Bästa elmotorn till fiskebåt (uppdaterad 2019)

PriceRunner

Uppdaterad 19 september 2019

Allt du behöver veta om att köpa elektrisk utombordsmotor till din båt

Förr var elektrisk utombordare något som de mest seriösa fiskeguiderna hade för att tyst kunna förflytta sig längs en gäddvass. Idag har priset, kvaliteten och lättillgänglighet gjort att elmotorn fungerar lika bra för amatörfiskaren, till segelbåtens jolle, ekan i sjön, som nödmotor på daycruisern, på den mindre segelbåten, bastuflotten och som trollingmotor. Vi har fokuserat på dig som behöver elmotor till din fiskebåt och försöker här besvara alla frågor man kan ha inför ett köp:

Köpa frontmonterad eller aktermonterad elmotor?

Frontmonterad elmotor låter dig styra med händerna fria, förbrukar mindre ström och håller lättare båten på rätt kurs när det blåser. Nackdelen är att den tar upp mer plats på fördäck så för små båtar kan det vara i vägen. De frontmonterade kan också vara något krångligare att installera och dyrare i inköp. Men om du har råd och plats - köp frontmonterad till din gäddracer.

Vilken elmotor är bäst?

De mest populäraste tillverkarna av elmotorer för fiskebåtar är MinnKota, Motorguide, Watersnake och Fladen. Om du köper en motor som är något bättre än instegsmodellerna så kommer du bli nöjd.

Fungerar alla elmotorer i saltvatten?

Nej, så kontrollera detta innan du köper. Flera tillverkare har valt att göra en ”salt water line” och en ”fresh water line”, dvs. två olika modellprogram.

Hur stark elmotor ska jag köpa?

Det beror på hur stor och tung båt (inkl. passagerare) du har och vad du ska använda motorn till (gps-ankare i vassen, huvudmotor, trolling?) men här är några riktlinjer:

  • Under 4 m båt och totalvikt 600 kg: minst 30 lbs dragkraft
  • 4-5 m båt och totalvikt 600-900 kg: minst 40 lbs dragkraft
  • 5-7 m båt och totalvikt över 1 ton: minst 70 lbs dragkraft

Hur långt kan jag köra med elmotor?

Det beror på hur många, stora och typ av batterier du har med dig, och såklart vilken motor du har och hur fort du vill köra. Ett generellt svar är att det inte är några problem att vara ute en halvdag och trolla med en 30 lbs-motor om du har ett fräscht marinbatteri i storleksklassen 75-90Ah förutsatt att du inte kör full fart.

Ett teoretiskt exempel är att ett batteri på 110ah och en elmotor med 54 lbs dragkraft räcker i 8 timmar på lägsta fart, 5 timmar på halvfart och 2 timmar i full fart. I praktiken ser de flesta fiskedagar inte ut så, utan man kanske glider långsamt längs vassar, ligger still ibland, använder GPS-ankarfunktion osv och då räcker batteriet längre är vid konstant körning.

För heldagar på vattnet brukar de flesta välja två batterier istället för ett stort för att det är lättare att hantera. Tänk på att batterier måste laddas efter varje tur och de är tunga att bära även om man inte ska långt från bryggan.

Hur stort batteri behöver jag till båtens elmotor?

Fyra råd:

  • Köp alltid över 100ah.
  • Köp ett batteri av hög kvalitet från t ex Moll, Tudor eller Varta.
  • Köp inte batteri som är gjort för startmotorn till bil. De tål inte samma urladdningar som marinbatterier.
  • Anpassa laddaren till batteriet.

Ska jag ha litiumjonbatteri eller blybatteri till elmotor på båt?

Litium är bättre, lättare och dyrare. Låt plånboken avgöra!

Lönar det sig att köpa elmotor istället för bensin?

Ja, trots att bra batterier är dyrt och de inte håller för alltid så kan elmotor vara ett billigare alternativ än en traditionell bensinmotor om man använder båten mycket. Men att elmotorn är miljövänligare och knäpptyst gör valet lätt även om den ekonomiska kalkylen inte är vattentät i alla enskilda fall. Upplevelsen gör att man aldrig kan gå tillbaka till bensin när man väl börjat fiska med elmotor.

Kan jag få bidrag till att köpa elmotor till båten?

Ja, men den måste vara kraftigare än 1000 watt. Läs mer på Naturvårdsverkets hemsida.

MinnKota Endura C2 34

MinnKota Endura C2 34

fr.2 090 kr

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Illustration - Inga frågor och svar

Bli först med att kommentera!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusiva erbjudanden och kampanjer varje vecka! Läs om produktnyheter och håll dig uppdaterad inför Singles' Day och Black Friday. Du hittar också trender, guider och produkttester som hjälper dig till en bättre affär.

Jag accepterar att via e-post få erbjudanden från PriceRunner, information om produktlanseringar och tävlingar. Du kan avregistrera dig när som helst. Läs mer i vår Integritetspolicy.