Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Banta bagaget – extrema lättviksgrejer du verkligen borde unna dig

AvPriceRunnerUppdaterad 9 juli 2019

Vill du minimera viktbelastningen och maximera vandringsupplevelsen? En lätt packning gör all världens skillnad för hur fjällturen kan upplevas. Utbudet av extrema lättviktsprodukter är stort, vilket betyder att har man bara budget för prylarna så kan man komma undan med att bära mindre än halva vikten - jämfört med vad många idag kånkar runt på när de ska ut och vandra.

Hiking

6 grejer du kan spara in många packningskilon på

1. Liggunderlaget

Numera behöver man inte snåla med komforten bara för att man inte vill bära runt på ett tungt liggunderlag. Det finns flera modeller som väger en bra bit under 1 kg, men ändå är bekväma att sova på natten igenom.

2. Sovsäcken

Glöm den bylsiga sovsäcken från barndomen. Den moderna sovsäcken kan vara ultralätt och ändå hålla värmen, även en kylig sommarnatt uppe på fjället. Och ändå väger den bara runt ett halvt kilo, rätt otroligt!

3. Tältet

Givetvis väger ett enmanstält mindre än ett tält för två personer. Men är man två som vandrar kan man å andra sidan turas om med att bära. Ett bra lättviktstält kan väga så lite som strax över 1 kg.

4. Ryggsäcken

Lättviktsryggsäckarna har ofta en något mindre kapacitet innan de blir obekväma, så här får man komma ihåg att den låga vikten är relativ till ryggsäckens packningsvolym och bärkomfort. Men för dagsturer finns det sköna ryggsäckar som inte väger mycket mer än ett vanligt mjölkpaket.

5. Campingköket

För den extrema lättviktspackaren kan frystorkad mat och möjlighet att koka upp vatten vara den ultimata lösningen. Vill man lyxa till med lite mer avancerad matlagning än så, så går det utmärkt utan att det väger tungt i packningen. Man kan faktiskt komma ned i så lite som 0,4-0,7 kg i vikt för ett campingkök.

6. Ytterkläderna

En sommarhajk antyder förstås något om sol och vackert väder. Men i skymningen kan det bli kallt, och vid dåligt väder finns förstås risken att man bara tagit med dåliga kläder. Som tur är behöver en bra och varm jacka inte alls vara betungande för din vandringspackning - lättviktsdunjackor har i vissa fall bantats ned till blott 2-3 hekto.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem