Uppdaterad  

Så grillar du bättre - grillexperten ger sina bästa tips!

PriceRunner

I vår podcast Entusiasterna möter PriceRunner storgrillaren Peter Watz. Han driver den egna Grillbloggen.nu, där han delar med sig av sina grilltips, egna recept för lyckades grillmåltider samt berättar om nyheter i grillvärlden. För jo, grillning kan vara en bit kött över lite glödande kol i ett klot av järn. Men det kan också vara så mycket mer!

Ett av de säkraste vårtecknen i Sverige torde vara grilloset som sprider sig land och rike runt. Med första solen så tittar också grillarna fram. Vilka grillar är populära i år, och hur ser det ut med mattrenderna inom grillning?

Att grilla kan vid det här laget anses vara en svensk tradition. Men när det gäller själva prylarna så är smaken delad. Ska det vara kol eller gasol? Räcker det med en liten klotgrill? Behövs termometer? Peter Watz hjälper oss att reda ut begreppen och ger även lite tips och trix för årets grillsäsong.

Att kolgrillen har funnits länge betyder inte att den är bäst

Hur väljer man mellan kolgrill och gasolgrill?

"Det är ingen skillnad på smaken mellan gasol och kolgrillad mat", säger Peter Watz. "Visst kan det upplevas att maten från en kolgrill smakar bättre tack vare all rök från kolen. Men enligt studier så är det ingen skillnad när det kommer till kritan."

"En gasolgrill är mycket smidigare att grilla på", lägger han till. "Det går fort att få önskad värme och det är smidigt. Jag själv grillar nästan varje dag och då föredrar jag gasgrill. Kolgrillen använder jag vid lite festligare tillställningar och på helger."

Hur väljer man rätt grill när man har en begränsad budget?

Det finns verkligen hela spektret på grillar när det kommer till budget. En klotgrill på macken kan kosta runt hundralappen. Samtidigt finns det professionella grillar för upp till 60 000 kronor. "Som vanligt får man vad man betalar för", säger Peter Watz. "Titta på vilka garantier som grillen har. Vissa tillverkare har 2 år (enligt lag) medan andra har 5–15 års garanti."

Viktigare än man kan tro att välja en grill som kommer med lock

Är det något annat man borde tänka på inför ett köp?

"Se till att det finns lock till grillen. Locket är inget regnskydd, utan det använder man för att samla in värmen och röken", säger Peter. "Tillagningen blir mycket bättre när man använder lock. När det kommer till storleken så behöver man dubbelt så stor yta än vad man tror när man grillar. En grill som har en grillyta på minst 57 cm är ett måste."

Är det några tillbehör eller extra finesser som är bra att ha, men som många inte tänker på?

"En ordentlig grilltermometer, som man får betala lite extra för, är ett måste", säger Peter Watz. "Skillnaden mellan en torr tråkig rätt och en saftig god rätt är bara 5–10 grader. Bli en expertgrillare och grilla saftiga biffar eller en perfekt grillad laxsida med en snabb och korrekt grilltermometer."

"Ett annat tillbehör som många snålar in på är grillborsten", enligt Peter. "Köp en riktig stålborste från till exempel Weber. Den kostar mer än de som har mässingsstrån. Vilket inte är så konstigt eftersom att sådana faller av, fastnar i maten och senare i kroppen. En stålborste håller flera år. När den blir för smutsig så bränner man bara av den i glöden och då blir den som ny igen."

Så ser årets mattrender ut för den som gillar att grilla

Mattrender kommer och går som många vet. Hamburgare har ju alltid varit klassiker på grillen, men nu ska det gärna vara en extra twist. Och tillbehören är förstås också viktiga.

Vad är det för trender som gäller inom grillvärlden just nu?

"Fler och fler börjar tänka vegetariskt och ekologiskt", berättar Peter Wats. "En underskattad grönsak är att grilla spetskål. Dela upp den tre bitar. Häll på olivolja som får rinna ner mellan kålbladen och salta med flingsalt efter grillningen. Skär upp i 3 x 3 stora bitar och servera. Ta även med de brända bladen, det ger en trevlig smak."

"Trenden att grilla på lågvärme (100–120 grader), det vill säga BBQ, fortsätter i även i år", säger Peter. "När en bit fläskkarré får ligga i grillen på lågvärme i 10–12 timmar så transformeras den till en underbar pulled pork. Med det som bas kan man laga till många välsmakande rätter."

Lyssna på avsnittet

Ta del av alla tips och tricks för att veta hur du grillar som ett proffs!

Lyssna på avsnittet

Weber Genesis II E-310 GBS
500+ bevakar

Weber Genesis II E-310 GBS

10 990 kr

4,7

Weber Genesis II E-410 GBS
200+ bevakar

Weber Genesis II E-410 GBS

17 506 kr

4,5

Broil King Gem 310

Broil King Gem 310

3 995 kr

5,0

Broil King Baron 490
3,0/5

Broil King Baron 490

12 895 kr

5,0

Napoleon PRO22K-L-2

Napoleon PRO22K-L-2

3 859 kr
Napoleon Rogue 425
100+ bevakar

Napoleon Rogue 425

8 290 kr
Looft Industries Looft Lighter I

Looft Industries Looft Lighter I

649 kr

4,5

Weber Compact Rapidfire Chimney Starter 7447

Weber Compact Rapidfire Chimney Starter 7447

221 kr
  • Bäst i test
  • Rea
  • Guider
  • Om oss