Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

6 extrema lättviktsprodukter: Så bantar du packningen inför vandringsturen

Profilbild

Uppdaterad 8 juli 2020

Dags att planera en tur i vår natur? Se till att packa lätt för att maxa vandringsupplevelsen. En lätt packning gör hela skillnaden för hur turen kan upplevas.

Hiking

Utbudet av extrema lättviktsprodukter är riktigt stort. Detta betyder att, har du bara rätt budget, kan du komma undan med att bära mindre än halva vikten jämfört med vad innehållet i ryggsäcken du kånkar på vanligtvis väger.

6 grejer du kan spara in packningskilon på

1. Liggunderlaget

Numera behöver man inte snåla på komforten när man väljer ett lättare och tunnare underlag. Det finns flera modeller som väger under ett halvt kilo, men som ändå är en dröm att sova på.

2. Sovsäcken

Glöm den bylsiga sovsäcken från barndomen. Den moderna sovsäcken kan vara ultralätt och ändå hålla värmen, även en kylig vår- eller sommarnatt ute på turen. Och ändå väger den bara runt ett halvt kilo - det ska vara lätt att sova skönt!

3. Tältet

Givetvis väger ett enmanstält mindre än ett tält för två personer. Men är man två som vandrar kan man å andra sidan turas om med att bära. Ett bra lättviktstält för två personer kan väga så lite som strax över 1 kg.

4. Ryggsäcken

Lättviktsryggsäckarna har ofta en något mindre kapacitet innan de blir obekväma, så här får man komma ihåg att den låga vikten är relativ till ryggsäckens packningsvolym och bärkomfort. Men för dagsturer finns det sköna ryggsäckar som inte väger mycket mer än ett vanligt mjölkpaket.

5. Campingköket

För den extrema lättviktspackaren kan frystorkad mat och möjlighet att koka upp vatten vara den ultimata lösningen. Vill man lyxa till med lite mer avancerad matlagning, går det utmärkt utan att det tynger ned packningen. Man kan faktiskt komma ned i så lite som 0,4-0,7 kg i vikt för ett campingkök.

6. Ytterkläderna

En vår- och sommarhajk kommer naturligtvis med en förhoppning om bra väder. Men i skymningen kan det bli kallt, och vid dåligt väder finns förstås risken att man bara tagit med dåliga kläder. Som tur är behöver en bra och varm jacka inte alls vara betungande för din vandringspackning - lättviktsdunjackor har i vissa fall bantats ned till blott 2-3 hekto.

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar
Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!