1. Start
  2. Guider

Uppdaterad  

Allt du behöver veta om JBL-högtalare

Elina Blom

Här hittar du den ultimata guiden till JBL:s högtalare. Vilka modeller finns det? Vad skiljer dem åt? Hur parkopplar man exempelvis en JBL Charge 3 till en JBL Flip 5? Hur laddar man JBL Go? Vi går igenom frågorna du söker svar på.

Allt du behöver veta om JBL högtalare

JBL är en välrenommerad högtalartillverkare. I grunden är det ett amerikanskt företag som bildades 1946, men högtalarna säljs idag över hela världen.

Förkortningen JBL står för James Bullough Lansing och är namnet på den som startade företaget. Ägare numera är sydkoreanska Harman International Industries, som i sin tur är en del av Samsung.

Vad har JBL för utbud?

JBL är kända för sina ljudprodukter. I utbudet hittar du allt från vanliga hörlurar och högtalare till vattentäta ljudprodukter och smarta högtalare med inbyggda röstassistenter. Det senare innebär att du kan ställa frågor till högtalaren och få svar på dessa eller ge den kommandon, exempelvis fråga vilket väder det är idag eller be den att spela upp en särskild låt. Den här typen av funktionalitet hittar du i produktserien JBL Link.

JBL säljer som sagt högtalare i alla storlekar och former. Mest välkända i skrivande stund är de bärbara högtalarna i de vattentäta produktserierna Charge och Flip. Men JBL har även serien Xtreme, de lite mindre högtalarna i Go- och Clipserien samt ett antal specialhögtalare som spelar upp fräcka ljuseffekter när du använder dem.

Ljudkvaliteten sinsemellan korrelerar mycket med priset och storleken på högtalarna. Det är svårare att skapa bra ljud i små – och framför allt platta – enheter. Därför får du betydligt mer kräm (och ljudkvalitet) ur en JBL Xtreme 2 än en JBL Go.

Vilken modell du väljer beror dock inte bara på ljudkvalitet. Du bör även väga in andra aspekter, såsom hur bärbar du vill att den ska vara. JBL Go är exempelvis bra för den som reser mycket eftersom den knappt tar upp något utrymme och väger väldigt lite.

Clip 3 är ur det avseendet ännu bättre eftersom den är ultraportabel och har en karbinhake som gör att du enkelt kan hänga upp den. Clip 3 har dessutom dubbelt så långt batteritid (10 h), men är förstås ett par hundralappar dyrare.

JBL Flip 4 bluetoothhögtalare

En annan viktig aspekt är hur vattentät högtalaren är. Många av JBL:s högtalare har IPX7-klassning vilket innebär att de kan hantera en meter djupt vatten i upp till 30 minuter utan att ta skada. Ska du ha med dig högtalaren till stranden eller poolpartyt är detta förstås en stor fördel.

Batteritiden är också intressant, speciellt om du reser mycket. Här blir det intressant att jämföra JBL Flip med JBL Charge. Medan Charge 3 och uppföljaren Charge 4 har en något större storlek än JBL Flip 3 och JBL Flip 4, så har de också nästan dubbelt så lång batteritid. Det är den största skillnaden på dessa två produkterserier.

Ljudet i Chargeserien har också något mer kraft. Dock är alla dessa högtalare betydligt större än Clip 3 och Go 2 och därmed lite sämre ur synpunkten bärbart, dock inte så stora att de är jobbiga att ta med – förutsatt att du inte ska ut på långpromenader med tung packning.

Här kan du läsa vårt högtalartest, där vi bland annat recenserat flera JBL-modeller.

Partybox och ljudlimpa

Under hösten 2019 kompletterade JBL sitt utbud av högtalare med några nya modeller. En av dem är en uppkopplad ljudlimpa som går under namnet JBL Soundbar. Den har stöd för AI-assistenten Google Assistant och är även rustad med operativsystemet Android TV.

Ljudlimpan bjuder på ett mycket spänstigt ljud med snärtig bas och har en tämligen slimmad design med sober finish i grått och svart. För den som har en mindre smart tv-apparat så är förstås Android TV ett extra välkommet tillskott, med sitt utbud av appar och tjänster.

JBL har även släppt en rejäl högtalarpjäs för den som vill ordna fest. Produkten heter Partybox 1000 och utöver att det är en högtalare som levererar ett massivt ljud så har den även försetts med ljuseffekter. Hela diskostämningen är med andra ord ordnad med en och samma produkt.

Ljusshowen kan styras med hjälp av det tillhörande LED-rustade armbandet DJ Party Band. Det går att para högtalaren med ännu en högtalare både trådlöst samt med kabel (RCA). En kul detalj är att man även har försett högtalaren med en ingång för mikrofon eller något instrument. Musikuppspelning kan ske via både bluetooth eller via 3,5-millimetersingång och uteffekten ligger på hela 1 100 watt.

Välja mellan högtalarna från JBL

Nedan går vi igenom vad som skiljer de olika högtalarna åt i respektive produktserie.

JBL Flip 4, 5 eller 6 – vilken passar dig?

Flip 6 är det senaste tillskottet, och den här gången bjuds vi på mängder av nyheter. Separata diskantskrikor och omarbetad ljudteknik gör att ljudbilden blir både klarare och mer kraftfull. JBL har även bumpat upp IP-klassningen från IPX7 till IP67, vilket innebär att den utöver att vara vattentät på samma nivå som Flip 5 också är dammtät.

En annan viktig nyhet är att Flip 6 har uppgraderats till Bluetooth 5.1 (Flip 5 har Bluetooth 4.2). Flip 6 finns även i en mängd nya färger.

Det råder inget tvivel om att Flip 6 är den bästa av de tre enheterna, och med tanke på de förbättringar som skett så är den också det bästa köpet.

Flip 6

Steget från Flip 4 till Flip 5 kan däremot te sig mer diffust - i alla fall vid en första snabb anblick. Men det finns förstås skillnader, även om det krävs lite närmare research innan de uppenbarar sig.

En av de viktigaste bitarna när det handlar om högtalare i största allmänhet är förstås ljudkvaliteten, och där äger Flip 5 rätt rejält jämfört med Flip 4. Utöver mer bastryck så presterar den även högre volym och en långt mer detaljerad ljudbild rakt över hela frekvensspektrat.

Men det är i princip också den enda fördelen med Flip 5 jämfört med Flip 4 (om än en mycket stor och tungt vägande fördel). Laddningstiden är något snabbare för Flip 5, som även har begåvats med ett marginellt större batteri, men i övrigt är det mesta sig likt.

På minuskontot noterar vi att Flip 5 saknar en klassisk 3,5-millimeters AUX-ingång vilket förstås kan vara en så kallad deal breaker för många användare som gillar att koppla in ljudkällan med sladd snarare än att köra bluetooth. En annan tråkig detalj är att Flip 5 likt Flip 4 förvisso kan kopplas samman med flera högtalare, men då enbart med högtalare i JBL:s Party Boost-serie.

Vad gäller vattentåligheten ligger den på par med Flip 4.

För att göra valet snäppet ännu mer svårt, så har de båda högtalarmodellerna dessutom samma pris.

Om ljudet är överordnat allt annat, om du inte behöver en AUX-ingång och om du inte vill kunna koppla samman din Flip 5 med annat än Party Boost-högtalare så är valet givet. I annat fall ska du nog titta lite närmare på Flip 4.

Föregångaren Flip 3: Jämfört med föregångaren Flip 3 kan både Flip 4 och Flip 5 kopplas ihop med fler enheter. Flip 3 kan bara spela upp musik ensam.

JBL Flip 6

JBL Flip 6 – Utmärkt högtalare för stranden

Medan Charge och Xtreme är de lite större modellerna - som i och för sig är bärbara men som samtidigt kanske inte är förstahandsvalet för handväskan - så är JBL Flip 6 däremot utmärkt att bära med sig. Den kan till exempel hängas på ryggsäcken eller packas ner i picknickkorgen. För dig som är viktjagare finns det ännu mindre och mer lämpliga alternativ. Men du som bara ska till stranden eller ut på picknick har en riktigt bra vän i Flip 6. Den är vattentålig, har bra ljudkvalitet med rejäl stuns och 12 timmar battteritid.

Pris från: 990 kr
Jämför alla priser

Charge 3, Charge 4 och Charge 5

Du får onekligen kämpa för att hitta några större skillnader på Charge 4 och Charge 3. Det är famför allt på ljudsidan som det har hänt saker, och mest av allt i toppen av frekvensspektrat.

Charge 3 låter förvisso väldigt bra, men man kan ha synpunkter på definitionen i diskanten. Stundtals kan man få uppfattningen att basen kväver de högre frekvenserna. Det problemet har JBL eliminerat med nya Charge 4, som överlag erbjuder ett lite snyggare ljud. Dock utan att tappa sin förmåga att dundra på och producera bas om det skulle behövas.

Rent designmässigt har det i princip inte hänt någonting sedan senast det begav sig och funktionellt så hittar vi inga skillnader alls. Prismässigt är handlar det bara om hundralappar, och vi får nog hävda att ett den betydligt mer balanserade ljudupplevelse som Charge 4 levererar är värd en extra ”Bergman”, för det är ungefär vad det handlar om.

Med Charge 5 har det hänt desto mer. Batterikapaciteten är förvisso densamma som på Charge 4 (20 timmar), men du får ett bättre ljud. Ett nytt och mer kraftfullt baselement har sällskap av en omarbetad diskantrika som ger finare definition. Här finns även dedikerad förstärkning av både basen och diskanten, vilket är ytterligare en fördel. Att man uppgraderat Bluetooth från 4.2 till 5.1 borgar även för en mer stabil uppkoppling.

Med tanke på att prisskillnaden mellan Charge 4 och Charge 5 inte är särskilt stor så är Charge 5 det klart bästa valet.

JBL Xtreme 2 och Xtreme 3

De lite större högtalarna i Xtreme-serien ger en boomboxupplevelse (eller bergsprängare, som konceptet kommit att kallas i Sverige). Här snackar vi om hårdvara som levererar riktigt högt och kraftfullt ljud med mycket bas.

Xtreme 3 är förstås det senaste tillskottet i serien, och den kanske viktigaste förändringen i sammanhanget är att Xtreme 3 har begåvats med en uteffekt på 100 watt, vilket innebär en väsentlig skillnad i ljudstyrka jämfört med Xtreme 2 som ligger på 80 watt. Båda högtalarmodellerna har stöd för Google Assistant och Amazon Alexa.

När det handlar om bluetooth så har Xtreme 3 en klar fördel gentemot Xtreme 2, då den är utrustad med Bluetooth 5.1. Xtreme 2 har Bluetooth 4.2, som inte är att betrakta som en direkt dålig standard, dock något mindre tillförlitlig och stabil.

Xtreme 3 låter mer och bjuder på modernare teknik, men med tanke på att Xtreme 2 har sjunkit rätt rejält i pris, så kan den definitivt vara värd att titta närmare på. Har du verkligen behov av 100 watt? Det kan bara du avgöra, men att Xtreme 2 är mer prisvärd just nu råder det inget tvivel om.

JBL Link Portable

JBL Link Portable ingår i JBL:s lite mer nischade Linksegment med AI-högtalare. Vi snackar enheter i stil med Google Home, fast portabla och vattentäta. Tanken är primärt att man ska ha dem i hemmet, men de går att ta med om man vill.

Link Portable är snäppet större än Amazons Echo Plus. Om det inte säger dig någonting så kan vi berätta att det innebär att den väger 735 gram och ryms i en mindre väska utan problem. Link Portable är vattentät på ned till en meters djup i upp till 30 minuter och batteritiden ligger på åtta timmar.

Med tanke på det kompakta formatet och högtalarens aningen blygsamma framtoning så bjuder den på ett eminent ljud, och det här kan definitivt vara något för den som letar efter en portable AI-högtalare med stöd för Google Assistant.

JBL Go 2 och Go 3

JBL:s minstingar när det handlar om bluetooth-högtalare är ingenting man rycker fram när det vankas fest. Det handlar om mycket små enheter som inte ger någon direkt basupplevelse att tala om.

JBL Go 3 är den senaste högtalaren i serien, och den har fått en ny och lite rundare design, men har också blivit både tjockare och tyngre än föregångaren Go 2.

Go 3 är till skillnad från Go 2 inte bara vattentålig utan också dammtålig, och precis som när det handlar om andra nya JBL-högtalare så är den uppgraderad från Bluetooth 4.2 till Bluetooth 5.1.

Ljudkvalitén är inte nämnvärt bättre än på Go 2, och möjligen kan den äldre högtalaren vara mer intressant för många, då den har en 3,5-millmetersingång, något som Go 3 saknar.

Så parkopplar du JBL:s högtalare till varandra

Visste du att många av JBL:s högtalare kan kopplas samman och spela upp ljud från samma ljudkälla simultant. På så vis kan du antingen förstärka ljudet genom att addera flera högtalare i samma rum, eller spela upp samma låt i flera rum samtidigt. Äldre högtalare från JBL är utrustade med en standard kallad Connect+ medan nyare enheter som JBL Flip 5, Pulse 4 och Xtreme 3 har en lösning som kallas för Partyboost.

Det är viktigt att poängtera att högtalare med Connect+ och Partyboost inte kan kopplas samman, något som kan kännas trist för den som investerat i flera JBL-högtalare och vill kunna koppla ihop dem med nya.

Fördelen med att JBL utvecklat en ny standard är att den är betydligt bättre. Med Partyboost fördubblas Bluetoothräckvidden, och dessutom störst inte signalen ut av diverse objekt som när det handlar om Connect+.

JBL har uppgivit att man inte kommer att rulla ut någon uppdatering som gör de äldre högtalarna kompatibla med de nya. Kopplingsförfarandet är detsamma som tidigare.

JBL bluetoothhögtalare Bildtext: Centralt på den här bilden ser du timglasikonen som används när du ska koppla samman flera JBL-högtalare med varandra.

På varje enhet finns en ikon som ser ut som ett timglas med ett plustecken i hörnet, det är denna som används för att parkoppla JBL-högtalarna till varandra. Det krävs dock att en av högtalarna är uppkopplad mot din musikkälla för att det ska kunna spelas upp något ljud.

Börja därför med att koppla en av högtalarna till din mobiltelefon genom att trycka på bluetooth-ikonen på ena högtalaren och sedan slå på bluetooth i mobiltelefonens inställningar. Högtalarens namn kommer att dyka upp i listan över tillgängliga enheter. Klicka på den för att koppla samman dem. Det spelar ingen roll om du använder Iphone eller Android, tillvägagångssättet är detsamma för bägge dessa mobila operativsystem.

Med ena högtalaren uppkopplad mot en mobiltelefon är det dags att parkoppla de andra högtalarna till den förstnämnda. Nedan finner du en detaljerad beskrivning över hur du sammankopplar högtalare av modellen JBL Flip med varandra. Men metoden som beskrivs är densamma för alla JBL-högtalare med stöd för Connect+.

Hur många JBL-högtalare kan du parkoppla samtidigt? Enligt JBL kan du sammankoppla upp till 100 kompatibla modeller.

Så parkopplar du JBL Flip 5 eller Flip 4 till fler högtalare:

Börja med att ladda ner JBL-appen till din telefon, och starta de enheter du vill koppla samman. I appen kopplar du samman JBL Flip 5 eller JBL Flip 4 med din telefon via bluetooth genom att följa instruktionerna i mobilen. Nu när du har en musikkälla kopplad till högtalaren är det dags att koppla samman denna högtalare med de andra högtalarna. På baksidan av JBL Flip 4 – mellan strömknappen och flärpen som täcker för alla portar – finns en knapp som ser ut som ett timglas med ett plustecken. Tryck på den. Leta upp samma slags knapp på den andra högtalaren och tryck på den även där. De kommer nu att parkoppla till varandra.

Koppla jbl hogtalare

Ladda dina JBL-högtalare

Hur laddar du de olika högtalarna från JBL?

Ladda JBL Go och JBL Go 2:

Om LED-lampan på JBL Go blinkar rött, eller lyser med fast rött sken, innebär det att du har dåligt med batteri och att det är dags att ladda högtalaren. Du laddar genom att koppla in den medföljande micro-USB-kabeln till den matchande porten på JBL Go och USB-änden av kabeln till en strömkälla – exempelvis en USB-port på datorn eller en USB-väggladdare som i sin tur ansluts till ett vägguttag.

På denna länken finner du manualen till JBL Go PDF

Här hittar du manualen till uppföljaren JBL Go 2 PDF

Ladda JBL Flip 5 eller äldre JBL Flip-modeller:

För att ladda din Flip kopplar du in den medföljande micro-USB-kabeln i högtalaren och en strömkälla. Micro-USB-änden kopplar du in i högtalaren genom att öppna fliken som döljer alla kontakter och stoppa in kabeländen i det matchande hålet. USB-änden kopplar du till en strömkälla, exempelvis till USB-porten på din dator. Du kan även köpa till en USB-väggladdare för att kunna ladda direkt i ett vägguttag.

Här hittar du manualen till JBL Flip 4 PDF

Läs mer

Vilken JBL-högtalare är bäst? Vi har gjort en recension på JBL Charge 3 och även på flera andra bluetooth-högtalare. Läs PriceRunners stora test av trådlösa högtalare. Där testar vi högtalarna var för sig men även i jämförelse med varandra.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss