Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Ta dig till fjällen med förståndet i behåll – luttrade föräldrars tips till dig som ska bila långt på sportlovet!

AvPriceRunnerUppdaterad 1 mars 2019

Vi har alla varit där. En lång bilresa väntar. Och max femton minuter efter att bilen startats ställer barnet den där frågan som alla mammor och pappor vid något tillfälle i sitt föräldraskap blivit smått galna av; Är vi framme snart?

Nej. Ni är inte framme snart. Så hur ska ni klara av återstående 95% av restiden utan att den här semestern måste arkiveras i minnet som en ”riktigt dålig idé”? Misströsta inte. Lär dig i stället av andra föräldrars tips, knep och produkter - sådant som räddat dem från frestelsen att lämna de gnälliga barnen i bilen och dra till skogs på egen hand.

Föräldrahacks - och misstagen du inte få begå!

Underskatta aldrig överraskningsfaktorn
Inget är så underhållande som en överraskning. Så vad du än väljer att packa ned för att roa barnen under bilresan, se till att inte låta dem veta i förväg vad som gömmer sig i packningen. Och för att det där som du förberett verkligen ska få maximal effekt så gäller det att fördela ut grejerna pö om pö under resans gång. Vill man ta det till nästa nivå kan man slå in underhållningen med presentpapper och snöre. Även om det är sådant som funnits i hemmet sen länge så är paketöppning alltid en humörhöjare!

Glöm inte favoritleksakerna hemma
Självklart är det en god idé att låta barnen själva bidra genom att packa sin egen ryggsäck med favoritleksaker, en omtyckt bok eller en ask med kritor. Både för bilresan och medan man är iväg på annan ort så kan det ju finnas sådant som barnet ogärna vill vara utan under sportlovet. Ett utvalt gäng Playmobil-gubbar, favoritdockan eller annat småpill kanske för den vuxna verkar halvskoj men det räcker att addera en dos fantasi för att de ska bli underhållning under resans gång.

Vägen till framgång går genom magen
Man är aldrig särskilt glad när man är hungrig, barn allra minst. Packa rikligt med mellanmål. En ask russin, en grötklämmis, torkad frukt eller - ja, allt är tillåtet vid långa bilresor - en liten påse godis kan vara guld värd att kunna trolla fram just när blodsockret dalar och humöret börjar spraka. En praktisk vattenflaska som barnet själv kan öppna och stänga är också bra att ha. Likaså finns det smarta matlådor med olika små fack i, så barnet själv kan plocka ihop ett mellanmål av kex, äppelklyftor och majskrokar. För barn under året så kan en smaktestare med fruktbitar vara en bra distraktion när babyskyddet börjar bli trist.

Planera resrutten efter raststoppen
Ska man bila riktigt långt så kanske en liten omväg faktiskt gör resan enklare, även om restiden blir något längre totalt sett. Tajmar man in lunchstoppet med en extra rolig lekplats eller ett lekland där man kan stanna ett par timmar för barnen att springa av sig på så kan man lyckas köpa sig till ytterligare några timmars gnällfri bilresa.

Klassisk bilunderhållning som aldrig går ur tiden

Gul bil
Leken som går ut på att man får beröra (av alla barn, genom alla tider, tolkat som "slå") till de andra deltagarna när man ser en gul bil. Rolig i teorin, men kan i praktiken också innebära att det tredje världskriget startas i just ditt baksäte. Tips: Om dina barn inte redan känner till denna lek så är det en god idé att introducera den en helt annan gång än inför långresan till fjällen.

Bilbingo
Existerade troligtvis redan som droskbingo innan bilen introducerades till oss nordbor i slutet av förrförra seklet. Kan genomföras på olika sätt. En variant är att spela bilbingo genom hemmatillverkade eller färdigköpta bingorutor där barnen själva får bocka av de saker de får syn på under resans gång. Först att få en full rad ropar bingo! Fördelen är att alla kan hänga med. Nackdelen är att leken tappar en del i charm så fort det första bingo-ropet har skallat.

Men det finns också en något mer avancerad variant, som kräver en sekreterare och/eller domare som kan hålla koll på poängräkningen. Gör upp en lista över vad för föremål eller fordon som är inkluderade i bilbingot, samt bestäm hur mycket poäng varje sak är värd. Röda bilar kanske genererar 1 poäng medan mer sällsynta kyrkotorn ger 10 poäng. Leken pågår sedan ända till att man har kommit fram till destinationen, eller till annan förbestämd slutpunkt.

Roa barnen analogt

Bli klok med en bok
Gör ett besök på biblioteket veckan innan och se till att ha bilen full med spännande böcker, gärna kanske både en och två kommande delar i barnens favoritserie. PAX, Handbok för Superhjältar, Hunger Games - det finns något för alla åldrar! Och alla som själva har varit barn kan nog dra sig till minnes tjusningen i en helt ny serietidning att dyka ned i. Familjens minsting kan med fördel få ett gäng PIXI-böcker att bläddra igenom.

Pyssla bort tiden
För mindre barn finns det roliga böcker med klistermärken som kan sättas fast och placeras om, gång på gång. Kritor och pennor samt block eller pysselböcker som ska fyllas i är också skoj. För de minsta barnen finns smarta rittavlor som färgläggs med en vattenpenna som inte kan lämna märken vare sig på hud eller bilens klädsel.

Bygg i baksätet
För en aning större barn, med stadiga händer, kan bilen till och med fungera för små Lego-byggen eller för andra typer av minikonstruktioner som kan utföras i det egna knät. Plus Plus är ett utmärkt exempel på byggbitar som med två händer och lite fantasi kan underhålla i åtminstone ett par mil.

Njut av att du är förälder år 2019 - koppla upp barnen!

Låt surfplattan få tiden att gå
Inför långa bilresor kan det vara klokt att göra ett tillfälligt undantag från eventuella regler om begränsad skärmtid och passa på att testa tesen om att för mycket tv-tittande verkligen kan framkalla fyrkantiga ögon. Ska man ändå tillbringa stor del av de kommande dagarna i skidbacken kanske en överdos iPad under resan helt enkelt kommer jämna ut sig i längden?

För maxat med elektronisk underhållning rekommenderar vi att surfplattan är fulladdad, och ligg gärna ett steg före genom att införskaffa en billaddare med USB-uttag och förlängningssladd till surfplattans laddare. Se efter om det finns några nya appar att ladda ned. Eller spara barnets favoritfilmer i streamingtjänstens offlineläge, om sådan finns.

Ett hett tips är att se till att barnen också har varsitt par hörlurar, som testats i förväg så man vet att de är rätt i storlek och bekväma nog att använda också under längre tidsperioder.

Ta med tv-spelet i bilen
Om barnen fick ett Nintendo Switch i julklapp kan underhållningen för både tur- och returresan redan vara fixad. Super Smash Bros Ultimate är ett spel som kan roa i timmar, eller varför inte låta kidsen köra lite klassisk racing med Mario Kart?

Nytt perspektiv på drive in-bio
Istället för att parkera bilen framför en stor bioskärm, ta med den lilla skärmen in i bilen och gör resan till en filmstund med hjälp av en portabel DVD-spelare. Senaste Disney-filmen eller en hel säsong av Greta Gris? Se till att ha med underhållning som tilltalar alla barn i bilen och varva typen av film som visas.

Kom ihåg att lösa föremål i bilen alltid innebär en säkerhetsrisk. Om man skulle råka ut för en kollision så blir alla lösa föremål potentiella projektiler som kan orsaka skada om de med kraft träffar någon av bilens passagerare. För säkert bilåkande med surfplattor eller andra små skärmar så finns numera ett krocktestat sätesskydd från BeSafe. Sätesskyddet är utrustat med en inbyggd plastficka med säker knäppning, så att skärmen stannar på plats även om olyckan skulle vara framme.

Underhållning för hela familjen

Låt gå för att den som sitter vid ratten kanske ska koncentrera sig på vägen, men övriga familjemedlemmar kan på olika sätt roa sig gemensamt under resan. Gör om bilen till en karaokestudio med en Spotify-spellista där alla i familjen fått lägga till sina favoritlåtar. Eller spela upp en barnskiva med de mest populära barnsångerna. Vem kan egentligen tröttna på Hjulen på bussen snurrar runt runt runt och år 2019s stora hit Baby Shark av Pinkfong. Den senare är endast 1,5 minut lång men tål (enligt barnen) att spelas minst en tjugo, trettio gånger på raken. Hur väl man som vuxen mår psykiskt efter en sådan upplevelse återstår dock att se.

Ett annat tips för gemensam familjeunderållning när man ska bila långt är att lyssna på en ljudbok tillsammans. Första Harry Potter-boken "Harry Potter och De Vises Sten", en sann familjeklassiker med underhållande uppläsning, är hela 9 timmar och 40 minuter lång. Precis lagom långt för att ta sig från till exempel Stockholm till Åre, eventuella bilköer inräknade. Vips så är ni framme, och kan gratulera er till att ha överlevt sportlovets bilandet med förståndet i behåll.

Lycka till, och kör försiktigt!

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem