• Rea
  • Guider
  • Om oss
  1. Start
  2. Hem & Hushåll
  3. Hem
  4. Inomhusklimat
  5. Luftrenare
  6. Display Luftrenare

Display Luftrenare

Filtrera
  • Inomhusklimat
  • Luftfuktare
  • Luftrenare
  • Avfuktare
  • Luftkvalitetsmätare
  • Filter
  • Luftkonditionering
Typ
Specifikationer
Funktioner
Trådlöst
Elkonsumtion
Mått

100+ produkter

Display Luftrenare Smartmi Air Purifier 2
50+ bevakar

Smartmi Air Purifier 2

5,0

Portabel, Luftrenare, Höjd: 56.3cm, Luftflöde: 380m3/h, Max. Lokalyta: 45m², HEPA-filter, Kolfilter, Dammfilter

2 449 kr
9+butiker
LUFTRENARE

Vanliga frågor

En luftrenare renar luften från luftburna partiklar som allergener, mögel, pollen och rök. Det finns tre olika sorters luftrenare som renar luften på olika sätt:

  • Filterluftrenare: Luften sugs in via maskinens fläktar och renas med hjälp av filter, exempelvis kolfilter eller HEPA-filter.
  • Jonisatorer: Partiklarna i luften binds med hjälp av negativa joner som luftrenaren producerar.
  • UV-ljus: Luften blir ren från mögel och föroreningar tack vare att luftrenaren bildar en fotokatalysprocess.

För dig som till exempel är pollen- eller djurallergiker kan en luftrenare hjälpa till att lindra dina besvär. Det kan dock vara en bra investering oavsett om du är allergiker eller inte. I våra hem får vi in mängder av partiklar från till exempel avgaser, pollen och stoft från vägbanor, men också från andra människor. Vår kropp påverkas när vi andas in dessa partiklar, och de kan förutom att göra oss allergiska även göra oss trötta och sjuka. En luftrenare renar luften i ditt hem, och därmed kan den göra dig både piggare och friskare.

Ungefär 1-4 gånger per år. Det beror helt på hur bra miljön är där du använder sen, samt hur ofta du använder den. En del luftrenare är utrustade med rengöringsbart filter, men förmågan att filtrera bort partiklar blir sämre efter ett tag och då är det bra att byta filter.

Tre tips när du ska köpa luftrenare

Hur stor yta vill du att luftrenaren ska kunna rena? Generellt brukar regeln med att ju större desto dyrare stämma. I produktspecifikationen för luftrenaren brukar det finnas ett CADR-värde som anges i kubikmeter. Antalet kubikmeter ska grovt uppskattat vara tio gånger så många kvadratmeter som ytan du vill rena. Det innebär att om du vill använda luftrenaren i ett rum på 20 kvadratmeter bör produkten ha ett CADR-värde på drygt 200 kubikmeter. 

Som med många elektriska apparater har även luftrenare en tendens att låta en del. Beroende på hur känslig du är för ljud kan det vara bra att ha ljudnivån i åtanke när du ska köpa en luftrenare. Ofta har nämligen de modeller som presterar bäst en ljudnivå på minst 30 decibel. För dig som är extra känslig och ska ha luftrenaren i sovrummet kan det vara smart att köpa en modell med nattläge, där luftrenaren reducerar sin intensitet och låter mindre under natten. 

Filter: Det finns olika sorters filter som passar bra för olika ändamål. Vill du ta bort starka lukter och gaser bör du välja ett filter som innehåller mycket kol, andra filter har elektrostatisk laddning och drar åt sig partiklarna på ett mer effektivt sätt. Du kan oftast byta till det filter du önskar, men det kan vara värt att ha filtret i åtanke när du letar modell.

Sensorer: Luftrenare med sensorer anpassar luftreningen efter de förhållanden som råder. Det kan till exempel vara praktiskt att ha i köket efter matlagning, för att få bort matos och andra partiklar orsakade från matlagningen. 

App: Vissa luftrenare erbjuder appstöd och även styrning via AI-assistenter, som Siri eller Google Assistant. I appen kan du bland annat övervaka kvaliteten på luften, och ofta även ställa in en timer. 

Läs mer om luftrenare och vilken nytta de kan göra för allergiker på Astma- och Allergiförbundets hemsida.

Annons