Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Så kopplar du dina trådlösa hörlurar till din smartphone

AvPriceRunnerUppdaterad 2019-02-26

Trådlösa hörlurar har funnits länge, men i takt med att hörlursuttagen på våra mobiler försvinner har de verkligen fått ett uppsving. Men hur kopplar du in dina nya trådlösa hörlurar till mobilen? Bara lugn, här får du all hjälp du behöver.

Så fungerar trådlösa hörlurar

Medan det finns andra typer av trådlösa tekniker för hörlurar är Bluetooth den dominerande tekniken idag. Till mobilen och datorn är det i praktiken bara Bluetooth som gäller för trådlösa hörlurar.

Bluetooth i sig finns i ett gäng olika versioner (senaste just nu är version 5.0). De olika versionerna fokuserar på olika användningsområden för tekniken, men för hörlurar spelar Bluetooth-versionen i sig inte någon enorm roll. Rätt version brukar komma med rätt teknik, vilket gör det intressant att känna till åtminstone två tekniker inom Bluetooth.

 • A2DP (Advanced Audio Distribution Profile) eller helt enkelt möjligheten att föra över musik via Bluetooth. Alla Bluetooth-hörlurar har det stödet, men det är inte säkert att enheten som ska skicka ljudet har det (Playstation 4 som exempel).
 • AptX är en teknik för att komprimera ljud. Det möjliggör bättre ljudkvalitet över Bluetooth, samtidigt som överföringen blir snabbare. Det senare kan vara intressant för att få så bra synk mellan bild och ljud i en film som möjligt exempelvis. För att det ska fungera krävs att både hörlurar och enheten de kopplats till har stöd för tekniken.

Förbered dina hörlurar

Med ett par trådbundna hörlurar kopplar du in hörlurspluggen i passande uttag och kör. Trådlösa Bluetooth-hörlurar kräver lite mer handpåläggning, men inte mycket.

Först och främst behöver du komma ihåg att ladda batteriet. Det kan verka självklart, men är ofta en detalj som glöms bort och så sitter du där i början av din resa till jobbet med ett par hörlurar vars batterimätare blinkar rött. Få in laddningen i din dagliga rutin för att undvika det.

Bluetooth-hörlurar behöver även sättas i hopparningsläge för att kunna ansluta. Det fungerar lite olika beroende på hörlur. Enklast är att kolla manualen för dina lurar, men det finns ett par standardlägen för parning. Sätt på dig hörlurarna, det gör att du hör när lurarna hoppar in i parningsläge (antingen genom en röst som säger det, eller genom toner beroende på hörlur).

Vissa hörlurar har en speciell parningsknapp som du trycker på, det är den enklaste metoden. Betydligt vanligare är att du håller in antingen strömknappen vid uppstart, volym upp eller ring/svara-knappen för att gå in i parningsläge. Kör du Android kan du med vissa hörlurar använda NFC för hopparning. Det gör att du bara behöver “dutta” hörlurarna mot telefonen för att para ihop dem.

Generellt ser hopkoppling av Bluetooth-hörlurar ut så här:

 1. Sätt dina hörlurar i hopparningsläge (Pair mode).
 2. Öppna Bluetooth-inställningarna på enheten de ska ansluta till och sök efter nya enheter.
 3. Klicka på lurarna när de dyker upp i listan.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till mobiltelefoner med Android

Att koppla dina trådlösa hörlurar till Android är enkelt och något alla telefoner och surfplattor med systemet har stöd för.

 1. Öppna inställningarna. Bluetooth finns oftast bland de första valen, alternativt högt upp under en rubrik i stil med “Trådlöst och Nätverk” eller liknande. En genväg är att dra ner från toppen av skärmen, där hittar du dina notiser och genvägar för att slå på eller av bland annat wifi och Bluetooth. Håll in Bluetooth-knappen så kommer du direkt in till anslutningarna.
 2. Beroende på modell börjar telefonen söka efter enheter direkt när du går in. Alternativt får du trycka på sökknappen.
 3. Välj din hörlur i listan som dyker upp och bekräfta parkopplingen.

Så kopplar du trådlösa hörlurar till Iphone och Ipad

Iphone och Ipad har inga problem att ansluta till trådlösa hörlurar. Proceduren är densamma för både Iphone och Ipad, så här funkar det.

 1. Gå till inställningar och klicka på Bluetooth.
 2. Slå på Bluetooth om det är avstängt. Efter ett tag dyker en lista upp med tillgängliga enheter.
 3. Välj din enhet i listan så ansluts hörlurarna.

Så kopplar du Airpods och hörlurar från Beats till Iphone

Apple Airpods och nyare modeller av hörlurar från Beats (som ägs av Apple) är lite enklare att koppla mot Iphones. Detta tack vare deras inbyggda W1-chip som hanterar den trådlösa kommunikationen. Det är fortfarande Bluetooth, men med snabbkoppling mot Iphone, Ipad och Mac. Du kan fortfarande använda hörlurar med W1-chip till andra märken, men får då para på vanligt sätt.

Vid första hopparning tar det nämligen inte mer än tre sekunder för hörlurarna att ansluta till närmaste iphone när du slår på strömmen till hörlurarna. Ha dem bara liggande bredvid din mobil eller surfplatta så sköter resten sig självt.

?
Logga in

Bli medlem i PriceRunner Plus

Inte medlem? Bli medlem