Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Klassiska fåtöljer för alla hem

AvPriceRunnerUppdaterad 2018-10-29

Investera i ett tidlöst och användbart svenskt konstverk.

Genom åren har svenska möbeldesigners skapat flera klassiska fåtöljer i olika stilar. Deras tidlösa design har gjort dem populära och eftertraktade än idag, i flera fall decennium efter att de först började skissas på. Många tillverkas också fortfarande i Sverige, med svenska material och ett hantverk som idag är sällsynt. Här är en titt på några svenska designklassiker, både nya och gamla, som passar i alla hem.

Lamino

Ett utmärkt exempel på tidlös design. Formgiven av Yngve Ekström 1956 och blev 1999 utsedd till århundradets möbel i en omröstning av Sköna Hem. Passar i alla rum och kan kompletteras med en matchande pall och bord.

”Att ha gjort en bra stol är kanske inget dåligt livsverk” –Yngve Ekström

En av de mest populära utformningarna är fortfarande den i ek och fårskinn, vilket också var den första som formgavs. Fåtöljen tillverkas fortfarande i Swedeses fabrik i småländska Vaggeryd.

Jetson

Formgavs av Bruno Mathsson och producerades för första gången 1966. Den förfinades sedan under tre år innan den färdiga modellen presenterades 1969 under en utställning på Nordiska Galleriet i Stockholm. Inspirationen är tagen från rymdåldern och den tecknade serien med samma namn. Tillverkas fortfarande i Sverige och har varit en av Dux storsäljare under flera decennium.

Arka

Formgavs av Yngve Ekström 1955 för Stolab. Slutade tillverkas under en period men återlanserades under 2007 och har sedan dess blivit en av deras populäraste produkter. Den är tillverkad i massiv björk och kompletteras gärna med en fårskinnskudde för ännu högre komfort under längre sittstunder. Sedan dess 60-års jubileum 2015 finns den även i massiv ek. Tillverkas i Smålandsstenar

Aluminium

Ritad av Mats Theselius 1990 och är även känd som Theselius fåtöljen. Den har snabbt blivit en svensk klassiker som är svår att missa och syns idag i både privata och offentliga miljöer. Finns i olika utföranden med bl.a. mattborstad eller polerad aluminium och läder eller mocka från Tärnsjö, alla med gjutna aluminiumben. Finns även som matchande soffa om fler ska få plats.

Eva

Formgavs 1941 av Bruno Mathsson och är även känd som Arbetsstol Modell 41. Designen hade sitt ursprung i Mathssons studier av sittandets mekanik. Några år tidigare hade han satt sig i en snödriva och sen ritat av avtrycket. Resultatet blev de runda mjuka formerna som följer kroppens naturliga svängar. Sittformen förfinades under åren och ett av de första resulteten blev denna klassiska fåtölj med skön sittkomfort. Namnet Eva fick den dock först 20 år senare.

Jättepaddan

Ritades av Carl Malmsten för Liljevalchsutställningen 1934. Malmsten ville oftast uttrycka någonting med sina möbler vilket även i många fall speglades i deras namn, jättepaddan är inget undantag. Det är riktigt ordentlig fåtölj med svårslagen sittkomfort, perfekt för den som gillar att kunna krypa upp och mysa i en fåtölj. Den är även stor nog att rymma flera och med en matchande fotpall är det inga problem att sträcka ut sig för en tupplur.

?
Logga in

Bli medlem i PriceRunner Plus

Inte medlem? Bli medlem