• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Allt du behöver veta om rullskridskor

PriceRunner

Drömmer du kanske om att glida längs en strandpromenad i snygga shorts, eller vill du bara ta dig till jobbet enklare och få till träningen på köpet? När du väl snörat på dig ett par rullskridskor, kommer du bli frälst. Räkna med skrubbsår, många skratt och en go träningsvärk.

Allt du behöver veta om rullskridskor

Bakgrund om rullskridskor

Rullskridskor har funnits länge. Från början var de enkla anordningar med hjul, nu är de avancerade (och ofta dyra) tekniskt invecklade rullskridskor. Du kanske hade ett par när du var liten och halkade runt i ditt område och blir nostalgisk när du ser sketchen med Papphammar som ramlar och demolerar sitt vardagsrum iförd ett par rullskridskor av klassiskt snitt. Eller så tänker du på 70-talets streetåkare och rullskridskodiscon i filmer och tv-serier.

Under pandemin fick rullskridskor en enorm boom. Leverantörer sålde slut och väntelistorna blev långa. Instagram och TikTok svämmade över av folk världen över, som visade allt från sina första stapplande rull till avancerade trick i skateparken.

Skillnad på rullskridskor och inlines

Vad är egentligen skillnaden på rullskridskor och inlines? Och vad är Rollerblades? Alla är egentligen rullskridskor men oftast avses quads med ordet rullskridsko. Quads har fyra hjul i par, två fram och två bak och är de klassiska rullskridskor som många föreställer sig när de hör ordet. Inlines har istället hjulen i en rad under skridskon (det hörs ju lite på namnet) och Rollerblades är ett varumärke, alltså en specifik sort av inlines.

Detta behöver du för att komma igång

Storlek på rullskridskor

Det är viktigt att dina rullskridskor sitter bra och att du inte halkar runt inuti dem. Utgå från din vanliga skostorlek och prova dig fram, olika modeller är olika smala eller breda och det kan vara värt att prova några olika tills du hittar de som dina fötter trivs med. De ska sitta åt och du ska känna att du har kontroll men de ska inte klämma eller skava.

Skydd

Att skydda huvudet är viktigast, så åk aldrig utan hjälm! En hjälm ska sitta så bra att du kan böja dig ner utan att ha spännet knäppt och hjälmen ska sitta kvar på huvudet. Det är vanligt att åka med skatehjälmar eller hockeyhjälmar men även cykelhjälmar funkar om det kniper. Utöver hjälm så rekommenderar jag starkt knäskydd, det gör inte bara ont att landa på knäna utan skydd, det är också svårt att laga trasiga knän så skydda dem. I övrigt är armbågsskydd och handledsskydd viktiga. Även craschpants, vadderade byxor som skyddar ryggslut och rumpa kan vara bra och skönt att ha – särskilt om du är nybörjare. Spelar du roller derby krävs också ett tandskydd.

Bra skydd att ha:

  • Hjälm
  • Armbågsskydd
  • Handledsskydd
  • Knäskydd
  • Crasch pants/svanskoteskydd
  • Tandskydd (ett måste om man ska spela roller derby)

Hur du väljer rullskridskor

När det kommer till att välja rullskridskor beror det helt och hållet på vad du ska ha dem till och hur ofta du tänker använda dem. Vill du mest åka utomhus för träning passar inlines bra, då de är lätta att lära sig att åka på och fitnessvarianten har en broms bak som gör de lätta att stanna med. Aggressivevarianten av inlines har förstärkningar och kanter som gör att de passar bra för tricks eller att åka i ramp. De har dock ingen broms och kräver lite mer skicklighet för att stanna. Jag rekommenderar så kallat T-stop där du släpar ena skridskon bakom det ben du åker på för att stanna.

Vill du åka med lite mer retrokänsla men ändå mest utomhus så är det vanligast att välja Moxi-skates, det är rullskridskor med fyra hjul i par, två och två så kallade quads med höga skaft som ökar stabiliteten och balansen. Dessa passar för street-åkning och ramp.

Även roller derby-spelare åker på quads. Då en lägre variant som inte är lika stabila men i gengäld snabbare och mer flexibla. En bra nybörjarmodell för roller derby är Riedell R3 en prisvärd komplett skridsko som är alldeles tillräckligt bra. Där kan du justera truckarna så att de är trögare eller lättare att svänga med och du kan byta bushings (en typ av packningar) till olika hårda eller mjuka beroende på hur du åker och vad du gillar. När du åkt lite längre brukar du vilja ha ännu mer specialinriktade skridskor efter dina behov, det kan handla om att du vill ha en viss plate, eller vissa tåstoppar som passar din åkstil. Då finns det massor att välja på och enklast är att gå till en butik och prova och fråga.

I Stockholm finns Kahalani boards och i Göteborg finns Sticky Skates. Ett par rullskridskor kan kosta allt från några tior på loppis till flera tusen. Ett par kompletta nybörjarsskridskor för roller derby (till exempel Riedell R3) kostar mellan 1500-2500 kronor och det brukar gå att få tag på bra nybörjarpaket med skydd till bra priser. Det finns även en stor andrahandsmarknad på internet, bland annat Roller derby loppis på Facebook.

Bild 10 Exempel på bushing, den packning som kan vara olika hård.

Att tänka på med utrustning

Knytning

Att knyta sina rullskridskor kan verka som ett enkel steg men sanningen är att det finns en hel vetenskap kring ”lacing”, beroende på hur dina fötter ser ut och vad du gillar. Vissa har två skosnören i varje skridsko för att kunna snöra olika delar olika hårt och vissa har ett snöre men trär det på specialsätt. Är du nybörjare rekommenderar jag att du bara knyter snörena och testar. Dra inte åt så hårt att blodet stasar men se till att inte skridskon sitter så löst att du får sämre kontroll.

Toeguards

Vill du inte slita på dina rullskridskors front är det en god idé att ha toeguards. De finns i olika utförande och material. Du kan välja plast, tyg, läder eller helt veganska.

Bild 4 Exempel på toeguards i läder

Hjul

Det finns många sorters hjul och kullager till rullskridskor. Både från budget till riktigt dyra saker. När jag började åka inlines på 90-talet så var det mycket snack om kullager, nu som roller derbyspelare så upplever jag att vi inte pratar särskilt mycket om kullager. Antagligen för att de flesta nu är så bra att det inte direkt känns någon skillnad (förutom livslängd). Du behöver två kullager i varje hjul och när du drar åt hjulen ska de snurra fritt men inte glappa. Det är lite av en konst att lära sig men det är enkelt att justera med ett tool.

Bild 12 Lite olika exempel på tools för att byta hjul och tåstoppar.

Bild 9 Trucken som du sätter fast hjulet på.

Bild 11 Muttern ska dras åt så hårt att hjulet snurrar utan problem men inte glappar.

  • Inomhushjul

Åker du inomhus behöver du annorlunda hjul än om du åker utomhus. Inomhushjul är hårdare och det finns en rad olika hårdheter beroende på vad det är för underlag. Är det betong, trägolv, plastgolv eller något annat? Den generella regeln är att ju hårdare underlag desto mjukare hjul och tvärtom. Är det betong eller hårt trägolv kanske 84, 86, 88 är bra hårdheter är det ett mjukare trägolv kanske 91, 93 är bra och är det en plastmatta kanske du behöver 95, 97 i hårdhet. Allt detta överskuggas också av personliga preferenser såklart, vissa gillar greppiga rullskridskor och vissa gillar när det glider (det är till exempel lättare att plogbromsa med halare hjul).

Bild 6 Exempel på inomhushjul av lättviktsvariant, Halos 91

  • Utomhushjul

Åker du utomhus behöver du andra hjul än om du åker inomhus. Utomhushjul är mjukare än inomhushjul. Och mer anpassade för ojämn asfalt och smågrus.

Bild 7

  • Exempel på utomhushjul som är större och mjukare och har lite annan form*

Bild 5 Här syns skillnaden på utomhushjul och inomhushjul.

Så lär du dig att åka rullskridskor

Vad behöver din kropp klara av?

Rullskridskor passar många eftersom du kan åka på olika sätt, du kan åka inomhus i grupp på rullskdridskodiscon, du kan träna roller derby i föreningar eller du kan åka utomhus på asfalt eller betong och du kan åka i ramper eller bowls.

Det viktigaste är att böja på knäna och att spänna coren, det vill säga mage och rygg. Det är jobbigt i början eftersom det är en statisk anspänning men det hjälper dig att vara stabil. Du kan göra squats eller jägarvila som förberedelse eller kompletterande träning om du vill få ut ännu mer av ditt rullskridskoåkande.

  • Åka framåt

När du ska ta dina första stapplande skär, eller strides som det också kallas så är det viktigt att tänka på var du har din balanspunkt. Du behöver böja på knäna. Du har också mera skydd på framsidan av kroppen så du vill alltid ramla framåt, så försök att ha mer tyngd på framsidan av kroppen. När du sedan ska ta fart så tänk att du ska pressa skridskorna rakt ut åt sidorna och inte bakåt. Du vill åt friktionen som skapas när du pressar dem utåt (det ser bara ut som om du sparkar bakåt för att du samtidigt rör dig framåt).

  • Stanna

Det är ju viktigt såklart att kunna stanna. Det finns lite olika sätt för det. Det vanligaste för inlines med broms är ju att trycka ner hälen och lyfta lite fram så att bromsen går i marken. Har du inlines av aggressive-typen så släpa ena benet bakom det andra för att stanna. Du kan också testa att göra ett hockeystopp, det betyder att du stannar genom att göra en tvär sväng med fötterna parallellt. Det kräver lite övning men är väldigt effektivt när en får till dem. Åker du på quads så rekommenderar jag plogstopp, typ exakt som när du åker slalomskidor. Peka in med tårna och ”gräv ner” ytterhjulens kanter eller edges i marken. Det är viktigt vid plogstopp att du börjar ändå uppe ifrån höften och inte bara från knäna. Tänk att dina fötter ska ska göra som en cirkel på marken. Ett annat sätt att stanna med quads är att vända sig om genom att göra en transition (en vändning på framhjulen) och sätta ner tåstopparna. Det går även att göra hockeystopp och T-stopp även på quads men var försiktig med T-stopp då du lätt kan skada anklarna om du inte släpar rätt hjul i marken (det vill säga dina yttre hjul).

  • Vända sig om

Att vända sig om eller göra en transition kan kännas läskigt och lite omöjligt i början, för mig var det lättare att börja att åka baklänges och vända mig ”rätt” än att åka framåt och vända mig så att jag dessutom åkte baklänges. Mitt tips är att börja stillastående och testa att vända och att snurra på framhjulen. Hitta balansen och hur din kropp behöver kompensera. När det känns tryggt och stabilt kan du testa med lite fart. Ett annat tips är att lyssna på musik och varje gång refrängen kommer att vända, om du fokuserar på att vänta på refrängen glömmer du ibland bort att transitions är svårt och bara gör dem…

På YouTube finns det massor av pedagogiska tutorials som lär dig åka rullskridskor. Roller derby-spelaren Dirty Deborah Harry har en välbesökt kanal som går igenom allt från grunderna, till tricks.

Rengör dina rullskridskor

Det är alltid roligare att ha rena och snygga grejer och när det kommer till rullskridskor så är det vissa saker som är viktigare än annat.

  1. Titta regelbundet över dina skridskor och torka av med en trasa
  2. Åker du mycket inomhus i gymnastikhallar eller dylikt så ta bort hårstrån och smuts från hjul och truckar.
  3. Åker du mycket utomhus är det kullagrena du behöver göra rent regelbundet. Du hör att de är smutsiga om de knackar eller låter när du snurrar på hjulen. Kullagrena gör du rent genom att trycka ut dem ur hjulen, ta bort de små sköldarna (med en liten kviv) och sedan lägga i T-röd eller för kullager avsedd tvätt. Efter tvätt behöver du alltid fetta in dem igen, antingen med olja eller annat fett. Tvätta alltid kullager om det regnat eller du tror att dina kullager har blivit utsatta för vatten.

Bild 1

Bild 2 Det finns specialtvätt för kullager där du kan sätta fast dem på en pinne i en burk och skaka för rengöring. Annars går det att lägga kullager i T-röd i en burk.

Bild 3 Exempel på olja som passar till kullager, de måste alltid återfettas efter rengöring.

Här kan du åka rullskridskor

  • Stockholm

I Stockholm finns Fryshuset där det finns ramper. Det finns också mängder av skateparker. I skateparker är underlaget ofta jämnt, vilket gör det lättare att åka.

  • Göteborg

I Göteborg finns bunkerberget.

Annars är tipset att gå med i en Roller Derby-förening och delta på träningar i de hallar som har bra golv för rullskridskor. Finns det ingen förening där du bor? Starta en?

Rullskridskor att börja rulla med