Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Hållbar vardag: Påskris utan fjädrar

AvPriceRunnerUppdaterad 15 april 2019

Räcker det inte med att Jesus plågades för våra synder? Måste fåglarna också lida? År 2019 är det hög tid att pynta påskriset på ett lite mer modernt sätt - utan fjädrar.

Påskriset är en tradition som sträcker sig långt tillbaka i tiden. Men dagens festliga ris, pyntat med färgglada fjädrar och små kycklingar, är faktiskt ett mer modernt påfund. Riset i sig ska symbolisera det ris som Jesus piskades med innan han hängdes upp på korset. Tänk att något så dystert lyckats omvandlas till en rätt så munter familjetradition?

Ett par, tre hundra år tillbaka i tiden övergick riset till att bli ett dekorativt inslag i påskfirandet. Men fjädrar i riset har en vanlig företeelse förrän på 1930-talet. Innan dess pyntades riset med allt från blommor och färgglada band till godis och pappersremsor med rim.

Därför ska du bojkotta fjädrar i påskriset

Så gott som alla påskfjädrar som säljs idag är äkta fjädrar, plockade från levande fåglar eller tagna som en biprodukt vid slakt. Slakten sker sällan inom EU och det finns få eller inga kontroller på hur förfarandet går till. Med stor sannolikhet är processen allt annat än behaglig för djuren. Många påskfjädrar används bara under en kort tidsperiod, sedan slängs dem.

Det är dags att hitta mer moderna alternativ till pynt i påskriset, och en idé kanske är mixa nytt pynt med att titta tillbaka i historien på vad som använts tidigare?

5 förslag på nya sätt att dekorera påskriset

Pom poms

Små tussar i färgglada kulörer kan träs direkt på riset! Har du tillgång till lammull så kan du färga tussar som blir över från att fåren klipps och använda som ett naturligt påskpynt. Att med nålfiltning göra eget pynt kan bli en ny, mysig påsktradition.

Honeycombs

Vackra pappersbollar i olika former är ett perfekt påskpynt! Finns att köpa färdiga i alla olika storlekar. Eller så investerar man i en bunt silkespapper i glada påskfärger och viker sina egna honeycombs.

Blommor

Låt ditt påskris bli ett med naturen genom att blanda det vanliga riset med andra knoppiga kvistar. Vare sig det handlar om rosa körsbärsblommor eller bara många, gröna små blad så är blommor och blad också ett pynt.

Tygband

Satinband och andra tygband kan hängas över påskrisets kvistar som de är, eller flätas samman till olika kombinationer. Knyt banden i rosetter runt grenarna för ett sött och dekorativt påskris!

Porslinsägg

Är man inte pyssligt lagd eller gillar påsken och vill på lång sikt bygga upp ett eget lager av påskpynt som håller för alltid så är små porslinsägg med olika målade motiv en riktigt prydnad i vilket påskris som helst.

Ingen påsk utan fjädrar - använd syntetiska fjädrar!

Känns det ändå som att påskkänslan uteblir om du inte får pryda ditt ris med fjädrar så finns det ett litet, men växande utbud, av syntetiska fjädrar. Oavsett om de är tillverkade av tyg eller papper så är många utan tvekan fina nog att sprida en fjädrig påskstämning - helt utan att en fågel behövde plikta med sin fjäderskrud för det.

Logga in

Bli medlem i PriceRunner Plus

Inte medlem? Bli medlem