18 produkter
Rostfritt stål klarar höga temperaturer, men tar lite längre tid att bli varmt. Mat fastnar lätt i botten, vilket gör att du behöver använda mer fett vid tillagningen.
Aluminium blir varmt fort. Men det är viktigt att kastrullen har en skyddande beläggning, så att du inte får i dig för höga aluminiumhalter.
Teflon är bra när du lagar fettsnål mat, eftersom det har en non stick-beläggning som gör att maten inte bränns fast. Däremot kan fel redskap förstöra beläggningen, så använd endast trä- eller plastredskap.
Gjutjärn håller sig varmt länge och är ett bra val för långkok. Det har lång livslängd, så om du sköter din kastrull rätt blir den bara finare med åren.
Koppar når snabbt höga temperaturer, så att du fort får en yta på maten. Precis som med teflon är det viktigt att använda redskap som inte repar kastrullen.
Det är skönt att bara kunna ställa in saker i diskmaskinen och trycka på ”on”. Men koppar, gjutjärn, aluminium och teflon bör handdiskas. Diskmaskinen kan nämligen förstöra teflonets beläggning och både koppar och aluminium riskerar att missfärgas. När du diskar gjutjärn utan emalj bör du skippa diskmedlet helt, eftersom det tar bort den feta ytan. Rostfritt stål går däremot bra att diska i maskin.
Här hittar du tips på hur du bäst rengör en bränd kastrull (eller stekpanna).
Ibland står det i recept att du ska ha en tjockbottnad kastrull. En sådan har flera fördelar:
Den håller värmen längre – bra för att spara energi!
Den fördelar värmen jämnt, så att all mat i kastrullen blir lika varm.
Den håller formen, till skillnad från tunnare bottnar som kan bli buckliga.
Om du har induktionshäll måste dina kastruller ha magnetisk botten för att fungera. Ett exempel är en sandwichbotten. Den är gjord i flera lager, varav ett är magnetiskt. Den har även samma fördelar som en tjock botten, eftersom de olika lagren fördelar värmen så att maten inte bränns.