Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Vårstäda bilen - så tvättar du bilen på bästa sätt!

Profilbild

Uppdaterad 11 maj 2020

När våren kommer finns det en del grejer som är onda måsten: vårstädningen av bilen exempelvis. Låt vintern rasa ut även från bilen. Här är våra bästa tips för att ta bilstöket väck.

Våren är här och sommaren är blott några blinkningar bort. Frågan är: är det fortfarande vinter i din bil, eller har du hunnit vårstäda den redan? Om du inte städat ut vintern ur bilen än, är du garanterat inte ensam. Men varför inte ta tag i det redan till helgen - tillsammans med nya sneakers, är en nytvättat bil ett säkert vårtecken.

Tips för en smidig vårstädning

Ta bilen till biltvätten

Om möjligt, tvätta helst bilen på en biltvätt, beninstation eller en gör-det-självanläggning. Medan det inte står uttryckligen i lagen att det är förbjudet att tvätta sin bil på gatan, så får man enligt miljöbalken inte släppa ut orenat avloppsvatten. När du tvättar bilen lossnar det rester av olja och metaller. Tvättvattnet med dessa föroreningar rinner sedan ner i närmsta brunn tillsammans med rengöringsprodukterna, vilket innebär att vattnet efter din biltvätt i slutändan kan hamna i sjöar och vattendrag. På en gör-det-självanläggning har du dessutom tillgång till högtryckstvätt.

Om du måste tvätta bilen hemma, ska du undvika att göra det på gatan eller uppfarten. Stockholm Vatten tipsar om att istället ställa bilen på en gräsmatta eller grusplan, då marken till viss del kan fånga upp och bryta ned föroreningarna. Se även över vilka rengöringsprodukter du använder och spana efter miljömärkning.

Rätt hjälpmedel

Om du tvättar hemma är det en klar fördel att ha en högtryckstvätt av bra kvalitet, exempelvis Kärscher K5. Börja gärna med att använda en kallavfettning, det hjälper till att lösa upp smuts efter vintern. Ett populärt alternativ är Turtle Wax Extreme Prewash-T. Om du tvättar med en högtryckstvätt så spolar du av bilen ordentligt nerifrån och upp. Se till att inte gå inte för nära med högtryckstvätten den då det riskerar att skada lacken.

När du ska schamponera bilen så ska du använda ett kvalitetsbilschampo, exempelvis Meguiars Gold Class Car Wash Shampoo eller Sonax Glans. Schamponera bilen med en svamp eller tvätthandske. Om du tappar svampen på marken, ta en ny då det lätt följer med smuts som kan repa lacken. Använd smutsavskiljare i hinken. Spola av bilen uppifrån och ner. Efter att ha spolat av bilen, torka den med sämskskinn eller gärna med en mikrofiberduk för att undvika kalkfläckar.

Wax on, wax off

Avsluta med att polera och vaxa din bil, då blir den lättare att underhålla och hålla ren. Se till att maskera emblem och plastdetaljer för att skydda dessa. En oscillerande polermaskin är fördelaktigt och gärna en modell med dubbla trissor. Men även här gäller det att vara försiktig - trycker du för hårt så finns det en risk att du går igenom lacken. Efter poleringen är det dags för en sista finish med en microfiberduk som du använder för att torka av hela bilen, ett bra alternativ är Meguiars supreme shine.

För städning invändigt så dammsuger du bilen effektivt med en grovdammsugare, vilket är att föredra för att få upp allt grus och smuts. För detta är Kärscher WD 4 ett populärt alternativ.

Nu är Bettan redo för våren och de nysopade gatorna. Happy cruising!

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!