Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Hållbar vardag: Säg hej då till engångsgrillen!

AvPriceRunnerUppdaterad 28 mars 2019

Under varma, torra somrar utgör engångsgrillen en brandrisk. Men oavsett rådande väderlek så är den ett resursslöseri, i synnerhet vad gäller aluminiumformen. Engångsgrillens komponenter verkar dessutom vara svåra att ta tillvara på efter användning. Aluminium ska återvinnas, men formen tenderar tyvärr att ofta skickas rakt ned i de vanliga soporna. Kanske har tiden kommit då engångsgrillen har spelat ut sin roll i det moderna samhället?

Förra sommaren brann det i skog och mark i många delar av världen. Bristen på nederbörd gjorde växtligheten torr och lättantändlig och i perioder valde många butiker i landet att inte sälja engångsgrillar i områden där eldningsförbud rådde. Inför sommarsäsongen 2019 har vissa matkedjor beslutat att upphöra med försäljningen av engångsgrillar helt och hållet - av miljöskäl. Det finns således många anledningar till att titta på alternativ till en portabel grill att ta med sig till picknicken.

Bärbara flergångsgrillar för sommarens utflykter

Det finns i huvudsak tre varianter på den portabla grillen. Och de går under många olika namn. Gemensamt för dessa picknickgrillar och bordsgrillar är att de är små nog att ta med sig. Hur lätt det är att ta med grillen på längre utflykter varierar dock beroende av grillens energikälla.

Liten elgrill

Den lilla elgrillen är visserligen smidig i sitt format och kan användas många gånger. Men den är inte riktigt lika portabel som andra bärbara grillar, i och med att elgrillen kräver ström för att kunna användas. Så för heldagen på stranden får elgrillen stanna hemma. Men vill man lätt kunna flytta runt sin grill mellan olika altaner eller uteplatser runtom huset eller vill kunna ha en liten grill på balkongen - då är en liten elgrill ett bra alternativ.

Liten kolgrill

En liten kolgrill är ur ett miljöperspektiv faktiskt bättre än den lilla gasolgrillen. För även om kol som förbränns inte är toppen så är påverkan på miljön mindre än påverkan av gasol. Något annat som är smidigt med en liten kolgrill är att det är relativt enkelt att få tag på grillkoll. Har man bara sin lilla kolgrill redo i bakluckan eller i båten så är det sällan svårt att hitta kol när suget på en flintastek sätter in.

Liten gasolgrill

Den lilla gasolgrillen är precis som den stora gasolgrillen - fast mindre. Ja den har färre brännare och visst kräver den att man har bränslet med sig. Men grillresultat blir mycket snarlikt det man kan få till med en stationär gasolgrill. Och med en liten gasolgrill slipper man se sitt picknicksällskap sitta och hungra i väntan på att grillkolen ska anta rätt temperatur. I jämförelse med engångsgrillen är den portabla gasolgrillen ett klart bättre alternativ.

Vill du läsa mer inom tema Hållbar vardag?

Tema Hållbar vardag är PriceRunners serie med tips om produkter som är hållbart producerade, hur man kan ersätta engångsartiklar, och enkelt komma igång med smarta knep och vanor för en mer hållbar vardag!

Läs fler artiklar inom Hållbar vardag

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem