Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Välj rätt kläder för höstvädret!

AvPriceRunnerUppdaterad 5 september 2019

När sommaren drar sin sista suck, morgonpromenaderna till förskolan börjar bli riktigt kyliga och höstregnet är ett regelbundet inslag i vardagen så är det dags att packa fram mer rejäla ytterkläder till barnen. Många föräldrar väljer då mellan skalkläder eller galonkläder. Vad är skillnaden, och hur vet en vad som blir rätt för ens eget barn?

Höstväder kan vara lurigt. Allt ifrån härliga sensommardagar till enstaka snöfall. Mycket regn, rusk, lera och iskalla vindar. Höstens ytterplagg måste därför både kunna hålla varmt och torrt. Det är också viktigt att ytterkläderna kan andas, så det inte blir svettigt vid de tillfällen då solen faktiskt skiner.

5 saker att tänka på när du köper höstens ytterkläder

 1. Vattentäthet

  Plaggen måste klara av att barnen leker eller till och med sitter i vattenpölar.

 2. Passform

  Välj rätt storlek! Ta med barnet att prova kläderna så du vet att storleken du väljer har lagom mycket växtmån.

 3. Fickor

  Barn älskar att stoppa saker i fickorna. Se även till att fickorna är stora nog att rymma ett par vantar!

 4. Barnets behov

  Höstkläder i overallformat passar ofta mindre barn bättre. För större barn kan man välja tvådelat, där jackan och byxan tas på separat.

 5. Färg och form

  Hjälp barnet att vilja ha på sig ytterkläderna genom att få vara med och välja utseende på plaggen.

Tips! Väljer man kanske man kan enas om att barnet får ha en färgglad jacka och så kan byxorna vara neutralt svarta och bättre smutskamouflerade?

Vad är bäst - skalkläder eller galonkläder?

För- och nackdelar med skalkläder

Skalkläder har ofta en hög vattenpelare och är mycket slitstarka. En bra skaljacka är ofta välventilerad i det avseende att plagget andas. Skaljackan kan användas som regnjacka både vår, sommar och höst, det ger en längre användningstid.

För- och nackdelar med galonkläder

Galon finns i två format: vanlig galon samt fodrad galon. Fodrad galon är en smidig allt i ett-lösning vid kallare slaskväder. Det är dock inte givet att galonplagg är mer vattentäta än skalkläder. En fördel med galonplagg är att de enkelt kan spolas rena.

Oavsett vilket val du landar i så är utbudet av såväl galonkläder som skalkläder stort. Vill man inte köpa nytt finns det en stor andrahandsmarknad för ytterkläder för barn. Det innebär också att den som köper nytt och tar hand om kläderna kan få tillbaka en del av pengarna genom att sälja plaggen vidare när de är urvuxna.

Logga in

Bli medlem gratis