Uppdaterad  

Startkit för jägare - allt du behöver

Zara Andrén

För dig som är nybliven jägare finns det en hel del utrustning att hålla koll på. Tillsammans med JaktärJakt, Sveriges största Youtubekanal för jakt- och outdoorfilm, har vi listat alla nödvändigheter som behövs. Du hittar också tips inför köpet och de bästa prylarna - utvalt av experter.

Att ta jägarexamen - så går det till

Tillsammans med kunniga jägare från Jakt är Jakt har vi samlat ihop ett startkit med allt som behövs för den nyblivne jägaren! Men för dig som ännu inte har tagit jägarexamen kan vi ta det från början. När du har bestämt dig för att ta jägarexamen finns det två alternativ:

  • Studiecirkel: Kostar ca 4 000 kr och kräver inga förkunskaper. Fördelen är att du får stöd från en grupp men det är också hjälpsamt att ha tillgång till både kursledare och andra deltagare om du har svårt för teori.

  • Intensivkurs: Tar oftast 3-4 dagar. Här behöver du studera själv på förhand och ha varit på en skjutbana och bekantat dig med den typ av skytte som krävs för provet. Kostar oftast mellan 8 000 -12 000 kr och fördelen är att det går snabbare.

Du kan såklart läsa på allt och öva på skjutbanan innan, för att sedan ta provet, men det är ofta att föredra att ta hjälp av någon typ av kurs. Du behöver boken Jägarskolan med tillhörande övningshäfte. Den finns också att tillgå digitalt eller som ljudbok. I en kurs ingår ofta litteraturen i kostnaden. Det finns också digitala lösningar via app och hemsidor.

Prov för jägarexamen innefattar både teori och skjutmoment. Det kan också ingå i kursavgiften, och annars kostar det oftast mellan 1300-1500 kr. Till detta tillkommer också kostnad för ammunition. När du är godkänd på samtliga moment kommer du att få ett intyg med dig hem. Därefter kan du ansöka om licens på Polisens hemsida för att köpa jaktvapen. Tänk på att ansöka i god tid då handläggningstiden ofta är flera veckor.

Vapen

Vilken typ av vapen du då ska välja beror på vad du tänker jaga, men ett kulvapen i klass 1 och ett hagelvapen är en bra grund. I samband med all typ hundjakt kan man använda både hagelgevär och kulgevär, och en drilling eller ett kombivapen är ett bra alternativ. Ska du däremot smyg- eller vaktjaga är det kulvapen som gäller.

Tikka T3X Lite Adjustable

1. Tikka T3X Lite Adjustable

Bra pris hos Staffans Vapen & Jakt

14 999 kr
Merkel Combi B3

2. Merkel Combi B3

Bra pris hos Fritid & Vildmark

49 500 kr

Ammunition

Var noga med att kolla att ammunitionen du använder är lämplig för ändamålet. Ska du till exempel jaga vildsvin, älg eller dovhjort med kulvapen fungerar alla kaliber i klass 1 och för rådjur och bäver klass 2.

Kikarsikte

När du jagar med hund eller sitter som passkytt på drevjakt är ett kikarsikte med lite till ingen förstoring att föredra. Här finns allt från små, nätta rödpunktssikten utan förstoring till variabla kikarsikten med mellan 1-8 gångers förstoring. Om du istället ska sitta och vaka och smygjaga är ett kikarsikte med större förstoring att föredra. Om du kommer att jaga mycket under skymning och gryning är det bra med ett kikarsikte med mycket ljusinsläpp.

Tips! Kolla in vår guide för kikarsikten!

Skjutstöd

Att använda sig av skjutstöd är något som ofta rekommenderas. Detta hjälper dig att skjuta bra stillastående skott men också att rotera. Skjutstöd finns i olika prisklasser med olika funktioner för att justera höjd, med fjädrande benfunktion och liknande. Det blir också allt vanligare med fyrbensstöd som ger stabilitet även vid skott på längre håll.

Jaktradio

För att kommunicera med andra i jaktlaget behövs en jaktradio. Välj gärna en som väger så lite som möjligt, och om du vill slippa trassel med sladdar är bluetooth att föredra. För att två radios ska kunna kommunicera med varandra behöver de ha samma frekvens: 155 MHz eller 31 MHz, så kolla därför vilken frekvens som används av dom du ska jaga med. 31 MHz ger bra räckvidd i kuperad terräng och 155MHz är optimalt för glesare förhållanden.

Ryggsäck

Satsa på en rejäl ryggsäck för att få med dig alla nödvändigheter i skogen. Med en stolsryggsäck får du också inbyggd sittplats! Glöm inte vattenflaska och termos (kolla in vårt test om du är på jakt efter en ny!). Det är också bra att med multiverktyg eller jaktkniv, viltdragare och kikare. Glöm heller inte din vapenlicens och statligt jaktkort som du ansöker om via Naturvårdsverket.

Hörselskydd

Att vara rädd om din hörsel är A och O som jägare. Med ett par aktiva hörselkåpor med medhörning förstärker du allt ljud utom skotten som istället dämpas.

Kläder och skor

För dig som är nybliven jägare kan ett komplett jaktställ med både byxa och jacka vara en bra grund. Bra jaktkläder är ett måste för att hålla sig torr och varm. För att hålla värmen är ett underställ i ull det bästa, och du bör också investera i ett par funktionella handskar och en buff. Du behöver också ett par rejäla skor eller kängor som klara väta, ger bra stöd och du också kan gå längre sträckor i. Skor i syntetmaterial kräver mindre underhåll, men ett par i läder med ordentligt infattning står emot vatten oerhört bra och håller nästan hur länge som helst.

Jaga med hund

Ska du jaga med hund? Då gäller det att även utrusta vovven! Med ett GPS-halsband kan du hålla koll på hur hunden rör sig samt hur långt bort och var den är. Om du ska jaga vildsvin bör du också använda en skyddsväst, och det finns också elvästar som kan avvärja vargangrepp. Tänk också på att packa ner ett första hjälpen-kit om du eller din hund skulle bli skadad.

Vapenfodral och vapenskåp

Vapen är dyra, men också något som med rätt underhåll används i många år. Investera därför i ett kit för vapenvård och skydda det i ett vapenfodral. Du behöver också förvara vapen i ett godkänt vapenskåp. Det finns då en del regler att ha koll på, och du kan läsa mer om detta hos Polisen.

  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss