Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Storhandla enkelt utan bilen!

Profilbild

Uppdaterad 4 mars 2019

Vissa inköp gör bilresan till en nödvändighet. Väldigt få kan baxa upp en ny säng på ryggen och cykla hem med den. Men många shoppingturer, såsom veckohandling av mat, skulle kunnas göras utan att förbruka bensin. Svårigheten ligger sällan i avståndet, åtminstone inte om man bor i stadsmiljö. Istället är utmaningen ofta att kunna få med sig alla matvaror hem.

Numera kan det vara både prisvärt och smidigt att handla mat online och få den hemkörd till dörren. Men det är inte alltid utbudet stämmer med vad man själv vill ha. Och för många är att gå runt i en matbutik också ett sätt att få inspiration inför kommande måltider. Att ta bilen till närmsta storköp och handla mat är fortfarande normen – men det finns bilfria sätt att handla mat.

Hur mycket mat en veckohandling omfattas av beror på hur stort hushållet här. Men vill man ha alla basingredienser hemma, vanligtvis kompletterar man med en del färskvaror och frukt under veckan, så krävs det gott om packningsutrymme. Småbarnsföräldrar nyttjar ofta sin barnvagn som en packåsna. Men när det inte är en möjlighet, vad finns det för andra alternativ?

Storhandla mat med shoppingväska

Mjölk, mjöl och konserver är tunga matvaror. Ska man handla mycket av dem måste man vara bra stark för att orka. Och många delar nog upplevelsen av tunga plastkassar vars handtag skär in i handen när man bär dem. En smidig shoppingväska löser det problemet! Shoppingvagnen kallas även för dramaten - för att du kan dra hem maten med den. Ska du storhandla året om så är en rekommendation att välja en shoppingvagn med lite större hjul, så att snö inte blir ett hinder i onödan.

Storhandla med ryggsäck

Att det är enklast att bära tungt om man placerar lasten på ryggen är ingen nyhet. Införskaffa en rejäl ryggsäck, gärna en avsedd för vandring. Det viktiga är att ryggsäcken avlastar ordentligt, har rejäla remmar med mjuk vaddering och kanske till och med ett höftbälte som fördelar vikten ytterligare. Ryggsäckar finns i alla storlekar. Och självklart kan man kombinera storhandling av ryggsäck med att även dra en shoppingväska efter sig. Man kan också packa sådant som är lätt men ömtåligt i en tygkasse att hänga över axeln.

Storhandla med cykelkärra

Bor man lite längre bort från matbutiken, eller vill kunna handla mer mat än vad som ryms i en shoppingväska? Eller så har man problem med ryggen och klarar inte av att gå hem med storhandlingen nedpackad i en ryggsäck. Då kan man göra det riktigt lätt för sig genom att investera vad som annars skulle ha blivit bensinpengar i en cykelkärra. Kärran förankras i en vanlig cykel och kan packas riktigt full. Se till att förankra lasten ordentligt, så är det bara att plinga och köra!

Vill du läsa mer inom tema Hållbar vardag?

Tema Hållbar vardag är PriceRunners serie med tips om produkter som är hållbart producerade, hur man kan ersätta engångsartiklar, och enkelt komma igång med smarta knep och vanor för en mer hållbar vardag!

Läs fler artiklar inom Hållbar vardag

Kommentera

Håll dig till ämnet, håll en god ton och visa respekt för andra. Vi tar bort inlägg som vi bedömer olämpliga.

Det finns ännu inga kommentarer. Bli först med att kommentera!