55 produkter
Sous vide är franskans namn för vakuum, och en sous vide tillagar mat som är vakuumförpackad. Du placerar den vakuumförpackade råvaran i ett vattenbad och ställer in en önskad temperatur som du vill att den ska få. När råvaran har nått den inställda temperaturen stängs maskinen av, och på så vis får du råvaran perfekt tillagad.
Med en sous vide kan du vara säker på att ingredienserna du vill tilllaga kommer att ha precis den temperatu du önskar. Så att du kan få perfekta resultat varje gång.
It depends on several factors, such as your budget and the size you need. There are models that only cost around 50–70£, while other more advanced models can be found for hundreds.
I huvudsak finns det två olika sorters sous vider som var och en har sina förelar och nackdelar:
En sous vide-maskin med inbyggt vattenbad. Fördelen är att den oftast kommer med ett isolerat lock som ger jämnare temperatur och därmed förkortar tillagningstiden. Maskinen är också praktisk om du ska laga mat till många personer. En nackdel är att maskinen kräver större utrymme vid förvaring.
En sous vide-cirkulator fäster du i kanten av en valfri kastrull eller gryta. En fördel med den här modellen är att den ofta är något billigare än en sous vide-maskin, den tar dessutom mycket mindre plats. Cirkulatorer förbrukar dock ofta något mer energi, och du måste även hålla koll så att inte vattennivån dunstar.
Sous vides kommer oftast med ett spann på temperaturer mellan 20-99°C, men det exakta temperaturspannet skiljer sig mellan olika modeller. Beroende på vad du ska tillaga är det viktigt att sous viden går att ställa in på rätt temperatur. Potatis och grönsaker kräver till exempel högre tillagningstemperatur än vad fisk och kött gör.
Innan du gör ditt köp kan det därför vara bra att läsa på om vanliga tillagningstemperaturer för olika livsmedel. Du kan läsa mer på den här guiden om vilka temperaturer du ska tillaga ditt kött i för att det ska bli perfekt.
Med en inbyggd timer i sous viden blir det enklare att hålla koll på tillagningstiden. Att laga mat i en sous vide tar oftast flera timmar, och med en timer slipper du hålla ständig koll på maten. När timern är klar stängs sous viden av automatiskt, vilket gör att risken för överkokt mat minimeras.