• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Köpa spabad – tänk på det här

Elina Blom

Vilket spabad ska du köpa? Vilka funktioner får du inte missa? Vi går igenom allt viktigt du behöver veta om att ha spabad utomhus. Du får även tips av inredaren Nina Mansoori om hur du kan liva upp miljön runt ditt spabad.

Köpa spabad – tänk på det här

Maxa sommardagarna med rätt spabad för dig

Vad är väl bättre en het sommardag än att kunna ta sig ett dopp? Eller varför inte kliva ner i varmvatten tillsammans med vännerna en kall vinterdag? Detta kan du få till genom att skapa ett utespa med badmöjlighet.

Det finns lite olika typer av bad och de har alla sina för- och nackdelar. Allt från den vedeldade badtunnan som kan placeras var som helst så länge det finns tillgång till ved och vatten, till den större swimmingpoolen som du kan simma i sommartid.

Spabadet utgör ett platsbesparande och komfortabelt mellanting som fungerar året om så länge du har tillgång till el och vatten. Det består av ett isolerat glasfiber-/akrylkar, alternativt ett uppblåsbart PVC-kar. Du ställer själv in temperatur och sedan håller det sig på den temperaturen utan att du behöver anstränga dig. Således lite mindre jobb under användning än vad det är med en vedeldad badtunna, och samtidigt året runt-bad till skillnad från en stor utomhuspool.

Folkpool spabad

Saker att tänka på när du köper ett spabad

Utbudet av spabad är mycket stort och kan nog upplevas lite som en djungel. Därför är det viktigt att du vet vad du är ute efter. På så vis kan du begränsa dig i dina sökningar, vilket underlättar en hel del.

Några punkter att fundera igenom:

  • Hur stort ska spabadet vara?

    Hur många ska kunna bada i spabadet samtidigt? Vill ni exempelvis ha möjlighet att bjuda över vänner? Eller är det bara tänkt för den närmaste familjen? Och hur långa är ni i familjen?

  • Vilka funktioner ska spabadet ha?

    Det finns exempelvis: bubbelbad, belysning, massage, radio, TV, mjuka sitsar och ryggdynor.

  • Var ska spabadet placeras?

    Tillgång till el och VVS, bärighet hos underlaget, avstånd till huset, väderstreck samt underlaget mellan spabadet och altan/hus påverkar valet av placering.

  • Hur ska spabadet värmas upp?

    Hur lång tid tar det att värma upp vattnet, hur välisolerat är karet, hur välisolerat är locket och hur energieffektiv är uppvärmningen?

  • Hur ska spabadet underhållas?

    Hur lätt är det att rengöra? Ingår det lock så att det inte trillar ner smuts i vattnet när det inte används?

  • Vilken design ska spabadet ha?

    Ska du bygga in spabadet i en trall/sänka ner det i marken, eller ska det stå ovanpå en trall? Om du vill gräva ner det måste du säkerställa att det spabad du kollar på är byggt för att klara detta.

  • Vilken butik ska du handla från?

    Vad händer om spabadet går sönder efter två år? Har du garanti kvar? Finns det reservdelar? Välj en butik som funnits länge och ett märke som du vet att det kommer att finnas tillgång till reservdelar hos under många år.

Uppblåsbart spabad Lay-z-spa

Spabad utomhus - vad ska man välja?

Du har att välja mellan uppblåsbara spabad, traditionella spabad för permanent installation samt så kallade swimspa som är större och mer avlånga än de traditionella spabaden.

Uppblåsbara spabad har sällan inbyggda sittplatser, du sitter vanligen på golvet - till skillnad från fasta spabad. De har fördel i sitt attraktiva pris, att du kan flytta runt dem, samt att du enkelt kan plocka bort dem om du inte vill använda dem längre. Men nackdel i att de har färre funktioner och något sämre komfort än fasta spabad. Vanligen blåser de upp sig automatiskt så du behöver inte oroa dig över att du ska behöva stå och blåsa upp dem med egen kraft. Vissa av dem tål bara att vara igång sommartid, kontrollera detta före köp om du även vill kunna bada på vintern.

Fasta spabad har vanligen ett större sittdjup än uppblåsbara spabad eftersom de har en bänk i sig som du sitter på. De kostar mer än uppblåsbara och är lite krångligare att få på plats och installerade, men har som sagt högre komfort, mer utrymme, fungerar året om och har fler funktioner.

För dig som inte vet om du kommer bada mycket i ditt spabad eller inte kan det kanske vara en idé att börja med att skaffa ett uppblåsbart spabad. Om det visar sig att ni älskar att bada i det kan nästa steg vara ett fast spabad.

Du som redan vet med dig att du kommer att bada ofta och mycket bör gå på ett fast spabad direkt om ekonomin tillåter det.

Material

Uppblåsbara spa är av förstärkt plast/PVC eftersom det är ett följsamt material. Medan spabad för permanent installation är gjorda av glasfiber eller akryl eftersom det är ett hållbart och styvt material.

Form och färg

Uppblåsbara spabad är vanligen runda, likaså badtunnor. Det finns även fyrkantiga uppblåsbara spabad även om dessa är mer ovanliga.

De i glasfiber eller akryl - som är tänkta för permanentinstallation - är oftast kvadratiska eller rektangulära, men det finns även ett par runda modeller.

Färgmässigt är det vanligast med spabad i vitt, svart eller grått - även om det förekommer avvikelser från detta såsom exempelvis spabad i brunt och blått.

Spabadets funktioner

Många spabad, både uppblåsbara och vanliga traditionella permanenta spabad, kommer med bubbelfunktion så att de blir som en jacuzzi eller bubbelpool. Vissa har även massagefunktion via jets (jetmunstycken) och den funktionen olika kraftfull i olika spabadserier, hos vissa kan du även reglera den. Du bör rådgöra med butiken vilken modell som passar dina önskemål.

En del spabad har numera en app som du kan styra dem via. Du kan därmed slå på värmen när du åker från jobbet och ha ett uppvärmt bad redo när du kommer hem.

Underhållningssystem är också en allt vanligare funktion. Dels i form av musikanläggning, ibland ihop med radio. Dels i form av inbyggd TV. Det vanligaste är att det finns högtalare och bluetooth så att du kan spela musik trådlöst från din mobiltelefon eller surfplatta.

Mspa Uppblåsbart spabad Aurora D-AU06 Delight

Mspa Spabad Aurora D-AU06

Uppblåsbart runt spabad med massor av funktioner. Spabadet har till exempel inbyggd belysning i olika färger som lyser upp och skapar mysstämning kvällstid. Badet rymmer upp till 6 personer och klarar temperaturer ned till -10 grader så att du även kan bada på vintern. 138 munstycken masserar ryggen och skapar liv och rörelse i vattnet medan ni badar.

Tillbehör till spabad

När du köper ditt spabad bör du även passa på att köpa alla nödvändiga tillbehör så att du slipper en vända extra till affären. Det du bör ha med på inköpslistan är: pH-mätare, pH-reglerande medel, klor, håv och aktivt syre.

Om spabadet bygger en del på höjden kan du även fundera på om du behöver någon form av stege eller enklare trappa/pall för att ni enkelt ska kunna ta er i och ur - speciellt om ni har en plattsättning runt karet som lätt blir hal om den blir våt.

Locklyftare är ett smidigt tillbehör för dig som snabbt och enkelt vill kunna lyfta locket åt sidan. Lock är för övrigt ett tillbehör som du bör se till ingår, gärna isolerat - så kallat termolock, eftersom du dels minskar på underhållsbehovet och dels får en mer energieffektiv uppvärmning.

Brickor för dricka och mat är också ett vanligt tillbehör. Likaså IP-klassad belysning som kan flyta i karet, eller fästas med magneter.

Poolrobotar är främst avsedda för större pooler, men det finns även pooldammsugare med skaft som kan vara ett intressant tillbehör. I de flesta fall väljer man dock att byta vattnet 2-3 gånger per säsong och då är det enkelt att torka rent karet på samma gång.

Om spabadet och altanen ligger en bit bort från huset är det inte helt fel att investera i en utomhusdusch. På så vis kan ni skölja av er före badet för att minska nedsmutsning av vattnet, och även skölja av er badvattnet efteråt. Det finns smarta utomhusduschar som ger varmvatten genom att låta solen värma upp vattnet i dem, så kallad soldusch eller trädgårdsdusch. Både komfortabelt och funktionellt.

Swebad Spabad Safir Sterling Silver

Swebad Spabad Safir

Lyxigt spabad på 1 200 liter, som helt klart blir uterummets höjdpunkt. Karet rymmer upp till åtta personer, med 42 stycken jetmunstycken som masserar badgästernas ryggar.

Vad kostar spabad?

Priserna för spabad varierar mellan 1000 och 190 000 kronor, ett rejält spann med andra ord. Vanligen kostar de uppblåsbara spabaden lite mindre än de som är tänkta för permanent installation.

Om vi delar in prisspannet i under 10 000, upp till 100 000 kronor och därefter över 100 000 kronor ser vi att de uppblåsbara vanligen hamnar i kategori 1, medan de för fast installation vanligen kvalar in i kategori 2. De som kostar över 100 000 kronor är antingen lyxutrustade och väldigt stora spabad, eller så kallade swimspa som är ett mellanting mellan spabad och swimmingpool.

De standardutrustade (nackkuddar, belysning och jets) traditionella kvadratiska spabaden med omkring 6 platser ligger vanligen någonstans mellan 60 000 och 100 000 kronor i pris.

Ska du köpa ett spabad för under 10 000 kronor är de uppblåsbara i princip det enda valet du har att tillgå.

När du prisjämför spabad bör du kontrollera att du gör det på rättvisa grunder. Ingår exempelvis pump och annan nödvändig utrustning i priset? Vilka funktioner och tillbehör får du med för pengarna? Hur lång garanti är det på spabadet, och gäller det hela spabadet eller bara vissa delar av det?

Tänk också på att du under vissa tider på året kan göra klipp på spabad på rea. Vidare kan du prisjämföra för att hitta bästa möjliga priset på just det spabad som du tänkt köpa. Är du medlem hos PriceRunner (vilket är gratis) kan du se hur priset på det spabad du är intresserad av förändrats över tid. Det kanske visar sig att det just nu kostar flera tusen kronor mer än vad det brukar göra, eller tvärtom, att det just nu är flera tusen kronor billigare.

Placering av spabadet

Placeringen av spabadet är extremt viktig eftersom en felaktig placering gör att det kommer att användas mer sällan. En så här stor investering vill du såklart kunna känna att du vill nyttja ofta.

Generellt sett är placering nära huset och med fin utsikt i söderläge att föredra, gärna en plats som kan avskärmas eller som rent naturligt är ganska vindskyddad. Detta beror på att det nära huset ofta finns el och VVS, att du snabbt kan springa in och hämta saker, att du slipper frysa på vägen till badet vintertid med mera ...

Men det finns förstås avkall från detta. Ibland kan det vara så att man har en fin havsutsikt en bit bort på tomten som man vill nyttja, och att det där till och med kanske redan finns ett passande trädäck. Då får du helt enkelt dra ut el och VVS dit.

Spabad: el och VVS

Spabad värms upp via el, fylls upp med vatten och töms till ett avlopp. Allt detta bör med andra ord finnas tillgängligt på platsen som du har valt om du ska kunna sköta om spabadet och använda det ordentligt.

Självklart kan du köpa något slags elverk att värma det via. Men det normala är att man ställer spabadet på en plats där det finns eluttag (förutsatt det kopplas in via stickkontakt) alternativt att man låter en elektriker dra ut el till platsen eller ansluta det direkt till elnätet.

Har du möjlighet att nyttja sjövatten och kan filtrera det är detta också ett alternativ vid placering en bit bort från huset. Dock bör du inte bara släppa ut vattnet i naturen igen efteråt, speciellt inte om du använder avdödande medel mot bakterier (såsom klor och liknande). Då gäller ändå att du har koppling till fungerande avlopp.

Nedgrävt spabad från Folkpool Bildtext: Nedgrävt spabad från Folkpool.

Vad ställer man spabadet på?

Du kan placera det direkt på en altan under förutsättning att altanen har bärighet för detta. Ett annat alternativ är att sänka ned karet i altanen. Då gör man vanligen så att man gräver ur marken som spabadet ska stå på och skapar en dränerande avjämnad grusbädd.

Det viktiga är att underlaget är plant och jämnt så att inte vattnet inuti karet belastar väggarna ojämnt. Samt att underlaget har tillräcklig bärighet.

Inred miljön runt spabadet med Nina Mansoori

Influencern och inredaren Nina Mansoori har ett spabad som man kan placera både utomhus och inomhus. Spabadet har en ganska säregen och fräck design, som Nina sedan har lyft fram genom sin inredning på uteplatsen. Här ger hon oss sina 5 bästa tips på vad du ska tänka på när du planerar miljön för ditt spabad.

Nina Mansooris spabad Bildtext: Nina har nästan 200 000 följare på Instagram som älskar att ta del av hennes dagliga tips och inspirationsbilder från hennes eget hem och trädgård. Du hittar henne här: Interior_by_nina.

Nina Mansooris 5 bästa tips för att skapa en härlig miljö vid spabadet

  1. Placeringen är viktig

    Ställ gärna spabadet så att du får sol hela dagen om det är möjligt. Spabadet ger underbar svalka till heta sommardagar i trädgården och på kvällen är det ljuvligt att kunna ta ett dopp i kvällens sista solstrålar.

  2. Skapa lä kring badet

    Vi har valt att placera spabadet på vårt träddäck med staket runt omkring och ett vindskydd ut mot trädgården. På detta sätt har vi skapat en helt insynskyddad och vindfri plats eftersom det ofta blåser i trädgården. Ett bra sätt att bibehålla utsikten är att investera i glasräcken som ger dig lä men ändå en fin utsikt mot trädgården. Speciellt fint och praktiskt om du har spabadet på en plats med höjd.

  3. Sittplatser/loungeavdelning

    Alla kanske inte vill bada samtidigt men möjligheten att umgås blir bättre med sittplatser runt spabadet. Se till att ha en skön loungeavdelning och några solstolar för att skapa en härlig plats att hänga på. Vi har dessutom investerat i en 4 meter lång markis som sträcker sig ut över halva trädäcket. Skugga är viktigt under dagens hetaste timmar och då kan man dra sig tillbaka i loungeavdelningen.

  4. Tänk grönt

    Att skapa sin egen lilla oas runt spabadet gör det extra mysigt. En stor palm i kruka skapar utomlandskänsla och sen kan man addera med mindre prydnadsgräs och sommarblommor i några krukor. Dessa kan man enkelt flytta runt efter tycke och smak. Vi har byggt en upphöjd mur med vintergröna växter och en blommande klematis som skapar stämningen på sommaren. Denna rabatt kräver inte mycket vatten och klarar sig själv även i torra perioder.

  5. Belysningen

    Jag skulle nog vilja påstå att belysningen är A och O. Den sätter verkligen stämningen och är ovärderlig för myskänslan på kvällen. Vi har valt att sätta belysning på staketet som styrs med skymningsrelä. Jag tycker det är toppen att addera med solcellslampor och levande ljus i skyddande glasurnor för att höja stämningen lite extra runt spa området när solens strålar gått ner för dagen. Om du har en fin utsikt och ändå vill skärma av runt spabadet kan du välja ett glasstaket mot utsikten. Då ser du ändå ut, men begränsar för blåsten.

Spabad inredning tillbehör Nina Mansoori Larsson

Velleman DVM8681

Digital pH-mätare

Vattnets pH-värde bör kontrolleras en gång i veckan. Skippa engångsstickorna och håll istället koll på värdet med hjälp av en digital mätare.

Skötsel av spabadet

Underhållet av ett spabad består dels av vattenbyte två till tre gånger per säsong, dels av balansering och mätningar cirka en gång i veckan under högsäsong. Du behöver även rengöra filtret i spabadet ungefär en gång i månaden.

Underhållet syftar till att säkerställa att du har en bra balans i vattnet. Använd teststickor eller digitala tester för att kontrollera detta.

Badvattnets pH ska vara någonstans runt 7.2 till 7.6, då är det varken surt eller basiskt och därmed idealiskt för att badas i och för att pumpar och annat inte ska ta skada. Organiska ämnen, exempelvis hudrester, gör att pH stiger. Regnvatten är ofta surt och gör att pH:t sjunker. PH-värdet regleras med hjälp av pH-reglerande medel. Men du måste även få bort smuts för att pH:t ska hålla sig neutralt.

De medel du använder för att desinficera samt hålla vattnet fritt från organiska och oorganiska ämnen är främst klor och aktivt syre.

Klorera gör du cirka en gång per vecka och lämpligen på kvällen så att det får göra sitt över natten. Aktivt syre kan du däremot ha i oftare – om ni exempelvis badar dagligen. Aktivt syre används för att döda bakterier och försvinner snabbare än klor, du kan bada redan ett par timmar efter behandlingen.

Hur mycket klor du ska ha i ditt spabad beror på hur stor vattenmängd det är och hur ofta samt hur många ni är som badar, men det handlar vanligen inte om mer än någon matsked eller två.

Vilken klorhalt i spabad? Idealiskt för fritt eller totalt klor är 1 ppm, men det kan variera runt 1–3 ppm och ändå anses godkänt. För bundet klor är det 0 ppm som gäller, eller maximalt 0,5 ppm.

Du kan även chockklorera spabadet för att nolla vattnet och så att säga “börja om från början”. Detta brukar man få göra ett par gånger per säsong om man badar ofta.

Alkalinitet och kalkhårdhet påverkar också balansen i vattnet. Alkalinitetvärdet ska ligga mellan 80 och 160 ppm, kalkhårdheten mellan 200-400 ppm. Om alkaliniteten är i obalans får du antingen ett svajigt eller ett trögjusterat pH, har du istället för låg eller för hög kalkhårdhet kan du få utfällningar av kalk i vattnet - det blir grumligt eller aggressivt.

Det finns särskilda produkter framtagna för att sänka och höja samtliga värden vi tar upp i den här guiden. Allt från pH-reglerande medel och klortabletter till produkter som sänker eller höjer alkalinitet och kalkhårdhet.

Exakt hur du ska gå tillväga med underhållet av just ditt spabad framgår av manualen. Du kan även kontakta butiken.

Tips! Tänk på att duscha innan du kliver i spabadet. På så vis håller sig vattnet fräscht längre.

Clear Pool Spavac Bottensug

Clear Pool Spavac Bottensug

Pooldammsugare som gör det enkelt att hålla spabadet fritt från synligt smuts och som minskar behovet av kemikalier i vattnet.

Garanti, butiker och reservdelar till spabadet

Du har lagt en stor summa pengar på ditt spabad. Dels i inköpskostnad, dels på förberedelser och fix med miljön runtomkring det. Allt från el och VVS till inredning och belysning har anpassats. Vad händer då om spabadet går sönder? Inte ska du behöva gå och köpa ett nytt det första du gör.

Det är således A och O att du köper ett spabad med bra garanti - hos en butik med god kundservice och ett stort reservdelslager. För om garantin löpt ut vill du ju ändå kunna få ut någon till dig som har kunskap och utrustning för att laga det.

Kolla även vad som gäller för spabad i din hemförsäkring.

Några välkända butiker som säljer spabad är Folkpool, GardenStore och Poolkungen. Sedan säljer även större byggvaruhus spabad ibland, exempelvis Bauhaus.

Vanliga frågor och svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som våra läsare har om spabad.

  • Hur lång tid tar det att värma ett spabad?

    Hur lång tid det tar att värma ett spabad beror på vilken temperatur du har när du börjar, hur välisolerat det är samt hur kallt det är ute. Men i genomsnitt värms det upp med cirka två grader i timmen.

  • Hur mycket vatten rymmer ett spabad?

    Hur mycket vatten som ryms i ett spabad beror på hur stort spabad du köpt. Ett litet spabad rymmer kanske bara 600 liter, medan ett stort för en grupp personer kan rymma 1 800 liter. Det är med andra ord ganska stor skillnad. Det beror även på hur det är utformat inuti med sittplatser och form.

  • Hur länge håller ett spabad?

    Ett spabad har vanligen en garanti på mellan 2 och 10 år beroende på material och vilka delar i systemet som omfattas av garantin. Komponenterna i det kan dock hålla upp till 20 år om du tar väl hand om dem. Det handlar om att underhålla spabadet regelbundet så att inte delarna överbelastas eller tar skada, vilket de exempelvis kan göra om du har felaktig balans i vattnet. Du bör även se till att följa instruktionerna för vinterförvaring.

  • Hur mycket ström drar ett spabad?

    Hur mycket ström ditt spabad drar beror på en rad olika faktorer, allt från vilken temperatur du vill att vattnet ska ha till hur välisolerat karet är. Snittet ligger mellan 200 och 500 kWh per månad. Betalar du då 1,5 krona per kWh så kostar spabadet dig mellan 300 och 750 kronor i månaden.

  • Hur ofta ska man byta filter i spabad?

    Du behöver byta eller rengöra filtret i ditt spabad, beroende på typ, cirka en gång i månaden.