100+ produkter
Riskokarens främsta uppgift är förstås att koka perfekt fluffigt ris, men det är en fördel om den också kan laga annan mat. De mer avancerade modellerna kan till exempel koka matvete, bulgur och quinoa, men också ägg, soppa och gröt. Vissa har dessutom en ångfunktion så att du kan tillaga grönsaker och lax. Den modige provar att göra en hel måltid i sin riskokare...
Vi rekommenderar att riskokaren har en non stick-yta, så att riset inte klibbar fast och du slipper stå och gnugga med disksvampen efter middagen. En del riskokare är så smarta att de själva känner när maten är färdiglagad, och växlar då över till varmhållningsfunktionen så att riset inte bränns.
Om du bor ensam eller om ni är två räcker det troligtvis med en liten riskokare. En större kostar nämligen ofta mer, vilket är en onödig utgift om ni sällan lagar mer än två portioner. Är ni en större familj eller om du ofta har middagsgäster är det däremot bättre att köpa en stor. Här är några riktlinjer:
För två portioner räcker en riskokare med plats för 1 liter.
För fyra till fem portioner behöver den rymma cirka 1,8 liter.
För fler portioner bör du satsa på 2 liter och uppåt.
Om du bor litet, till exempel i en studentlägenhet, tipsar vi om att välja en riskokare för mikrovågsugn. Den tar liten plats och du har dessutom spisen (eller kokplattan) fri för annat.