Vad ska man välja - luftkonditionering eller luftkylare?

Elina Blom

Uppdaterad 10 juni 2021

Nu när värmen slagit till på riktigt vill många investera i en bra luftkonditionering. Men vad är egentligen bäst för svalkan, luftkonditionering eller luftkylare? Vi hjälper dig att välja rätt!

Bordsfläkten i all ära, men när högsommarvärmen slår till så behövs det rejäl svalka. Lösningen kan helt klart vara luftkonditionering eller en luftkylare. Men vad ska du tänka på och hur väljer man rätt? Vi går igenom vad du behöver ha koll på inför ditt köp.

3 enkla saker att ha koll på

 1. Välj en ljudnivå som du kommer att trivas med

  Ingen gillar en bullrig maskin, sikta på en tystare modell och välj en på 50 dB eller mindre.

 2. Beräkna kyleffekten

  Räkna på cirka 80 watt per kvadratmeter. För ett rum på 40 kvadratmeter så borde en luftkonditionerare klara av 3 500 watt.

 3. Ha koll på ytan

  Välj maskin efter hur stort utrymme du har som ska hållas svalt.

Luftkonditionering eller luftkylare?

Det finns flera för- och nackdelar med både luftkonditionering och luftkylare, därför är det viktigt att jämföra dessa och verkliga tänka igenom vilken lösning som passar dig bäst. Om det inte är en särskilt stor yta som du vill kyla ned så är en nätt luftkylare något för dig. Är det hela huset som behöver coolas ned? Då är det luftkonditionering som du ska kolla in. Låt oss jämföra dem mot varandra och gå igenom för- och nackdelar för respektive.

Luftkonditionering

Fördelar

 • Jämn temperaturnivå
 • Klarar av större ytor
 • Kommer ner i mycket låga temperaturer
 • Lägre strömförbrukning

Nackdelar

 • Kräver ibland installation
 • Ofta stora och otympliga
 • Måste ha bra ventilation för att fungera

Luftkylare

Fördelar

 • Ingen installation krävs
 • Snabb och fungerar bra på mindre ytor
 • Miljövänlig

Nackdelar

 • Når inte så låga temperaturer
 • Punktkylning (ingen jämn fördelning)

Portabel eller fast luftkonditionering?

Detta beror på hur stort du bor och vilka förutsättningar som finns i hemmet. Inköpet ska helt anpassas därefter. Portabla lösningar har hjul, är billigare och behöver ingen godkänd installation. Detta kan vara en lösning för utrymmen mellan 30-40 kvadratmeter. En nackdel är dock att de ofta har en lägre effekt och ofta en relativt hög ljudnivå.

Intresserad av en portabel luftkonditionering? Spana in vårt test!

Enligt många är den bästa lösningen att installera en fast enhet, dock är det inte alla som har denna möjlighet. Denna lösning kostar mer och kräver en certifierad installatör, men här får du också mer effekt för pengarna. Se till att planera väl om du siktar på en fast enhet, i vissa fall kan du behöva göra hål för rören/slangarna som transporterar in luft utifrån (och skjuter ut varmluften).

Split-lösningar är de mest populära, vilket innebär en utedel och en innedel. Vad som är positivt med detta är att ljudnivån tas ned markant. Med singellösningar behöver du oftast leda ut varmluften via ett öppet fönster (t.ex. hänga ut en slang).

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW

Electrolux ChillFlex Pro EXP34U338CW

4,3
fr.4 890 kr
4,0/5

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka. Läs om produktnyheter och trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär!

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.