34 produkter
El – Eldrivna bastuaggregat är i särklass vanligast, och det beror på att det också är mest praktiskt. Det krävs ingen skorsten och inget bränsle, och du har oftast en timer som gör att du kan förvärra bastun innan det är dags att hoppa in.
Vedeldat – Det finns bastuentusiaster som hävdar att inget slår en vedeldad bastu. Det handlar dels om att värmen är skönare, men också om att det är trevligt med själva elden. Men en vedeldad bastu innebär att du måste förse bastuhuset med en skorsten och att du dessutom alltid måste ha ved tillgängligt för att kunna bada.
Det är bastuhusets storlek som är avgörande för vilken kapacitet ditt bastuaggregat bör ha. Använder du ett aggregat med för hög kapacitet så kan du få problem med överhettning. Ett aggregat med för klen kapacitet kan å andra sidan leda till att du inte får upp vare sig värmen eller luftfuktigheten.
En liten bastu med en volym på upp till 2 kubikmeter bör ha ett aggregat med en effekt på 2,2 kW. En bastu med en volym på bortåt 6-7 kubikmeter fungerar bra med ett aggregat på 6 kW. En stor bastu med en volym på 16-20 kubikmeter kräver ett aggregat på runt 16 kW.
En bastu utan ett värmeskydd runt aggregatet är ingen bra idé. Halkar du och ramlar över aggregatet så kan du ådra dig mycket svåra brännskador. Man ser ofta ett slags staket monterat runt bastuaggregat, och de finns att köpa monteringsfärdiga. Av brandsäkerhetsskäl är det även viktigt att montera en skyddsplåt mellan bastuaggregatet och väggen.
Här kan du läsa mer om hur du brandsäkrar din bastu.