200+ produkter
Moderna köksvågar kommer ofta med olika extrafunktioner. Här är några som är bra att ha:
En tare-funktion, alltså möjligheten att nollställa vågen, gör att du enkelt kan väga flera olika ingredienser i en och samma bunke. Det underlättar också om du vill veta vad något väger utan skålen som det ligger i.
Möjlighet att växla mellan olika viktenheter underlättar om du till exempel utgår från amerikanska recept. Då slipper du räkna om vikten i huvudet.
En våg med tillhörande app till hjälper dig att logga maten och dess näringsvärde.
Vissa vågar kommer också med en skål, och en del av de modellerna kan mäta temperaturen på det du lägger i skålen.
Många vågar kräver batterier. Med en solcellsdriven våg slipper du dem - dessutom är det ett miljövänligt val. Väljer du ändå en batteridriven rekommenderar vi att den har automatisk avstängning, så undviker du att du råkar glömma att stänga av vågen och den står och drar batteri.
En väggfäst köksvåg tar minimalt med plats när den inte används, eftersom du bara fäller upp den när du är klar. Det finns också hopfällbara varianter. Perfekt för det lilla köket, till exempel i kokvrån i studentlägenheten.
Bonustips: Att baka efter recept handlar många gånger om kemi, och när du har köpt din våg hittar du massor av recept här, en sida där alla ingredienser är listade efter vikt snarare än volym för att ge perfekt resultat!
En köksvåg – ibland även kallat hushållsvåg – används för två olika saker: För att ta reda på vad maten man tänkt äta väger, eller för att väga ingredienser vid matlagning eller bakning. En köksvåg är en förhållandevis liten våg som antingen kan vara platt eller försedd med en fast skål.
Ska du mäta en enda sak är förfarandet mycket enkelt: Nollställ vågen och placera det som ska vägas på den. Vill du väga flera saker – till exempel en skål med fil, müsli och bär – och vill veta vad var och en av sakerna väger, så är det enklast att hälla i en ingrediens, notera vikten, nollställa vågen på nytt och hälla i nästa. På så vis kan du fylla på samma kärl och ändå ta reda på vad de olika ingredienserna väger.
Till att börja med så skiljer sig designen åt. Vissa vågar är platta medan andra kommer med en skål upp till. En platt våg är förstås att föredra om man ska placera tallrikar eller skålar på den. Det finns vågar med analoga mätare och vågar med digitala mätare.
Kontrollera maxvikten, så att den matchar dina behov. Har du tänkt väga mat som ska läggas på en tallrik så är det förstås nödvändigt att tallrikens vikt inte överstiger maxvikten. Köper du från en utländsk butik, så bör du kontrollera att vågen har stöd för det metriska systemet. Du har som svensk ingen större glädje eller nytta av att veta hur många ounces din ostskiva väger.
En köksvåg kostar allt mellan 100 och 1 000 kronor, och det är framför allt precisionen och mängden finesser som styr vad prislappen landar på.