Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Stockholm Furniture and Light Fair 2020

Profilbild
Profilbild

Uppdaterad 17 februari 2020

Den fjärde februari öppnade Stockholm Furniture and Light Fair portarna till fem dagar av inredningsinspiration och produktnyheter.

Vad är Stockholm Furniture and Light Fair?

Som den världsledande mötesplatsen för skandinavisk design riktar sig mässan främst till branschfolk men sista dagen välkomnas även inredningsintresserade privatpersoner på spaning efter såväl designklassiker som det senaste inom möbler och heminredning.

Förutom att strosa runt bland de många montrarna erbjuds ett stort utbud föreläsningar om de senaste trenderna och vi fick se bordet ”Ettore” kamma hem årets designpris ”Born Classic” vilket spås bli framtidens klassiker.

Ettore

En annan spännande del av mässan är Greenhouse-området där designskolor och oetablerade designers visar upp sina nya prototyper och idéer, många av dem med hållbarhet i fokus.

Årets trender

Trämaterial och naturliga färger trendar 2020

På mässan märks snabbt att vi tar med oss trenden med trä in i 2020. Möbler helt och hållet i vår skandinaviska klassiker trä samt möbler med träinslag är dominerande både på inomhus- och utomhusmöbler. Ljusa träslag förekommer mer frekvent än mörkare som vi ser lite oftare i de mer rejäla möblerna och då ofta med svart järn eller metall. Rotting fortsätter vara trendigt som material och när det kommer till utomhusmöbler har även rep- och trådflätade produkter fått sig ett uppsving och är väl synligt på mässan.

Färgval som syns är våra klassiska nordiska färger. Nyanser av grått, svart, beige och brunt syns i de flesta montrar men även dova färgklickar av grönt och blått och en del ljusare pastellfärger. Det naturliga temat syns såväl i material som färgval. Vaser i bruna nyanser med torkade blommor eller grässorter syns i fler än en monter.

Ljuddämpade kontorsmiljöer i fokus

När det kommer till kontor och offentlig miljö syns många möbler med akustik och ljuddämpning i åtanke, utrymmen i form av små ljudisolerade bås med uttag för laddning och skärmar men en viss avsaknad av det ergonomiska tänket upplevs i år. En modernare form av fitnessbollen för god sitthållning ser vi men annars är just ljud och akustik den övervägande trenden inom kontorsmöbeldesign.

Vluv Sittboll

Hållbarhet i såväl material som mässprogram

Ett ämne som går att urskilja under årets mässa är hållbarhet. Hållbarhet, eller ”sustainability” som det ofta benämns, är på fleras läppar under några av de seminarier som hålls men hittas även i material- och färgvalen som nämns ovan. Att trä är så populärt har sannolikt viss grund i att vi blivit mer hållbarhetsmedvetna.

Men mitt i allt tänk på hållbarhet bör man ställa sig frågan, även om materialvalet känns mer hållbart, hur ser den resterande delen av produktion och transport ut? En stol i rotting kan ha transporterats över halva världen för att komma till ditt hem. Flera av utställarna har en tydlig miljöprofil men som konsument kan det vara knepigt att urskilja vad som faktiskt är ett bra miljöval och inte.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!