Uppdaterad  

Rengöring och underhåll som får utemöblerna att hålla längre

Zara Andrén

Har dina utemöbler dragit åt sig all tänkbar smuts under vintern? Att göra uteplatsen redo för vår och sommar är ofta synonymt med en rejäl städvända, men är också ett perfekt tillfälle att ge dina utemöbler lite extra kärlek, och på så vis få dem att hålla år efter år.

Så gör du rent dina utemöbler

Med rätt produkter och redskap för rengöring går städandet mycket lättare, och nog är det väldigt tillfredsställande att förvandla sina utemöbler från dassigt smutsiga till så gott som nya? Att ge dem lite kärlek inför sommarsäsongen ökar dessutom livslängden.

Tips! Kolla in vårt test av högtryckstvättar och hitta en hjälpreda som gör altanstädandet mycket smidigare.

Trä

Det är många faktorer som potentiellt kan skada dina utemöbler av trä; allt från smuts, pollen och luftföroreningar till sot från grillen. När det är dags för vårstädning räcker det ofta med vatten, milt diskmedel eller såpa, en skvätt ättika och en trasa. För att dina möbler ska hålla sig fina hela säsongen krävs också lite underhåll; du kan till exempel använda en blandning av ljummet vatten och ättika, och sedan torka av med en trasa. För grövre smuts kan du använda fasadtvätt eller tralltvätt. Här gäller det dock att vara försiktig; prova gärna på en mindre yta först för att se att möbeln inte tar skada. Du kan också se vilka rekommendationer som finns från möbeltillverkaren.

Efter rengöring behöver trämöbler också oljas in, särskilt om du använt starkare medel. Du bör olja in dina trämöbler ca 2-3 gånger per år, ibland oftare om de utsätts för mycket sol. Om du har utemöbler i teak är det i regel inte nödvändigt med olja, men däremot påverkas färgen mycket beroende på om de är behandlade eller ej, då de utan olja får en silvergrå lyster. Om dina teakmöbler är svårt smutsade eller om träfibrerna har rest sig kan du använda ett fint sandpapper och slipa lätt på ytan, följt av tvätt. Tänk på att skydda dina möbler även under sommarsäsongen mot till exempel regn. Genom att luta möbler mot väggen undviker du vattensamlingar som kan skada, och du kan även efter regn ta en torr trasa och torka av det värsta.

Aluminium

Utemöbler av aluminium är väldigt tåliga och också tacksamma när det kommer till underhåll. Du kan använda lite såpa eller mild tvål tillsammans med en fuktig trasa för att göra rent, alternativt en blandning av vatten och lite ättika.

Plast

För rengöring av utemöbler i plast kan du använda tvättmedel för båt eller bil, men tänk på att välja en miljövänlig variant. Du kan också polera matta ytor med bilvax eller båtvax. Om dina möbler drabbats av mögel eller alger kan du använda en blandning av 1/4 vinäger och 3/4 vatten och sedan skrubba med en hård borste. Tänk på att rengöra hela möbeln även om det bara är mögel på vissa delar, då det med stor sannolikhet annars sprids. Plastmöbler är tåliga, men för mycket sol gör att materialet bleknar och blir sprött.

Rotting

Utemöbler i rotting kan rengöras genom att lösa upp 2-3 msk tvålflingor i 1 liter varmt vatten. Spraya blandningen på möbeln och låt den tränga in i rottingen innan du torkar bort eventuellt överskott med en fuktig trasa. Om du har syntetisk rotting kan du börja med att borsta av eller dammsuga möblerna, och sedan tvätta med en blandning av ljummet vatten och milt rengöringsmedel, diskmedel eller såpa. Använd inte högtryckstvätt då det kan skada materialet. Missfärgningar kan tas bort genom att strö på bikarbonat, låt verka en stund, och sen borsta bort överflödet.  Tänk också på att rotting kan ta skada av för mycket värme eller placering där luftfuktigheten är låg, till exempel nära en kamin, samt att använda någon typ av skydd emellan för att undvika tryckmärken om du behöver stapla möbler vid förvaring.

Stål

Om du har utemöbler av stål går det bra att torka med varmt vatten och ett milt rengöringsmedel. Torka ordentligt och se till att eventuella kalkrester försvinner. Tänk på att använda en mjuk svamp för att inte skada lacken. Den vanligaste utmaningen med stål är att det bildas rost. Detta kan enkelt tas bort genom att doppa en liten bil aluminiumfolie i vatten och sedan gnugga försiktigt på ytan.

Förbered med skydd inför vintern

När det sedan är dags att för förvaring över vintern är det viktigt att täcka över och skydda dina möbler ordentligt. Ett torrt, svalt förråd med bra ventilation är det bästa, då varmförråd riskerar att vissa träslag torkar sönder. Om du inte har tillgång till förråd är det bäst att använda ett möbelskydd, samt att placera dem så skyddat som möjligt, gärna mot en vägg under tak. Med en dynlåda skyddar du också dina dynor mot fukt och smuts.

Tips! Ta för vana att använda en skruvmejsel för att dra åt skruvarna innan det är dags för vinterförvaring.

Perstorp Ättika 24% 30cl

Perstorp Ättika 24% 30cl

20 kr
Grumme Yellow Soap 5L

Grumme Yellow Soap 5L

199 kr
Sodium Bicarbonate 1800g
Trendande

Sodium Bicarbonate 1800g

109 kr
BIOkleen Facade Wash Eco 2.5L

BIOkleen Facade Wash Eco 2.5L

65 kr
Trolley Wash 5Lc

Trolley Wash 5Lc

169 kr
Cuprinol V Träolja Transparent 4.65L

Cuprinol V Träolja Transparent 4.65L

275 kr
Sharkbite Waterline Cleaner 500ml

Sharkbite Waterline Cleaner 500ml

169 kr

4,0

Sonax Xtreme RichFoam Shampoo 1L

Sonax Xtreme RichFoam Shampoo 1L

133 kr
Turtle Wax Carnauba Car Wax 0.5L

Turtle Wax Carnauba Car Wax 0.5L

139 kr
Turtle Wax Marine Wax 500ml

Turtle Wax Marine Wax 500ml

196 kr
Vileda Wettex Maxi Blue 10-pack c

Vileda Wettex Maxi Blue 10-pack c

145 kr
Scrub Daddy FlexTexture Scrubber Soft Firm

Scrub Daddy FlexTexture Scrubber Soft Firm

28 kr

5,0

Magic Nano Sponge 4pcs c

Magic Nano Sponge 4pcs c

59 kr
Vikan Nail Brush Hard c

Vikan Nail Brush Hard c

60 kr
Vikan Washing Brush (3040) c

Vikan Washing Brush (3040) c

60 kr
vidaXL Cover 45123

vidaXL Cover 45123

637 kr
vidaXL Cover 279127 2 pcs

vidaXL Cover 279127 2 pcs

869 kr
Draper Large Patio Set Cover 278x204x106cm

Draper Large Patio Set Cover 278x204x106cm

959 kr
Keter Ontario 870L
50+ bevakar

Keter Ontario 870L

2 799 kr

4,5

Hillerstorp Läckö

Hillerstorp Läckö

4 476 kr

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss