16 produkter
Längdskida
Längdskida
Klassisk stil är den mest populära skidformen i Sverige, och den innebär att du åker skidor i spårade leder genom att kombinera tekniker som stakning, diagonalåkning och även saxning i tuffa uppförsbackar.
Skate är en åkstil som i tekniken påminner mycket om skridskoåkning, eftersom skidåkaren tar sig framåt genom att skjuta skidorna bort från kroppen samtidigt som den skjuter stavarna bakåt. När det gäller skateskidorna är de oftast kortare än klassiska längdskidor, och för att få ner skidans vikt är toppen något nedtagen. Kanterna på skidorna är också skarpare för att underlätta åkningen.
På skidans mittdel hittar vi en upphöjd del som inte har kontakt med marken när åkaren står med jämn vikt på skidorna. Den delen kallas för spann, och är en av de viktigaste faktorerna när du ska köpa skidor.
Spannet på skidorna ska vara anpassade efter din teknik, vikt och hur duktig åkare du är. Ju bättre teknik du har, desto hårdare spann ska dina skidor ha. Det är dock viktigt att du har rätt spann, då för mjukt spann gör att skidorna kommer bromsa dig, medan för hårt spann gör att du måste trampa ned skidan ordentligt för att få fäste – vilket blir ansträngande i längden.
Vill du lära dig mer om spann och hur man mäter det korrekt? Kolla gärna på Sportwin Academy här.
Vilken längd du ska ha på dina skidor beror främst på två faktorer: hur lång du är och hur mycket du väger. Vad som också spelar in är om du ska köpa klassiska längdskidor eller skateskidor.
När det gäller klassiska längdskidor brukar man rekommendera vuxna åkare att välja skidor som är 20-30 centimeter längre än kroppslängden. Junioråkare och barn rekommenderas skidor som är 5-20 centimeter längre än vad de själva är.
Om du däremot ska köpa skateskidor rekommenderar vi ett par skidor som bara är 5-10 centimeter längre än din kroppslängd, medan de yngre bör välja en modell på 0-10 centimeter längre. Kom dock ihåg att dessa rekommendationer är generella, och att åkarens vikt kan spela in i hur långa skidor man bör välja. En lättare åkare rekommenderas ofta kortare skidor, och vice versa.