Vi lagrar data om din användning i cookies. Genom fortsatt användning godkänner du detta

Cookiepolicy

Upptäck en annan värld: Fotografera under ytan!

AvPriceRunnerUppdaterad 14 juni 2019

Vill du fånga semestern i ny vinkel? Ta sommaren i akt till att börja fotografera under vatten. Det finns många alternativ för att fånga livet under ytan på bild. Och det är lätt att hitta rätt kamera - vare sig du hänger på en solig strand, vid poolen eller dyker i någon insjö i Sverige.

Det finns en uppsjö av olika produkter för att kunna fotografera under ytan. Från billigare kompaktkameror för amatörfotografen, till dyra undervattenshus och blixtar för proffsfotografen. Kanske har du bara lekt med tanken? Kanske har du börjat lite smått med att fotografera när du badar eller simmar. Här får du tips om hur du ska göra - och vad du behöver.

Så blir du bli vassare inom UV-foto

Fota med din vattentäta smartphone

Idag finns ett stort urval av smarta telefoner som faktiskt klarar av ett dopp i vattnet, men då oftast inte djupare än en meter. Var uppmärksam om telefonen är vattentålig eller vattentät. Vattentålig betyder att den klarar av lite stänk, medan vattentät faktiskt klarar av att vara under ytan. Det är dock svårt att få till bra undervattensbilder med en smartphone. Om man istället siktar på att ta bilder med lite bättre kvalité så borde man kolla på en undervattenskamera. Eller för all del ett undervattenshus om man redan har en schysst digitalkamera.

Tålig kompaktkamera som fixar större djup

Det finns ett 20-tal kompaktkameror på marknaden idag som klarar av lite ”tuffare tag”. Man kan ta med kameran ned på ett djup på 15-25 meter och de fungerar bra när det är starkt ljus och klarare vatten. Den här typen av kamera fungerar därför perfekt om man ska snorkla eller hänger mycket i pool. Om man befinner sig i mörkare eller grumligare vatten, såsom många av våra svenska insjöar, så behövs mer ljus. Kamerans inbyggda blixt kan kännas som en bra idé men den fångar oftast upp partiklar som flyger förbi på närmare håll, vilket innebär att man missar det motiv man tänkt fotografera.

Vattenfotografering med actionkamera

Actionkameror är ett alternativ till kompaktkameran när man är ute på äventyr. Det populäraste märket är GoPro, som så gott som ägt marknaden inom genren. Detta är en typ av kamera med många användningsområden, och med stort fokus på rörlig bild. Men med dessa actionkamerar kan man vanligtvis tyvärr inte justera slutartiden. Det innebär att man ofta får lätt suddiga stillbilder.

Undervattenshus tar dig upp ännu en nivå

Om du redan har avancerat lite inom ditt fotograferande och uppgraderat dig när det kommer till kamera, så kanske du hellre investerar i ett undervattenshus. Då kan du dyka på ordentliga djup utan att riskera att förstöra din utrustning. Detta är för dig som verkligen vill ta undervattensfotograferandet till en ny nivå, eftersom husen oftast är rätt kostsamma. Specialanpassade hus för kompaktkameror är väsentligt billigare än de för systemkameror.

7 tips: Så lyckas du med UV-fotograferingen!

  1. Fota mycket och lär dig hur det fungerar.
  2. Kom nära motivet, så nära det bara går. Då kan du dessutom passa på att fota i makro.
  3. Ljuset bryts annorlunda under vattnet, vilket innebär en brännviddsförlängning på cirka 1,4x. Kort sagt, 50 millimeter betyder 70 millimeter under vattnet.
  4. Blixt kan både hjälpa och stjälpa. Skaffa istället en kamera med ljusstark optik.
  5. Vidvinkel är vanligast för UV-foto. Dels för att de har stort skärpedjup samt korta närgränser. Detta innebär att du kan komma nära ditt motiv, samt få med omgivningen.
  6. Fotografera nära ytan där det finns bra med ljus.
  7. Färger försvinner ju djupare du går. Vid 4-5 meters djup så försvinner rött, men du kan märka av det redan efter någon meter.
Logga in

Bli medlem gratis

Inte medlem? Bli medlem