37 produkter
Materialet spelar stor roll – du ska såklart välja ett du tycker är fint, men tänk också på att det bör vara lätt att hålla fint.
Såpade och oljade stolar behöver visst underhåll. Olja in dem ett par gånger om året, så håller de sig fina länge. En lackad stol behöver inte skötas på samma sätt.
Rottingstolar har länge varit populära, men det kräver en del skötsel. Rottingen kan nämligen bli torr och spröd – därför bör du spraya den med vatten med jämna mellanrum.
Trä eller plast. Om du har småbarn är det en bra idé att välja ett material som är lätt att torka av, som trä eller plast.
Fundera på hur mycket plats du har runt bordet. En tumregel är att en person behöver ungefär 60 centimeter. Se också till att det finns tillräckligt med plats bakom stolen, så att du kan gå runt den. Runt 30 centimeter brukar vara lagom där. I ett litet hem kan stapelbara stolar vara smidigt, så att du enkelt kan ställa undan dem när de inte används. Stolar utan karmar tar också mindre plats, eftersom de kan skjutas in under bordet.
Det är viktigt att stolen är skön att sitta på, särskilt under långa middagar eller hemmajobb.
En stol med klädsel eller stoppad sits är mjuk och skön att sitta på.
Svikt i ryggen ger stöd när du sitter längre stunder.
Justerbart arm- och ryggstöd rekommenderas, så att du kan ställa in stolen så att den passar just dig.
En höj- och sänkbar sits är bra, eftersom du kan anpassa stolen till bordets höjd.
Karmar ger dig någonstans att luta armarna, och de erbjuder stöd när du sätter och ställer dig.
Om du har ett intresse av att veta hur vi började använda stolar, och stolarnas historia och utveckling kan du läsa mer hos Röhsska museet.