35 produkter
Kockkniv: Den mest användbara kniven i köket är definitivt kockkniven. Den kan användas till att hacka, skära och tärna allt från kött och rotfrukter till frukt och grönsaker. Kniven kännetecknas av ett brett blad och är något svängd längs eggen.
Grönsakskniv: Grönsakskniven passar egentligen för alla enklare typer av jobb i köket – och är perfekt för att skära och hacka allt som ska ner i salladen. Kniven har oftast ett högt blad och ett snabbt “avslut” som passar för hackande.
Skalkniv: Den minsta kniven är skalkniven. Storleken passar bra för att dela frukt och grönt, och gör sig perfekt för små råvaror som chili och vitlök. En bra första kniv för barnen.
Brödkniv: Kniven kännetecknas av den tandade eggen som är till för att kniven enkelt ska kunna ta sig genom materialet utan att mosa det. Förutom att skära bröd med brödkniven gör den sig också bra för att skära tomater eller stora frukter och grönsaker som melon och kål.
Filékniv: En filékniv är böjbar och används för att komma åt och kunna skära bort skinnet från exempelvis fisk eller kyckling. Bladet är smalt och flexibelt med spetsig topp, och kan även användas för att putsa köttbitar. Det finns också extra långa filéknivar som används för större fiskar, dessa kallas laxknivar.
Specialknivar: Förutom de mest klassiska knivarna ovan finns det knivar som är till för mer specifika uppgifter. Ostronknivar, urbeningskniv, hackkniv, santokukniv och trancherkniv är några av dessa.
De två vanligaste sorters knivarna är keramiska knivar och stålknivar.
Keramiska knivar är hårdare och lättare än stålknivar. De hållar skärpan längre men går sönder om du tappar dem. Keramiska knivar reagerar inte heller på syrliga ämnen.
Stålknivar är antingen smidda eller stansade. Smidda knivar har ett kilformat blad, mellanlägg och fingerskydd medan stansade knivar är tunnare och rakare. Stål är också det vanligaste materialet och är enkla att underhålla. Tåliga och kan enkelt slipas upp. Håller dock skärpan kortare tid än en keramisk kniv.
Om du vill ha en kniv med riktigt hög kvalitet får du vara beredd på att betala några kronor. Ofta kostar kvalitetsknivar runt 1000 kronor och uppåt. Tänk dock på att om du tar hand om en bra kniv ordentligt kan den vara med dig i upp till 20 år. Hos Kockhuset kan du få kockarnas egna tips om hur man på bästa sätt vårdar sina knivar.