43 produkter
Rostfritt stål: En wokpanna i rostfritt stål är praktisk för den som vill kunna använda alla typer av redskap utan att behöva oroa sig för att förstöra pannan. Materialet är också tacksamt vid rengöring, och fungerar väl för höga temperaturer.
Gjutjärn och kolstål: Om du söker en robust wokpanna som fungerar på alla typer av värmekällor är gjutjärn eller kolstål ett bra val. Materialen ger också jämn värmefördelning vilket gör matlagningen mer effektiv. När det gäller rengöring är särskilt gjutjärnet något känsligare och du bör därför inte använda diskmedel.
Aluminium: För den som söker en billigare wokpanna är modeller gjorda i aluminium ett bra alternativ. Aluminium-modeller är oftast lättare och enkla att hantera, men nackdelen är att materialet inte kan hettas upp till lika höga temperaturer som wokpannor i andra material.
Precis som de flesta typer av pannor görs även wokpannor i olika storlekar. De flesta modeller passar på vanliga spisplattor, eftersom diametern på pannans botten ofta inte skiljer sig så mycket mellan olika modeller. En mindre standardstorlek för wokpannor är 24 cm i diameter, och den storleken passar om du ska laga mat för en till två personer. För fler personer rekommenderar vi att du väljer en modell på minst 28 cm.
På senare tid har det blivit populärt med non-stick-beläggning i pannor. Det innebär att de har en beläggning som gör det svårare att bränna fast det som tillagas, samt att pannorna blir lättare att rengöra. Beläggningen brukar vara gjord i teflon eller genom en keramisk beläggning.
Nackdelen med teflon och annan plast är att pannorna blir känsliga för höga temperaturer vilket gör hållbarheten kortare.
Obelagda wokpannor är ofta gjorda i gjutjärn, och då bildas det “skyddande” skiktet av sig självt. När du använder pannan absorberas olja och andra ämnen till att bli patina, som sedan överförs till du använder pannan nästa gång.
Vill du få inspiration och tips på goda wokrätter? Läs mer här.