Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

De hetaste nyheterna från teknikmässan IFA

AvDanielHesselUppdaterad 10 september 2019

En gång om året samlas världens teknikföretag, stora som små, i Berlin för att presentera höstens nyheter. IFA-mässan, Internationale Funkausstellung Berlin i utskriven form. Mässan är långt ifrån lika stor och viktig som CES-mässan i Las Vegas i början av året, men har ett större fokus på den europeiska marknaden. Det gör att det mesta som visas där faktiskt sedan dyker upp i butik här i Sverige, vilket inte alltid är fallet med de stora amerikanska och asiatiska mässorna.

Årets mässa bjöd på en hel del nyheter som kompletterar det tillverkarna presenterade under året. De stora TV-och mobilnyheterna är till stor del redan släppta, men på årets IFA-mässa fick vi se allt från nya och uppdaterade hörlurar och tillbehör till en och en annan kul konceptprodukt.

Sonos blir äntligen bärbart

Mässans kanske trevligaste nyhet stod Sonos för i och med Sonos Move. Det är företagets första bärbara högtalare. Den funkar som vilken Sonos-högtalare som helst så länge den är kopplad till wifi (med den starkaste wifi-antennen i en Sonos produkt någonsin). Utanför hemmet kopplar du enkelt om till Bluetooth och spelar musik den vägen. 10 timmars batteritid utlovar Sonos, oavsett du kör på wifi eller Bluetooth.

Sonos

Partick Spence, vd på Sonos, presenterar nya Sonos Move

Högtalaren har genomgått rigorösa tester för att stå pall för allsköns misshandel av såväl vädret som omild behandling och även senap(!) utan att gå sönder. Ett trevligt tillägg är att kalibreringsfunktionen Trueplay numera sköts automatiskt för att hela tiden anpassa sig till den miljö den placeras i.

Sonos move

Sonos första bärbara högtalare tål hårt väder och kan spela musik i 10 timmar.

I samband med det lanserades även Sonos One SL, en One-högtalare utan mikrofoner som ersätter gamla Play:1. Även Port såg dagens ljus, en uppgraderad version av Connect för att koppla in din gamla stereo till Sonos-systemet.

Panasonic transparent

Sonos Port är ersättaren till Connect och ge din gamla stereo nytt liv som multirumshögtalare.

Sony Xperia 5 och nya true wireless in ear

Sony lanserade sitt flaggskepp Xperia 1 i våras. Mobiltelefonen är tänkt som en nystart för företaget och kommer med all den hårdvara du kan önska av en flaggskeppsmodell. Under IFA-mässan lanserades ännu en telefon i Xperia-serien. Den är i princip en Xperia 1 men i ett mer kompakt och avlångt format. Skärmen är en full HD-variant men i 21:9-format, vilket kan jämföras med 1:ans 4K-skärm i 16:9-format. I övrigt sitter samma hårdvara under skalet som hos 1:an.

Sony Xperia

Sony Xperia 5 kommer med ny skärm och ett proffsläge för videofilmning.

Mobiltelefonen kommer att säljas i kit med nya versionen av företagets populära true wireless-hörlurar WF-1000XM3. Dessa har fått bättre batteritid, ny design på etuiet - som bär på tre uppladdningar av lurarna - samt förbättrad ljudkvalitet.

Tyvärr fick vi inte se en uppgraderad version av Sonys populära over ear-modell av dessa brusreducerande lurar, endast in ear och en in ear-modell med nackband - som i och för sig gav ett riktigt bra första intryck. Så nu håller vi tummarna för att Sony visar upp ett par X4 (over ear) på CES i januari istället. Då ska de även presentera nya TV-apparater.

LG - världens första IPS-skärm med 1 ms responstid

LG:s mest intressanta nyhet för svenska marknaden riktade sig mot gamers. IPS-skärmen 27GL850 och dess storasyskon 38GL850G blir först i världen med en responstid på 1 millisekund, något som annars bara TN-paneler brukar lyckas med. IPS har ju fördelen att du får väldigt bra bildkvalitet men har tidigare inneburit att du fått tumma på responstiden, men inte längre.

LG meddelade också att de ska göra ett återintåg på svenska marknaden när det kommer till diskmaskiner - efter att ha haft ett uppehåll i flera år. Exakt när detta blir återstår att se men troligen någon gång kring årsskiftet.

Tyvärr fick vi inte se några större nyheter på TV-fronten när det kommer till LG - som ju brukar briljera i TV-testerna. Det som visades upp var främst redan annonserade flaggskeppsmodeller i 8K eller nanocell med 8K - som vi sett redan på CES i januari. Fräckast var förstås deras signaturmodell som är en OLED-TV som du kan rulla ihop i en liten låda undertill. Det återstår att se när dessa letar sig in på den europeiska marknaden. Räkna med att prislappen blir häftig.

Samsung låter oss byta skal på kylen

När det kommer till hemelektronik hade Samsung tagit med sig allt det de redan presenterat. Galaxy Fold var den stora nyheten. Den böjbara telefonen drogs snabbt in från marknaden i våras efter en del barnsjukdomar, men dessa är nu åtgärdade och telefonen är redo att släppas. I Europa är de däremot försiktiga och nöjer sig med Storbritannien, Frankrike och Tyskland till en början. Sverige kommer sen.

Annars visade de upp flaggskeppet Note 10, lyxmellanklassaren A90 (som även får 5G) och nya sportklockan Galaxy Watch Active. Den senare får stöd för EKG-mätning inom kort och har en rätt skoj navigeringsfunktion med ett virtuellt hjul för att bläddra mellan appar.

Samsung micro LED

Samsung 'The wall' är företagets första skärmar med micro LED-teknik. 120 tummaren säljs redan idag till det facila priset av fyra miljoner kronor.

På vitvarusidan var det desto färggladare, bokstavligen. Bespoke kallar de serien och handlar helt enkelt om kylskåp och frysskåp (eller kombinationer) med utbytbara fronter. Svart? Vitt? Turkost? Rosa? En hel drös färger finns att tillgå för att passa alla sorters inredningsstilar. Desto mindre färgglatt, men smart, är deras nya ugn. Sedan tidigare kan många av Samsungs ugnar delas i två för att grädda två olika prylar i samma ugn. Nyheten denna gång var en ångfunktion, så att du även kan ångkoka lite grönsaker samtidigt som du värmer söndagssteken.

Samsung kyl

Bespoke är Samsungspråk för att du numera kan byta skal på kylen.

Coolast i montern var annars deras koncept för en robotassistent i köket. Två robotarmar som hängs ovanför köksbänken och hjälper dig med matlagningen. Inte i närheten av färdiga för konsumentmarknaden, men häftigt i vilket fall.

Samsung arm

Framtidens köksassistent om vi får tro Samsung.

Philips - mycket fokus på bild och ljud

Det må ha varit tunnsått med TV-nyheter från de koreanska tillverkarna - som annars har mycket att komma med på just det här planet - men hos Philips fann vi desto fler nyheter. Deras samarbete med Bowers & Wilkins har resulterat i två riktigt intressanta flaggskeppsmodeller.

65OLED984 är toppmodellen. Den kommer med fyrsidig ambilight, ett rejält ljudsystem och senaste processorn. Av det vi fick höra på plats lät det riktigt bra. Går du ner ett steg i pris släpper de även småsyskonet 65OLED934. Denna har ett lite mindre ljudsystem, dock med atmos-stöd, och höll även det mycket hög ljudkvalitet. Det ska bli spännande att testköra dessa och se hur de levererar på hemmaplan. Bortsett från ljudsystemet och 3-sidig ambilight är TV-apparaternas specifikation nämligen ungefär densamma.

Philips OLED

65OLED984 kommer med inbyggd soundbar från Bowers & Wilkins. Numera med högtalardetaljer som känns igen från den brittiska högtalartillverkaren.

Philips visade även upp en del ljudnyheter. Deras första brusreducerande hörlurar fanns på plats, likaså en ny soundbar med atmosstöd (PB603).

Nya vattentåliga högtalare från JBL

Många av hörlurstillverkarna visade upp modeller vi redan hört och sett om. Men JBL slog på stortrumman och lanserade ett flertal nyheter på plats. Uppföljarna i storsäljarserierna Flip och Pulse är förmodligen de som rönte störst uppmärksamhet även om de inte var några jättestora förändringar från sina föregångare.

JBL-pulse

JBL Pulse ger riktigt häftiga ljuseffekter... samtidigt som det är en högtalare.

Flip 5 kommer med 12 timmar speltid, IPX7-klassning och en helt klart rimlig prislapp. Pulse 4 med vissa utseendemässiga förändringar men ungefär samma insida som sin föregångare vilket innebär 12 timmar speltid, fräcka visuella effekter och 360-gradersljud. Flip 5 ser även ut att komma i en miljövänlig variant som bygger på 90 procent återvunnen plast. Den hade dock inte fått något lanseringsdatum ännu.

JBL visade också upp kommande röstassistenter med Google Assistant och nya premiumhörlur i Liveserien, dels en true wireless-variant vid namn Live 300, dels en over ear som heter Live650T.

Till hemmabion var soundbaren Link en intressant nyhet. Den gör om din gamla dum-TV till en smart-TV genom att ha Android TV, Chromecast och Google Assistant inbyggt. Kopplar du den till TV:n har du med andra ord ett fullfjädrat smart-system.

Huawei svarade inte på det viktiga

Den mest tätpackade presskonferensen under mässan var utan tvekan Huaweis. Det är inte ett orimligt antagande att de flesta var där för att få höra nyheter om den handelsblockad USA satt upp mot Huawei specifikt.

Huawei

Huawei visade upp en del nytt och kul. Men pratade inget om framtiden.

Vi fick lära oss mer om Kirin 990, företagets toppmodell bland mobilchip som kommer i en variant med inbyggd 5G. De presenterade även Freebuds 3, ett par true wireless-hörlurar med ny mikrofonteknik och aktiv brusreducering. Sista halvtimmen användes för att lansera två nya färger på flaggskeppet Huawei P30 Pro... medan inte ett ord nämndes om handelsblockaden, ridå!

Adidas och svenska Zound Industries slår sina kloka huvuden ihop

Svenska hörlursföretaget Zound Industries var på plats på "minimässan" ShowStoppers och visade upp resultatet av sitt samarbete med Adidas. Vi fick aldrig möjlighet att testlyssna hörlurarna på plats, men rent utseendemässigt stod de helt klart ut från mängden - på ett positivt sätt. Det märktes att företagen hade tänkt igenom både materialval och design.

Hörlurarna riktar sig mot träningsintresserade. On ear-modellen kan du exempelvis lossa kåporna på och slänga in i tvättmaskinen. Materialet och utseendet drog definitivt tankarna till träningskläder, och då gärna utomhussessioner. Fokus var inte heller på brusreducering och liknande tekniker som är i ropet nu, utan istället sade man att man hade man lagt tid på att få till riktigt bra ljud men samtidigt gott genomsläpp av miljön runtomkring så att man exempelvis kan vara ute och springa och ändå höra om någon befinner sig bakom. Det ska bli intressant att testa dessa framöver och se hur de presterar i praktiken.

Hörlurar, smarta hemmet och hälsa

Tillbehörskategorin var tveklöst den starkast lysande stjärnan på IFA, med mängder av produktnyheter.

Philips Hue begåvades med en hel del nyheter. Bland annat får vi äntligen se en väggplugg, alltså en sådan du pluggar in i vägguttaget för att styra exempelvis en bordslampa eller kaffebryggare. Lamporna breddas även med så kallade filamentlampor för att bättre passa in i fler sorters armaturer. Vi får även Smart Button, en pytteliten knapp för att styra systemet med. Skruvas eller tejpas fast, eller sätts direkt på kylen med den inbyggda magneten.

Hörlurstillverkarna har verkligen tagit ture wireless på allvar, alltså de helt trådlösa pluggarna som blev hett gods samtidigt som Apple släppte sina Airpods i kategorin. Förutom ovanstående hann vi även titta på Jabra Elite 75T, med förbättrad batteritid och slimmad förpackning. Plantronics vill såklart inte vara sämre, utan släpper två modeller för både vardagsbruk och sport. De släpper även bygellurar anpassade för sport som snabbt går att ändra passformen på. Även klassiska märket Shure har true wireless-lurar på gång, som enkelt kan pluggas in med sladd om så skulle behövas.

Withings hakar på den allmänna hälsotrenden med EKG-mätning med Withings Move ECG. En enklare aktivitetsmätare som snabbt kan kolla ditt EKG.

Även Netatmo kommer med nyheter. I deras fall är det hemlarmet som äntligen kommer till Sverige. Det består av en dörr/fönstersensor som reagerar på vibrationer samt en sirén. Bägge paras ihop med samma app som deras smarta övervakningskameror, men än så länge får vi inte se en app som visar kamera- och larmdelen tillsammans med brandvarnare och väderstation.

För smarta hemmet kan även Wiz nämnas, som försöker slå sig in på den nordiska marknaden. Wifi-uppkopplade lampor i olika format och även en väggplugg. Ett snabbtest från vår sida har hittills rönt riktigt stabila och snabba resultat, även om appen är rätt svårbegriplig.

Panasonic hade en liten intressant nyhet på TV-sidan. De har under flera år visat upp en transparent oled-skärm, som helt enkelt är en TV i påslaget läge och en genomskinlig glasskiva i avslaget läge. Nu kunde de berätta att den äntligen kommer att sättas i produktion under nästa år.

Panasonic transparent

Panasonics transparenta TV är tänkt att passa in i designkänsliga miljöer.

Kommentera artikeln

Vi erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra skribenter. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu ingen kommentar. Bli först att kommentera!

Logga in

Bli medlem gratis