen kallas för Xbox Series X, och gick tidigare under namnet Project Scarlett. I början av september blev även lillebror Xbox Series S officiell, tillsammans med lanseringsdatum och pris.
När Xbox Series X sedan avtäcktes var det med en ganska drömsk trailer.
Lite mer konkret är trailern till Hellblade II, spelet som lanserades tillsammans med konsolen. Allt material i trailern ska ha skapats i realtid av konsolen och det ser helt klart imponerande ut.
Ja! Xbox Series X är den huvudsakliga maskinen med stöd för 4K-upplösning, blu-ray-skivor och en beräkningsprestanda på 12 teraflops. Vid sidan av den har Microsoft även avtäckt Xbox Series S.
Xbox Series S är en billigare version jämfört med Series X. Konsolen har stöd för alla nya "Series-spel", men bara i en lägre upplösning (1440p), med möjlighet att uppgradera till 4K.
Xbox Series S kommer däremot att dra nytta av de nya teknikerna för att kapa bort laddningstider ur spel, både vid uppstart och mellan avsnitt. 4K-stöd i exempelvis streamingtjänster finns även i Xbox Series S.
Den billigare konsolen har ett lite mer traditionellt utseende, lite i stil med dagens Xbox One, men som synes med ett tydligt utmärkt fläktgaller på ovansidan. Xbox Series S har inte heller att ha någon skivspelare inbyggd, alltså Blu-ray. Istället får du förlita dig på den inbyggda hårddisken och nedladdningsbara spel.
Den 10:e november 2020 släpptes både Xbox Series X och Xbox Series S på den svenska marknaden.
Designen är hyfsat oortodox för en spelkonsol, där tankarna till en början går mer åt ett PC-chassi än en spelkonsol. Xbox Series X är däremot gjord för att kunna placeras både stående och liggande, så oroa dig inte för att du behöver bygga om TV-bänken.
Men vad sitter på insidan då? Låt oss nörda ner lite i hårdvaran och jämföra det med Xbox One och One X som finns ute idag.
Vad innebär ovanstående rotvälska rent praktiskt då? Förutom stöd för 8K-upplösning (som bara finns i ett fåtal TV-modeller idag) ska konsolen enligt Microsoftbossen Phil Spencer vara åtta gånger mer kraftfull än Xbox One och dubbelt så kraftfull som Xbox One X.
I rena siffror ska Xbox Series X ha en grafikkapacitet på 12 teraflops. Grafikkortet ska även ha hårdvarustöd för DirectX ray tracing och variable rate shading (VRS). Det ska även finnas stöd för 120 bildrutor per sekund, däremot är det oklart om det gäller i 8K-upplösning, 4K eller "vanlig" 1080p-upplösning. Grafikprestandan möjliggörs genom att konsolen har stöd för HDMI 2.1, som är snabb nog för att klara av många av de här teknikerna, tillsammans med redan etablerade tekniker som Variable Refresh Rate (VRR) och Auto Low Latency Mode (ALLM).
Full specifikation för Xbox Series X släpptes under mars månad på Microsofts hemsida:
CPU 8x Cores @ 3.8 GHz (3.6 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU 12 TFLOPS, 52 CUs @ 1.825 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size 360.45 mm2
Process 7nm Enhanced
Arbetsminne 16 GB GDDR6 w/ 320b bus
Minnesbandbredd 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s
Intern lagring 1 TB Custom NVME SSD
I/O Throughput 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
Extern lagring USB 3.2 External HDD Support
Optisk enhet 4K UHD Blu-Ray Drive
Performance Target 4K @ 60 FPS, Up to 120 FPS
Det finns helt enkelt rejält mycket kraft att ta av för riktigt snygga spel i stora miljöer.
Microsoft pratar även om att konsolen är ’designad för en framtid i molnet’. Även om inga konkreta detaljer presenterats där, så innebär det sannolikt både streamade spel till konsolen och en större valfrihet att spela dina Xbox-spel på andra plattformar (som PC).
En annan funktion som åtminstone vissa spel kommer ha inbyggt är Quick resume. Det innebär att du kan pausa ett spel och göra något annat med konsolen. När du sedan vill återuppta spelet ska tillräckligt mycket av det ha sparats i minnet för att kunna rulla igång i stort sett omgående, istället för att du behöver starta om hela spelet som det oftast är idag.
När det kommer till gamla spel har Xbox Series X fullt stöd för att spela såväl Xbox One-spel som Xbox 360-spel. Just det här har länge varit lite av en paradgren för Xbox, som Playstation haft svårt att hänga med på.
Xbox Series S ser lite mer ut som en vanlig spelkonsol, minus uttaget för skivor som saknas. Det är en billigare variant av Series X som hoppar över 4K- och 8K-upplösning till förmån för 1080p-upplösning (1920x1080 pixlar).
Rent krasst ser specifikationerna ut som följer:
CPU 8x Cores @ 3.6 GHz (3.4 GHz w/ SMT) Custom Zen 2 CPU
GPU 4 TFLOPS, 20 CUs @ 1.565 GHz Custom RDNA 2 GPU
Die Size 360.45 mm2
Process 7nm Enhanced
Minne 10 GB GDDR6 w/ 320b bus
Minnesbandbredd 8GB @ 224 GB/s, 2GB @ 56 GB/s
Intern lagring 512 GB Custom NVME SSD
I/O Throughput 2.4 GB/s (Raw), 4.8 GB/s (Compressed, with custom hardware decompression block)
Extern lagring USB 3.2 External HDD Support
Optisk enhet Nej
På det stora hela rör det sig om ganska likartad, men något bantad, hårdvara. Det innebär att utöver maxupplösningen som stryps ner något kommer de flesta effekter som det nya grafikkortet medger även att funka på Xbox Series S. Lagringen är densamma även den, vilket gör att alla tekniker för att minska eller eliminera laddningstider kommer att finnas på plats.
Xbox Series S kommer alltså att kunna spela samma spel som Xbox Series X och funka på samma TV-apparater. Skillnaden är att även om du har en TV med 4K-upplösning hemma kommer Xbox Series S enbart spotta ur sig 1080p-upplösning.
Medan konsolen i sig ser väldigt annorlunda ut kan kontrollen vid första anblick se rätt mycket ut som föregångaren. Till det yttre behåller Xbox Series X faktiskt designen från Xbox One till stor del, men numera med en dedikerad delningsknapp.
Vid en närmare jämförelse är kontrollen faktiskt ett par hårstrån mindre än den till Xbox One, men i övrigt är de faktiskt så lika att du kan använda den nya kontrollen till såväl PC som din befintliga Xbox One. Om Xbox One-kontroller går att använda med Xbox Series X återstår att se.
Microsoft har även lyft på locket kring vad som gäller för kringtjänsterna för Xbox Series X.
I första hand har de pratat om Xbox Game Pass Ultimate. Det är en tjänst som redan idag finns till Xbox One. Tjänsten är en sammanslagning mellan Xbox Live Gold (onlinespel och månatliga gratisspel) och Xbox Game Pass (prenumerationstjänst för spel). Den kommer såklart att finnas med även för Xbox Series X och Series S.
Nytt denna gång är även Xbox All Access, åtminstone i Sverige. Det är en tjänst som tidigare funnits i USA där du betalar en fast månadskostnad för såväl Xbox Game Pass Ultimate och hyran av en konsol.
I Sverige kommer du kunna teckna ett sådant avtal för såväl Series S som Series X. Microsoft samarbetar med Elgiganten för den dealen på den svenska marknaden. I Sverige landar månadskostnaden på 432,5 kronor i månaden för Xbox Series X och 309 kronor i månaden för Xbox Series S. Bindningstiden är 24 månader.
Det finns inga officiella uppgifter ännu som pekar på att nästa Xbox kommer att ha stöd för VR (virtual reality). Xbox-chefen Phil Spencer har själv sagt i en intervju att virtual reality inte är något de tittar på eftersom ‘det inte är någon som efterfrågar det’.
Ja, den är bakåtkompatibel. Detta gäller bland annat spel från Xbox, Xbox 360 och Xbox One, samt tillbehör såsom headset mm från Xbox One.