Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Guide: Allt du behöver veta om högtalare från JBL (parkoppling, laddning och produktjämförelse)

AvElinaBlomUppdaterad 5. august 2019

Här hittar du den ultimata guiden till JBL:s högtalare. Vilka modeller finns det? Vad skiljer dem åt? Hur parkopplar du exempelvis en JBL Charge 3 till en JBL Flip 4? Hur laddar du JBL Go? Vi går igenom frågorna du söker svar på.

JBL är en välrenommerad högtalartillverkare. I grunden är det ett amerikanskt företag som bildades 1946, men högtalarna säljs idag över hela världen.

Förkortningen JBL står för James Bullough Lansing och är namnet på den som startade företaget. Ägare numera är sydkoreanska Harman International Industries, som i sin tur är en del av Samsung.

Vad har JBL för utbud?

JBL är kända för sina ljudprodukter. I utbudet hittar du allt från vanliga hörlurar och högtalare till vattentäta ljudprodukter och smarta högtalare med inbyggda röstassistenter. Det senare innebär att du kan ställa frågor till högtalaren och få svar på dessa eller ge den kommandon, exempelvis fråga vilket väder det är idag eller be den att spela upp en särskild låt. Den här typen av funktionalitet hittar du i produktserien JBL Link.

JBL säljer som sagt högtalare i alla storlekar och former. Mest välkända i skrivande stund är de bärbara högtalarna i de vattentäta produktserierna Charge och Flip. Men JBL har även serien Xtreme, de lite mindre högtalarna i Go- och Clipserien samt ett antal specialhögtalare som spelar upp fräcka ljuseffekter när du använder dem.

Majoriteten av deras högtalare är IP-klassade och kan därför användas utomhus - även om det regnar.

JBL Flip 4

Ljudkvaliteten sinsemellan korrelerar mycket med priset och storleken på högtalarna. Det är svårare att skapa bra ljud i små - och framför allt platta - enheter. Därför får du betydligt mer kräm (och ljudkvalitet) ur en boombox i stil med JBL Xtreme 2 än en ultrabärbar såsom JBL Go. Liten eller stor spelar med andra ord roll. Bägge utgör bärbara högtalare men med helt olika målgrupp.

Vilken modell du väljer beror dock inte bara på ljudkvalitet. Du bör även väga in andra aspekter, såsom hur bärbar du vill att den ska vara. JBL Go är exempelvis bra för den som reser mycket eftersom den knappt tar upp något utrymme och väger väldigt lite. Clip 3 är ur det avseendet ännu bättre eftersom den är ultraportabel och har en karbinhake som gör att du enkelt kan hänga upp den. Clip 3 har dessutom dubbelt så långt batteritid (10 h), men är förstås ett par hundralappar dyrare. I skrivande stund får du betala cirka 600 kronor för Clip 3, jämfört med Go 2 som ligger på cirka 350 kronor.

En annan viktig aspekt är hur vattentät högtalaren är. Många av JBL:s högtalare har IPX7-klassning vilket innebär att de kan hantera en meter djupt vatten i upp till 30 minuter utan att ta skada. Ska du ha med dig högtalaren till stranden eller poolpartyt är detta förstås en stor fördel.

Batteritiden är också intressant, speciellt om du reser mycket. Här blir det intressant att jämföra JBL Flip med JBL Charge. Medan Charge 3 och uppföljaren Charge 4 har en något större storlek än JBL Flip 3 och JBL Flip 4, så har de också nästan dubbelt så lång batteritid. Det är den största skillnaden på dessa två produkterserier. Ljudet i Chargeserien har också något mer kraft. Dock är alla dessa högtalare betydligt större än Clip 3 och Go 2 och därmed lite sämre ur synpunkten bärbart, dock inte så stora att de är jobbiga att ta med - förutsatt att du inte ska ut på långpromenader med tung packning.

JBL Flip 3 eller Flip 4 – vilken passar dig?

Det är väldigt lätt att bli förvirrad av JBL Flip 4 och föregångaren Flip 3. De ser nämligen väldigt lika ut, och dessutom kan de vid en snabb anblick tyckas erbjuda samma funktionalitet. Prisskillnaden är dessutom sällan större än några hundralappar, och att man tvekar kring att välja den senaste modellen – speciellt när det inte syns att den är nyare – är således helt rimligt. Men det finns faktiskt skillnader som kan få stor betydelse, om man bara tittar lite närmare.

Flip 4 tål mer vatten

Det handlar framför allt om tåligheten. Flip 3 är förvisso både damm- och vattentålig, vilket gör att den kan användas utomhus, till och med vid ett kraftigt regn. Den går även att spola av under kranen om den skulle bli smutsig. Men skulle man tappa den i sjön, havet eller poolen blir det tuffare för Flip 3, medan Flip 4 klarar den saken galant. Så om du vet med dig att du kommer att använda högtalaren i miljöer som kännetecknas av mycket vatten, så kan Flip 4 vara ett säkrare val.

Längre batteritid

En annan avgörande skillnad mellan de två högtalarna är att Flip 3 har en batteritid på 10 timmar. Det räcker förvisso för de flesta behov, men Flip 4 klarar med sina 12 timmars batteritid trots allt två timmar mer, något som kan komma till nytta om man till exempel befinner sig ute i skog och mark där laddningsmöjligheterna är få.

Fler högtalare kan kopplas samman

Den sista stora skillnaden mellan Flip 3 och Flip 4 är att den senare kan användas för att koppla samman flera högtalare och på så vis skapa ett mer kraftfullt ljud. Den möjligheten finns överhuvudtaget inte på Flip 3, som bara kan agera ensam.

Om vattentåligheten eller möjligheten att koppla samman flera högtalare är avgörande så är Flip 4 således det givna valet. Flip 4 är även aningen mer långsmal än Flip 3, vilket kan tilltala rent estetiskt. Dessutom bjuder den på en gnutta mer djupbas än föregångaren. Två timmars extra speltid är förstås också trevligt. Om det är värt mellanskillnaden kan bara du själv avgöra.

Nästan alla JBL:s högtalare kan kopplas samman med varandra Bildtext: Centralt på den här bilden ser du timglasikonen som används när du ska koppla samman flera JBL-högtalare med varandra.

Så parkopplar du JBL:s högtalare till varandra

Visste du att många av JBL:s högtalare kan kopplas samman och spela upp ljud från samma ljudkälla simultant. På så vis kan du antingen förstärka ljudet genom att addera flera högtalare i samma rum, eller spela upp samma låt i flera rum samtidigt. Tekniken kallas för JBL Connect+.

På varje enhet finns en ikon som ser ut som ett timglas med ett plustecken i hörnet, det är denna som används för att parkoppla JBL-högtalarna till varandra. Det krävs dock att en av högtalarna är uppkopplad mot din musikkälla för att det ska kunna spelas upp något ljud.

  1. Börja med att koppla en av högtalarna till din mobiltelefon genom att trycka på bluetooth-ikonen på ena högtalaren och sedan slå på bluetooth i mobiltelefonens inställningar.
  2. Högtalarens namn kommer att dyka upp i listan över tillgängliga enheter.
  3. Klicka på den för att koppla samman dem.

Det spelar ingen roll om du använder Iphone eller Android, tillvägagångssättet är detsamma för bägge dessa mobila operativsystem.

Med ena högtalaren uppkopplad mot en mobiltelefon är det dags att parkoppla de andra högtalarna till den förstnämnda. Nedan finner du en detaljerad beskrivning över hur du sammankopplar högtalare av modellen JBL Flip med varandra. Men metoden som beskrivs är densamma för alla JBL-högtalare med stöd för Connect+. Det innebär att du kan parkoppla en JBL Flip 3 med en JBL Charge 3, likväl som du kan sammankoppla dem med JBL Flip 4 eller JBL Xtreme 2.

Hur många JBL-högtalare kan du parkoppla samtidigt? Enligt JBL kan du sammankoppla upp till 100 kompatibla modeller.

Så parkopplar du JBL Flip 4 till fler högtalare:

  1. Börja med att ladda ner JBL-appen till din telefon, och starta de enheter du vill koppla samman.
  2. I appen kopplar du samman JBL Flip 4 med din telefon via bluetooth genom att följa instruktionerna i mobilen.
  3. Nu när du har en musikkälla kopplad till högtalaren är det dags att koppla samman denna högtalare med de andra högtalarna. På baksidan av JBL Flip 4 - mellan strömknappen och flärpen som täcker för alla portar - finns en knapp som ser ut som ett timglas med ett plustecken. Tryck på den.
  4. Leta upp samma slags knapp på den andra högtalaren och tryck på den även där. De kommer nu att parkoppla till varandra.

In- och utgångar på JBL:s ena högtalare

Så laddar du JBL högtalare

När du köper en JBL-högtalare är det inte alltid som det medföljer en USB-väggladdare - ibland är det bara en micro-USB-kabel med i paketet. Du kan då antingen köpa till en USB-väggladdare för att kunna ladda i ett vanligt vägguttag, eller så laddar du exempelvis via datorns USB-port.

Nedan finner du en mer detaljerad beskrivning för hur man laddar två olika typer av JBL-högtalare, men principen är densamma för alla.

Ladda JBL Flip 4 eller äldre JBL Flip-modeller:

För att ladda JBL Flip 4 kopplar du in den medföljande micro-USB-kabeln i högtalaren och en strömkälla. Micro-USB-änden kopplar du in i högtalaren genom att öppna fliken som döljer alla kontakter och stoppa in kabeländen i det matchande hålet. USB-änden kopplar du till en strömkälla, exempelvis till USB-porten på din dator. Du kan även köpa till en USB-väggladdare för att kunna ladda direkt i ett vägguttag.

Du kan ladda ner manualen till JBL Flip 4 här

Ladda JBL Go och JBL Go 2:

Om LED-lampan på JBL Go blinkar rött, eller lyser med fast rött sken, innebär det att du har dåligt med batteri och att det är dags att ladda högtalaren. Du laddar genom att koppla in den medföljande micro-USB-kabeln till den matchande porten på JBL Go och USB-änden av kabeln till en strömkälla - exempelvis en USB-port på datorn eller en USB-väggladdare som i sin tur ansluts till ett vägguttag.

Du kan ladda ner manualen till JBL Go här

Du kan ladda ner en manual till uppföljaren JBL Go 2 här

JBL säljer även hörlurar

Företaget säljer även en rad hörlurstyper. Exempelvis trådlösa hörlurar som kommer med powerbank-etui. Det innebär att du laddar flera av JBL:s hörlurar genom att kort och gott placera dem i det medföljande fodralet. I snitt brukar det räcka till omkring fyra laddningar, därefter måste du koppla fodralet till en strömkälla via USB-kabel för att ladda upp det inbyggda batteriet igen.

JBL har även sporthörlurar i utbudet, exempelvis de helt tåliga JBL Free. Dessa tål vatten och det gör därmed inget om du svettas när du använder dem.

Bland on ear-produkterna återfinns både vanliga on ear-hörlurar och brusreducerande hörlurar som stänger ute miljöljud. Bland de brusreducerande finns exempelvis JBL E65BTNC som ett prisvärt alternativ.

Läs mer

Vilken JBL högtalare är bäst? Vi har gjort en recension på JBL Charge 3 och även på flera andra bluetoothhögtalare. Läs PriceRunners stora test av trådlösa högtalare. Där testar vi högtalarna var för sig men även i jämförelse med varandra.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem