Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

5 tips: Så väljer du rätt hörlurar till löpturen!

AvPriceRunnerUppdaterad 1 mars 2019

När det kommer till träning så är hörlurar ett måste för de flesta. Vi kommer ge dig några användbara tips och råd som du kan överväga innan du köper dina hörlurar för löpning och annan träning.

Running with headphones

Att ha musik medans du motionerar är nödvändigt för att prestera bättre. Detta är något som de flesta skulle skriva under på. Musiken kan hjälpa dig att komma in i andra andningen och klara av de hårda fysiska utmaningarna.

Med andra ord blir löpturen plötsligt mycket roligare och lättare att genomföra, bara du har rätt lurar med dig, och bra musik.

1. Lås inte ljudet ute – lås in det

Bra ljud är ett måste när du lyssnar på musik. Men om du springer utomhus, så var uppmärksam på ljudisoleringen i hörlurarna. Det finns en viss fara med hörlurar som stänger allt ljud ute. Då är du inte tillräckligt uppmärksam på händelser runt omkring dig, och det kan vara farligt i trafikerade områden.

2. Slitstarka hörlurar

Tåliga lurar är A och O när det kommer till löpning, och annan träning för den delen. Slitstyrkan hos hörlurarna ska vara överst på prioriteringslistan, eftersom du kommer vilja utföra en del rörelser utan att skada dem. Dessutom måste lurarna vara fuktsäkra så att de kan tåla regn och svett.

De flesta tillverkare anger om hörlurarna är vattentäta, men här borde du vara extra uppmärksam på vad det innebär. Dessa kan alltså ”bara” vara vatten- eller fuktavvisande, och motstår alltså inte att bli doppade i vatten under en längre tid.

3. Mikrofon

Själva utförandet varierar från modell till modell. Vissa hörlurar för löpning kan ha mikrofon, så du kan ta emot samtal medan du tränar.

Fjärrkontrollen är också annorlunda och beror på typen av hörlurar. När det gäller trådlösa modeller kommer knapparna sitta på själva hörluren, med något undantag bland de billigare modellerna. För de andra hörlurarna så sitter mikrofonen och fjärrkontrollen på själva sladden.

4. Trådlösa eller inte?

Under de senaste åren har trådlösa hörlurar som ansluts via Bluetooth varit de mest populära på marknaden. Du får större frihet och rörlighet, och slipper att fastna och doppa sladden överallt. Dessutom är ljudkvalitén minst lika bra som i traditionella trådlösa hörlurar.

Det finns emellertid också nackdelar med det trådlösa valet – du måste komma ihåg att ladda dem. Lyckligtvis är batterilivslängden ofta lång (normalt minst 8 timmar per laddning). Sedan kommer vi till priset, som för de flesta trådlösa hörlurarna, är högre än för hörlurar med sladd. Så ditt val av hörlurar beror också på din budget.

5. Senaste råden för löplurar

Det är alltid en bra idé att göra lite efterforskning innan du spenderar mycket pengar på ett par hörlurar. Sök efter tester och recensioner av de hörlurar du funderar på att köpa, och jämför.

Komfort är naturligtvis en viktig parameter, och därför kan det vara en bra idé att testa olika typer av hörlurar från flera tillverkare.

Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem