50 produkter
Keramik: Till keramik räknas både stengods och porslin, och den här typen av form är oftast väldigt stadig. Keramikformar värms inte upp så snabbt, men när de väl är upphettade har de bra värmefördelning och håller värmen väldigt bra.
Rostfritt stål: Med en ugnsform i rostfritt stål får du bra värmefördelning i hela formen. Materialet är tåligt och enkelt att rengöra.
Aluminium: Om du söker en lättare ugnsform är aluminium ett bra val. Materialet värmer upp sig väldigt snabbt, och en av dess styrkor är att de flesta aluminiumformar går att använda både i ugn och frys.
Glas: Ugnsformar i glas är ofta det billigaste alternativet, och glas är ett material som är bra på att fördela och hålla värmen i formen. En nackdel är att det är känsligt för temperaturchock, så det är viktigt att du håller koll på hur hög temperatur ugnsformen tål.
Gjutjärn: Om du söker en ugnsform att använda i generationer är gjutjärn rätt väg att gå. Det är ett starkt och hållbart material. Det enda negativa med gjutjärnsformar är att de är tunga och behöver underhållas för att hålla länge.
Hur värmetålig ugnsformen är beror bland annat på vilket material formen är i, men det skiljer sig också mellan olika former i samma material. Därför är det inte säkert att formen tål hög värme bara för att den är gjord i ett värmetåligt material. Se till att läsa formens specifikationer innan du använder höga temperaturer, annars riskerar du att förstöra den.
Det finns några egenskaper som gör hantering och användning av ugnsformar lättare:
Handtag: Att lyfta ur en varm och tung ugnsform blir betydligt säkrare om formen har handtag.
Tål maskindisk: Slipp diska formen för hand genom att välja en diskmaskinstålig ugnsform.
Non-stick: Med en non-stick-beläggning i ugnsformen minimeras mängden mat som fastnar efter tillagning.