1. Start
 2. Guider

Uppdaterad  

Allt om Fjällräven Kånken – och 7 tips på hur du bäst tar hand om din ryggsäck

PriceRunner

När den första Kånken släpptes 1978 för att rädda barnryggar, hade Fjällräven inte i sin vildaste fantasi kunnat föreställa sig vilken succé denna ryggsäck skulle komma att bli. Över 40 år senare är Kånken nära nog ikonisk och syns på allt från barnryggar på Mulleturen till hipsters i Tribecca.

Allt om Fjällräven Kånken – och 7 tips på hur du bäst tar hand om din ryggsäck

Historien bakom Fjällräven Kånken

Året var 1978 och ryggproblem bland barn hade blivit allt vanligare. Det skrevs mycket om ryggproblematiken hos unga i media samtidigt som man konstaterade att många använde axelremsväskor till skolan. Folk drog snabbt slutsatsen att det kunde vara dessa väskor som var boven i dramat. Med all vikt på bara en axel belastades ryggen snett, vilket var en trolig förklaring till att ryggproblemen kröp allt längre ned i åldrarna.

Fjällrävens Åke Nordin bestämde sig för att utveckla en lätt, slitstark och enkel ryggsäck i en storlek som skulle rymma skoldagens alla förnödenheter. Den skulle också avlasta ryggen på ett jämnt sätt och därmed erbjuda ett alternativ till alla de skolväskor som gav barn och unga ont i ryggen.

Kånken ryggsäck föddes! Med både sittunderlag, plats för termos och två A4-pärmar blev Kånken snabbt en riktigt försäljningssuccé. Redan under 1979 såldes det 30.000 Kånken-ryggsäckar och än idag går modellen åt som smör i solsken. Nu är det inte bara svenska skolbarn som låter denna väska vila på sina axlar, Kånken har erövrat hela världen.

kanken1

Världens mest sålda ryggsäck

Fjällräven och därmed också Kånken har sin hemstad i Örnsköldsvik. Även om Kånken till en början hånfullt kallades för ”kommunistpuckel” och associerades med 70-talets starka vänsterrörelse, är ryggsäcken numera vida älskad. 2018 utsågs Kånken till vinnare av Guldknappen Accessoar och lanserade samma år ett samarbete med Acne Studios.

Kånken har fått sitt namn från ordet kånka: att bära. Med sin klassiska design som sett likadan ut i över fyrtio år, finns det ingen ryggsäck som man känner igen lika snabb då den dyker upp i flödet på instagram. Oavsett om det är den klassiska ursprungsmodellen eller någon av de andra varianterna (det finns till exempel mindre modeller som passar barn, och större modeller som passar datorer), är igenkänningen omedelbar.

Kånken är i huvudsak tillverkad av en syntetfiber som heter Vinylon F. Detta är ett väldigt slitstarkt och tåligt material och är anledningen till att Kånken håller genom både skog och storstad. När Vinylon-fibrer blir fuktiga sväller de och gör väven tätare. Detta gör att materialet står emot regnskurar och kan bjuda på många vattentäta turer i naturen utan att behöva vare sig impregnering eller vax.

kanken6

Olika modeller för olika behov

I takt med att Kånken vuxit i popularitet, har utbudet av modeller utökats. Beroende på om du har siktet inställt på att ha ryggan som skolväska, datorväska eller för att bära med en termos på skogsturen, kan du välja en modell som kommer funka bra för dina förutsättningar. Och oavsett vilken du till slut bestämmer dig för, kommer du alltid få en klassisk Kånkendesign.

 • Kånken – Originalmodellen, eller classic som den ofta kallas, rymmer 16 liter och har tunna axelremmar som går att justera. Med nära 40 olika färger att välja, finns det en färg för alla smaker.

 • Kånken Mini – Klassiska Kånken i mindre format och perfekt för småbarn.

 • Kånken 13, 15 och 17 tum – Datorväskor med en vadderad ficka som skyddar din laptop mot stötar och vadderade axelremmar som avlastar axlarna lite extra.

 • Re-Kånken – Specialversion av Kånken gjord av en enda tråd från återvunna plastflaskor istället för det klassiska materialet Vinylon F.

 • Kånken no 2 – Den klassiska väskan tillverkad i det stryktåliga materialet G-1000 HeavyDuty med handtag och detaljer i läder

 • Kånken no 2 Laptop – Samma material som no 2, men med ett vadderat fack för datorn och stoppade axelremmar för extra komfort.

 • Kånken Tarpaulin A/F – I samarbete med Acne Studios har denna modell tagits fram. Har samma slitstarka material som Kånken no 2 samt en bottenpanel i tjock presenning. Tarapaulin är tänkt att fungera även som datorryggsäck med vadderad datorficka samt breda och vadderade axelremmar.

 • Kånken Messenger A/F – Kånken i extra litet format. Med bara en axelrem är Messenger tänkt att bäras över ena axeln som en handväska.

Fjällräven har även tillverkat andra ryggsäcksmodeller av samma material som Kånken. Ett sådant exempel är den populära ryggsäcken Fjällräven Kajka.

kanken2

3 olika varianter av Kånken

Ta hand om din Kånken

Även om Kånken-ryggsäckarna redan från början är slitstarka och tåliga, håller de så klart ännu längre om man tar hand om dem på rätt sätt.

 1. Håll Kånken borta från tvättmaskinen. Den kommer visserligen inte ramla sönder om du kastar in den i maskinen, men den kommer tappa formen. Kånken ska tvättas för hand. Läs vår guide om hur man bäst tvättar Fjällräven Kånken.

 2. Om din ryggsäck blivit blöt, häng den att lufttorka på ett ställe som är skyddat från direkt solljus.

 3. Packa inte Kånken för full, då kommer den tappa formen. Behöver du packa tyngre än några kilo, köp en av de större modellerna.

 4. Kånken kommer i regnbågens alla färger, vilket medför en risk att de färgar av sig på dina kläder. Fjällräven rekommenderar att man sköljer sin ryggsäck i ljummet vatten och låter den torka innan man använder den första gången.

 5. Om du har tänkt att använda Kånken som datorryggsäck – köp en av modellerna som är konstruerade för det. Att bära runt på en laptop i en vanlig Kånken kommer innebära för hög belastning på både axelremmar och dragkedja.

 6. Håll din Kånken borta från direkt solljus. Solen kan bleka den härliga färgen du har valt på din väska.

 7. Om dragkedjan har fastnat, testa att använda lite ofärgat läppbalsam för att smörja den. Om du drar hårt i en dragkedja som sitter fast är risken stor att den går sönder, så var försiktig.

Se upp för piratkopior

Kånken är inte den billigaste ryggsäcken att köpa. Priset ligger ganska stadigt året runt, även om man ibland kan ha tur på det stora reorna och spara någon hundralapp. Om man hittar en Kånken på nätet eller i butik som är mycket billigare än vad de brukar vara, är det dags att dra öronen åt sig. Eftersom Kånken är en populär väska har det tyvärr blivit vanligt med piratkopior. Ibland är det svårt att veta vad som är äkta vara, men en god tumregel är alltid att om priset verkar vara för bra för att vara sant, så är det oftast det.

Om du är osäker på vart du ska köpa en Kånken för att vara säker på att inte komma hem med en fejk, så kan du på Fjällrävens hemsida ta reda på vilka som är auktoriserade återförsäljare. Friluftsbutiker på nätet som exempelvis Outnorth säljer Kånken. Vill du hellre klämma på väskorna och jämföra färgerna live innan du köper, kan ett besök hos Naturkompaniet eller Team Sportia vara något för dig.

kanken4

Utrusta din Kånken med tillbehör

Kånken Essentials heter Fjällrävens kollektion med accessoarer som är framtagna för att göra din ryggsäck ännu mer användbar. Kanske har du redan en klassisk Kånken som du gärna vill bära din laptop i – då är Essentials något för dig. Bland tillbehören hittar man bland annat:

 • Kånken Laptop Case – fodral till din bärbara dator.

 • Kånken Photo Insert – förvandlar ryggan till en stadig kameraväska.

 • Kånken Mini Cooler – en liten kylväska som passar till Kånken Mini eller på sidan i en vanlig Kånken.

 • Kånken Shoulder Pads – om man tycker de smala axelremmarna är obekväma, är dessa shoulder pads lösningen. Bredare och vadderade axelremmar snabbt och enkelt med hjälp av kardborreband och knäppknappar.

 • Kånken Chest Strap – så ryggsäcken sitter bättre på små barn, utan att axelremmarna kan glida av axlarna.

Accessoarer till din Kånken

Fjällräven Kånken Photo Insert

Fjällräven Kånken Photo Insert

Förvandla din Kånken till en kameraväska

Jämför alla priser
Fjällräven Ulvö Hip Pack Medium - Black

Fjällräven magväska

Komplettera din Kånken med en praktisk magväska

Om du väljer att köpa en Kånken kan du lita på att du får en hållbar väska som kommer vara lika snygg om tjugo år som den är idag. Tar du hand om din nya ryggsäck, kommer du kunna kånka runt på dina saker i många år framöver.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

 • Bäst i test
 • Rea
 • Guider
 • Om oss