Uppdaterad
Låt höstens alla färger följa med in i köket! Att laga mat med råvaror som är i säsong och odlas lokalt är både nyttigt, ekonomiskt, och ett enkelt sätt att göra en god (ja välsmakande också alltså) insats för miljön.
Att handla baserat på säsong, och att satsa på närproducerat, är förutom ett sätt att skapa arbetstillfällen och stötta lokala (och ofta mindre) verksamheter, ett enkelt sätt att minska sitt klimatavtryck. Närmare produktion innebär kortare transportsträckor och på så vis ett mer hållbart jordbruk. Att något är närproducerat betyder inte automatiskt att det är ekologiskt, men i Sverige finns stränga regler för bekämpningsmedel.
Soppor, grytor och matiga sallader är perfekta rätter när du vill använda dig av höstsäsongens råvaror. Eller varför inte göra det superenkelt och rosta en massa härliga rotfrukter i airfryern? I klippet ovan hittar du massor av inspiration för höstens matlagning där grönsakerna får spela huvudrollen! Inte nog med att det blir vackert och färgglatt på tallriken; det är dessutom nyttigt, ekonomiskt och miljösmart att handla färska grönsaker, frukt och rotfrukter när de är i säsong. Att rida med på den gröna vågen och skippa köttet iallafall ett par dagar i veckan är dessutom ett av de enklaste sätten att göra en insats för klimatet.
Enligt Livsmedelsverket slänger vi varje år ca 19 kilo ätbar mat per person. Även om färska råvaror har en tendens att se lite mindre inbjudande ut efter ett några dagar är dem ofta helt ätbara. För att minska på mängden slängd mat är såklart planering det första steget. Ha en plan för vad som ska ätas under veckan redan i affären. Med bra köksförvaring får du bättre översikt i skåp och kyl, och minskar risken att mat blir dålig. En vakuumförpackare är bra om du vill kunna laga mycket och förvara på ett effektivt och hygieniskt sätt.
Grönsaker trivs bäst där det är luftigt. Många grönsaker och rotfrukter trivs dessutom inte alls i kylen, till exempel tomater som mår bäst i rumstemperatur och potatis som vill ha det svalt men inte kallt. I kylen bildas lätt kondens, så lägg gärna hushållspapper i botten på grönsakslådan för att minska risken att de blir dåliga i förtid. Är du kanske en av de lyckliga med äppelträd på tomten? Ett tips är då att inte förvara äpplen tillsammans med annan frukt, då de avger en etylengas som snabbar på mognaden.
1. Mepal Stora Brödlåda
Bra pris hos Kitchenlivingdining
179 kr2. Herzberg 7-I-1 Matlåda 7st
Bra pris hos eStore
99 kr3. FoodSaver FFS006X
Bra pris hos Amazon
2 290 kr4. OBH Nordica Supreme 7949
Bra pris hos Ellos
1 199 krRotfrukter är kanon för att göra storkok och grytor. Med en slowcooker sköter matlagandet sig i princip själv, men det såklart också bra med en klassisk stor gryta. Du kan också använda en airfryer för att tillaga exempelvis potatis, vilket också förbrukar mindre energi än ugnen!
1. Orrefors Jernverk Cast Iron med lock 3.5 L
Bra pris hos Cdon
739 kr2. Le Creuset Cerise Signature Cast Iron Round med lock 6.7 L 28 cm
Bra pris hos Proshop
2 973 kr3. Crock-Pot DuraCeramic
Bra pris hos Power
2 299 kr4. OBH Nordica Saveur
Bra pris hos Compumail
587 kr5. Philips Premium XXL
Bra pris hos Power
2 990 kr6. Severin FR 2445
Bra pris hos Amazon
1 197 krNyfiken på fler miljövänliga tips? Kolla in våra artiklar om hållbar vardag >
2,4
3,5
4,7
5,0
5,0
4,7